DÜNYA SİGARA İÇMEME GÜNÜ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Yeşilay Derneği Van Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, toplum olarak her durumda sigaraya sarıldığına dikkat çekerek, “Ama bu duruma biz kendi kendimize gelmedik. Ne yazık ki burada tütün endüstrisi çok zalimce davranıp, bu davranış türlerini de topluma empoze ettiğini görüyoruz” dedi.
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından Van Valiliği bahçesinde açılan stant ile vatandaşlara sigaranın içilmemesi konunda çeşitli afiş ve broşürler dağıtıldı. Burada Dünya Sigara İçmeme Günü ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, tüm dünyanın sigara reklamlarından son derece rahatsız olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs Sigara İçmeme Günü olarak ilen edilmiştir. Bu yılki ana konumuz ülkeleri sigara reklamı ve promosyonların yapmaması konusunda teşvik etmektir. Çünkü yapılan çalışmalar göstermiştir ki 13-15 yaşındaki gençlerin yüzde 80’i sigara reklamına maruz kalmaktadır. Çünkü her bir reklam yeni bir bağımlı ve tüketiciyi meydana getirmektedir. Bu bizim ülkemizde de böyledir. Yine reklamın yasaklandığı ülkelerde yüzde 7 oranında bir azalma meydana geldiğini görmekteyiz. Bizim ülkemiz bu konuda çok ciddi adımlar attı. 2000 yılında yapılan yasaklardan sonra sigarada ton bazında çok büyük zamlanın yaşandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplum olarak her durumda sigaraya sarıldığına dikkat çeken Sertoğullarından, “Yapılan çalışmalarda ortaya çıktı ki, gençler aileden gördüğünü uyguluyor. Onlar kulağına değil, gözleriyle gördüğüne inanıyor. Aileler şöyle bir düşünsünler, çocuklarına kötü bir örnek olma konusunda özgürler mi? Ayrıca toplumda sigara yasağı olmasına rağmen birçok tezgahta sigara satılıyor. Biz toplum olarak sıkıntılı günlerde de, sevinçli olduğumuzda da sigara içiyoruz. Ama bu duruma biz kendi kendimize gelmedik. Ne yazık ki burada tütün endüstrisi çok zalimce davranıp bu davranış türlerini de topluma empoze ettiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bakmadan Geçme