DOKTORLARDAN RAMAZAN UYARISI

Fazıl ERÜŞ
Oruç ibadeti sağlıklı insanlar içindir diyen Uz. Dr. Uğur Alpay, " Oruç süresi ve özelliği itibariyle birçok sağlık sorununu ortadan kaldırdığı gibi, bazı bireylerde de birçok hastalığa neden olmaktadır. Yaşlılarda, hamile kadınlarda, özellikle kronik (şeker, tansiyon, kalp yetmezliği, böbrek, karaciğer yetmezliği) hastalar Ramazan ayı boyunca çok dikkatli olmalılar ve doktorlarına danışarak oruç tutmalılar. Çünkü tansiyon, şeker hastası olan biri günün belli periyotların da ilaç kullanır ve bu ilaçları aksatmaması lazım. Ancak bu hastalarda oruç tutarken ciddi sağlık problemi olmuyorsa oruçlarını tutabilirler" dedi.
Hamile Kadınlar Kesinlikle Oruç Tutmamalılar
Anne karnında olan bebek suyun içerisindedir. Gün boyu oruçlu olan anne'de sıvı kaybı olacağı için sıvı kaybı olan bölümlere, veya sıvı ihtiyacı olan yerlere su geçişi olur. Dolayısıyla bebeğin için de bulunduğu su annenin ihtiyacını karşılamış olur. Bu da anne rahmindeki bebeğin sağlığını zora sokar.
6 Aylık Bebekleri Olan Annelere de Oruç Tutmayı Önermiyoruz
Çünkü ilk 6 ay emzirilen bebek için hayati önem arz ediyor. Bildiğimiz birçok hastalık tetanos'tan tutun polya, çocuk felçlerine kadar bir çok hastalık bulaşabilir. Bebeği koruyan antikorlar anne sütüyle bu 6 aylık sürede bebeğe geçer.
         Diyabet Hastaları Doktorları ile Konuştuktan Sonra Karar Vermeliler
Diyabet ağız'dan alınan ilaçlar ya da insülin ile tedavi ediliyor olabilir. Tip 1 diyabeti olan hastalar, insüline bağımlıdır. Kesinlikle oruç tutmamalıdırlar. Bu hastalar için uzun süreli açlık dönemleri tehlikeli olabilir. Tip 2 diyabeti olan hastaların ise büyük bir kısmı insülin kullanımına ihtiyaç duymaz. İstenildiği takdirde düzenli bir beslenme programı ile oruç tutabilir.
Ramazan ayı'nın yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle uyarılar ve öneriler de bulunan Diyetisyen Pınar Şahin, Oruç tutanların dengeli beslenmeleri ve yeterli miktarda sıvı tüketmeleri gerektiğini belirtti. Özellikle sahur yemeğinin atlanmaması aksi halde metabolizma yavaşlar ve daha çok acıkmanıza neden olur. Sahur'da uzun süreli tokluk sağlayacak protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Sahur'da midemizi yorucu, kalbimizi zorlayıcı besinlerden uzak durmalıyız. Genel anlamda yağlı yiyeceklerden, kaymak, kremalar, tahinlerden ve ağır tatlılardan uzak kalınmalıdır. Bitki çayları, az şekerli komposto, peynir, zeytin, domates, salatalık gibi hafif bir kahvaltı yapılmalıdır.
İftarda ise; Oruç tutan vatandaşlarımız orucunu hurma, kuru kayısı gibi meyveler ile açabilir. Daha sonra ise bir kâse çorba içip mide 15-20 dakika dinlendirilmelidir. İftardan hemen sonra uyunmaması gerekir diyen Şahin, " İftar'dan sonra hafif tempolu yürüyüş besinlerin sindirilmesine yardımcı olacaktır" dedi.

Bakmadan Geçme