DOKTORA ŞİDDET KANAYAN BİR YARADIR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yavuz Selvi, hemen hemen her gün pek çok defa sözlü veya fiziki saldırılara maruz kaldıklarını belirterek, "Ancak son saldırı artık bardağı taşıran damla olmuştur" dedi.
YYÜ Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Eğitim ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda görevli bir doktor, cumartesi günü hasta yakınları tarafından darp edildi. Konuya tepki gösteren sağlıkçılar, öğle saatlerinde hastanenin önünde bir araya gelerek durumu protesto ettiler. Burada bir açıklama yapan Doç. Dr. Yavuz Selvi, maalesef her gün ülkemizin pek çok sağlık kurumunda doktor, hemşire ve tüm sağlık personeline yönelik şiddet haberleri geldiğini söyledi. Bu şiddet olaylarının artık kanayan bir yara halini aldığını ve giderek sıradan olaylar haline geldiğini ifade eden Doç. Dr. Selvi, "Bu şiddet olaylarına cumartesi günü hastanemizde yaşanan üzücü bir saldırı olayı eklenmiştir. Psikiyatri Servisi'nde nöbet tutmakta olan asistan doktor arkadaşımız bir hasta yakını tarafından darp edilmiştir. Aldığı yumruk darbeleriyle burnu kırılan ve kafa travması nedeniyle beyin cerrahisi kliniğine yatırılan asistan arkadaşımızın sağlık durumu şükür ki şu an iyiye doğru gitmektedir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde yaşanmış olan bu olay bizleri derinden sarsmıştır. Deprem döneminde ve sonrasında konteynırlarda kalan, birçoğu ailelerinden uzak yaşamak zorunda kalan, gece-gündüz demeden canla başla çalışan, nöbet tutan, hastalara en iyi hizmeti sunabilmek için yoğun çaba sarf eden sağlık çalışanlarımız böyle bir muameleyi asla hak etmemektedirler. Bu olay yaşadığımız ilk olay değildir ve münferit bir hadise de değildir. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde asla son da olmayacaktır. Bizler hemen hemen her gün pek çok defa sözlü veya fiziki saldırılara maruz kalmaktayız. Ancak aldığımız eğitim, halkımıza ve mesleğimize duyduğumuz saygı ve sorumluluk nedeniyle sessiz kalmakta ve tepki göstermemekteyiz. Ancak bu son saldırı artık bardağı taşıran son damla olmuştur. Görevi hafta sonu nöbet tutmak olan bir sağlık personeline şiddet uygulanması tahammül sınırlarımızı aşmıştır" dedi.
"YAPTIRIMLARIN YETERSİZ"
Van ve çevresinde yaşayan insanların henüz yeni hizmete girmiş olan ve sağlık gereksinimlerini karşılayan bu modern hastaneye ve zor şartlarda, ekonomik sorunlarla mücadele ederek, fedakârca çalışan sağlık personellerine sahip çıkmaları gerektiğini de söyleyen Doç. Dr. Selvi, "Aksi takdirde giderek dozu artan ve her gün yaşanan bu şiddet olayları zaten bölgenin bilinen olumsuz şartlarında çalışan sağlık personellerinin moral motivasyonunu bozmaktan başka işe yaramayacaktır. Maalesef, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olaylarının önemsenmemesi, faillere verilen ceza ve uygulanan yaptırımların yetersiz olması olayların artmasına sebep olmaktadır. Yapılması gereken; caydırıcı nitelikte cezaların verilmesi, ilgili adli makamların şiddet mağduru sağlık çalışanını koruyacak şekilde bir davranış biçimi geliştirmesi ve şiddet konusunda toplumun bilinç düzeyini artıran bilgilendirmelerin yapılmasıdır" diye konuştu.
"EMEĞİMİZE SAYGI İSTİYORUZ. 'ŞİDDETE SON' DİYORUZ"
Sorumluluklarının farkında olduklarını belirten Doç. Dr. Selvi, "Birlik, beraberlik ve dayanışmadan aldığımız cesaret ve kararlılıkla çalıştığımız bu zorlu günlerde, bütün bu olumsuzluklar ve şiddet olaylarına rağmen en iyi sağlık hizmetini verme çabamızın devam edeceğini tüm kamuoyunun bilmesini isteriz. Emeğimize saygı istiyoruz. 'Şiddete son' diyoruz. 'Hastanene ve sağlık çalışanına sahip çık' diyoruz. Hepinize şiddet yaşamadığımız, sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler dileriz" dedi.
Saldırıya tepki amaçlı öğleden sonra 14.30'a kadar poliklinik hizmeti verilmezken, sağlık çalışanları da açıklamadan sonra sessiz bir şekilde dağıldılar.

Bakmadan Geçme