DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

                                     
Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü! 1961 yılında Uluslararası Dünya Tiyatrolar Birliği tarafından yaratıldı. Her yıldönümünde çağdaş ülkelerde Dünya Tiyatrolar Günü Bildirgesi yayınlanır. Tiyatrosal etkinlikler için sahneler açılır ve sanatçılar bütün hünerleriyle oyunlarını oynarlar.
Tiyatronun kısacası bir sahne içinde oyuncular tarafından seyirciler önünde yapılan gösteri demektir. Daha anlamlı bir tarif yapılırsa tiyatro; insanı, insana, insanca anlatma sanatı demektir. Tiyatroda sergilenen oyunlarda verilmek istenen ana düşünce sunumundaki birebirlikle, canlılıkla daha etkili ve kalıcıdır. Öğretme ve kavratma diğer sanat dallarına göre tiyatroda daha vurucu ve çarpıcıdır. Tiyatro kolektivizme dayanır. Yazarı, ışıkçısı, kostümcüsü, makyajcısı, suflörü, set işçisi, yönetmeni ve oyuncusuyla büyük bir aile gibidir. Bütün bunlardan birisinin eksikliği tiyatroyu anlamsız kılar.
Yurdumuzda en çok sevilen sanat dallarından biri olan tiyatro devlet eliyle bugün bütün ülkenin kentlerindeki sanat merkezlerine yayılmıştır. Devlet Tiyatrolarının etkin çalışmasıyla da tiyatro çalışması bulunmayan kent ve kasabalara tiyatro ekipleri tarafından turneler düzenlenmektedir.
Seyirci ve oyuncunun karşı karşıya olduğu oyunlarda bazen doğaçlamalarla hayatın içinde yaşanan ve tiyatrodaki eserde geçen öyküler bir araya getirilerek anlamlı mesajlar yaratılır.
Anadolu gibi dünyanın kültür beşiği olan topraklardaki; Efes, Aspendos, Perge, Side gibi antik tiyatrolar yurdumuzun özgeçmişinde tiyatronun ne kadar önemsendiğinin günümüze kadar devam edip gelen ışıklı, yüz aklı kültür miraslarıdır. Antik çağdan bugüne kalan bu amfi tiyatroları yaşatmak ve kültür merkezlerini çoğaltmak, sanatçıya değer vermek tarihsel görevlerimizdendir.
Tiyatro üç farklı türle seyirciye perdelerini açar.
Trajedi... Komedi... Dram...
Ayrıca müzikli tiyatrolar da opera, operet, müzikal, bale, pandomima, skeç, bale, revü, tuluat (ortaoyunu) gibi grupları vardır. Tasavvufta ise Mevleviliğin ortaya çıkardığı gösteriler, Alevilikte semahlar bu görkemli görsel sanatın içindedirler.
Antalya'da gerek Devlet Tiyatroları ve gerekse Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu yılın yüzde seksen zaman diliminde seyirciye perdelerini coşkuyla açmakta ve sanat sahibi olduğu halkla buluşmaktadır. Özellikle Antalya Büyük Şehir Belediyesinin halkın bütçesine uygun bilet ücretiyle eserler sunması övgüye değer ve alkışlanacak bir hizmettir.
Bu duygularla Dünya Tiyatrolar Gününü kutluyor, hiçbir gücün sanatçıları sahnesiz, sahneleri de ışıksız bırakmamasını yürekten diliyorum.
* Tiyatro, toplum kültürünün aynasıdır.
* Tiyatro, gönüller arasında bağ kurar.
* Tiyatro, kalp perdesini açan bir sanattır.
* Tiyatro, adamı insan eden sanattır.
* Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez.
* Tiyatrosuz bir toplum yeni doğmuş bir çocuk sayılır.

Bakmadan Geçme