• Haberler
  • Güncel
  • Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Açıldı

Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Açıldı

Ajans Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) kapılarını ziyaretçilerine açtı.

İlhan Siyahtaş

Ajans Asya Fuarcılık tarafından organize edilen ve kurum, kuruluşlar tarafından desteklenen fuar Vali İbrahim Taşyapan, Büyküşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya katılımı ile açılışı gerçekleşti.

Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde  düzenlenen 4. Doğu  Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışına Vali İbrahim Taşyapan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, TSO Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak,  Kurum Amirleri, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“Fuara 75 firma katıldı”

Teşekkür konuşması yapan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “7500 m2 alan üzerine kurulu fuarımıza toplamda 75 firma katılım göstermiştir. Fuarda il dışında 29 firma, ilçelerinden 8 firma ve merkezden ise 38 firma yer aldı. Emsal fuarlarımıza göre çok iyi bir durumdayız. Emeği geçek herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Kentimiz yönetilen ve yönlendirilen bir kent değil”

Açılışta konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva “Kentimiz artık yönetilen ve yönlendirilen bir kent değil. Biz bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Van, çevresindeki illerin çekim merkezi ve buluşma noktasıdır. Van artık yöneten ve yönlendiren bir kent konumundadır. Bir fuarlar kenti olmak için başlattığımız serüvenimiz artık gerçeğe ulaşmıştır. Israrlarımız doğrultusunda Van bugün kendi fuar ve kongre merkezine kavuşmuş, bölgesel ve sektörel fuarların merkezi olmuştur. Burada biz kent yaşayanlarına düşen bu kente ait değerleri sahiplenmek, bu değerleri hak ettiği yerlere getirmektir. Van yakın bir tarihte iki ağır deprem yaşamış olmasına rağmen küllerinden yeniden doğmuştur. Tarihte depremden sonra nüfusu artan başkan bir kent yoktur. Bugün DOTAF Fuarı için bir araya geldik. Buna da sahip çıkmalıyız, içselleştirmemeliyiz. Van bir bölge kenti derken, tüm bu değerlerden söz ediyorum. Van’daki ekonomik canlılık, sosyal ve kültürel hareketlilik tüm bölge illerine de sirayet etmekte, o illeri de olumlu etkilemektedir. 2015 ile birlikte Van’da önemli hareketlilik yaşanmaktadır. Burada biz kent yöneticilerine düşen görev diyalog ve birlikte çalışma kültürünü geliştirmektir. Bu kent için yapılan doğru çalışmaları sahiplenmek ve onları yüceltmek için bir arada durduğumuzda önemli başarılar kazanıyoruz. Bugün burada açılışını gerçekleştireceğimiz Fuarımıza 75 firma katılım sağlamıştır. Sektörel bir fuara 75 firmanın katılması önemsenecek ve değer verilecek bir durumdur” dedi.

“Barış ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor”

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya da konuşmasında, “İlimizde tarım ve hayvancılık belki en çok söz edilenlerden birisidir. Kentin potansiyeline baktığımızda yaklaşık Türkiye’deki mera ortalamasının çok çok üstün de bir kentiz. Meranın ciddi bir bölümü bu kentedir. Kentin coğrafik yapısı tarım insanlarına tabi ki çok elverişli bir topraktır. 1990’lı yıllarda bu kente yaklaşık 4 milyon civarında küçükbaş hayvan bulunuyorken, bugün yarısı bulunuyor. Bu yayla anlamında da öyledir. Bu ekilip biçilen arazi konusunda da öyledir. Bunun nedeni ise geçmiş yıllarda pozitif süreçlerin yanlış yönetmesinden kaynaklı olduğunu biliyoruz. Geçmişteki hatalardan ders çıkarıp tekrar aynı hataları yapmamak için çok iyi şeyler yapmalıyız. Bu konuda hepimize umut veren, hepimizin de sahip çıkması gereken önemli bir süreçten geçiyoruz, Van’ın ekonomik durumunu, yerel ekonominin canlanması, yatırımın teşvik edilmesi için toplantılar yaptık. Bunların hayata geçmesi içinde toplumsal barışın olması lazım. Van’ın canlanması için herşeyi yapacağız ama en büyük yatırım barış ve demokrasidir. Eğer biz bunu başarırsak ortak bir çatı altında huzurlu bir şekilde yaşamayı başardıysak, bunun akabinde yatırımda gelir. Bizim mutlaka barış ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. Şüphesiz hepimiz 1990’lı yıllarda çok büyük acılar yaşadık. Özellikle bu bölgenin geriye düşmesinin en büyük nedeni köy boşaltmaları, uzun yıllara dayanan mera yasaklarının olmasıdır. Eğer o zaman pozitif akıl tutulması yaşanmasaydı belki bugün bu kentte çok farklı şeylerden bahsediyor olacaktık. Umuyorum bir daha toplum olarak o süreci yaşamayalım. Yaşamamak içinde çaba sarf edeceğiz. Kentimizin birçok konuda avantajları ve dezavantajları vardır. Yapılan yatırımların anlatılması hiç kimseye fayda sağlamaz. Önemli olan yapamadıklarımızı niye yapamadık diye tartışabilmektir. Niye yapamadığımızın nedenlerini yüreklice ortaya koyarsak bu ve buna benzer etkinliklerle de kentimizin yaşamına daha iyi katkı sunmuş olacağız. Birçok sorunum var ve birçok sektörde geri kalmışız. Bizim bu temel eksikliklerimizi gidermemiz lazım. Biz kurum olarak her zaman kentimizin gelişmesi için elimizde ne geliyorsa yapacağız. Bedel ödemesi gerekiyorsa onu da ödeyeceğiz” dedi.

“Huzur olmadan ticaret, sanayi ve kalkınma olmaz”

Açılışta son olarak konuşan Vali İbrahim Taşyapan “ İlimiz çok modern bir fuar merkezine kavuştu ve art arda fuarlar düzenleniyor. Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı ilk defa düzenlenen bir fuardır. İlimizin büyük bir kısmı meralardan oluşuyor. Bu meralar binlerce, milyonlarca hayvanı doyuracak kapasitededir. Ama şuanda yeteri kadar faydalanamıyoruz. Ne yazık ki bu ilimiz için bir gerçektir. Ama meralarımız burada, insanlarımız burada onun için bu sorunu fuarlar düzenleyerek aşabiliriz. Artık hayvancılığı babalarımızın, analarımızın, dedelerimizin gelenekleriyle yapamayız. Yaparsak da dünyadakilerle rekabet edemeyiz. Bugün dünyadaki et fiyatlarıyla, dünyadaki süt fiyatlarıyla ve canlı hayvan fiyatlarıyla rekabet edemiyorsak, burada bir yanlışımız var demektir. Bunları gerektiği gibi teknolojiye uygun yapmalıyız. Bugün dünyada çok büyük tarım ve hayvancılık fuarları yapılmaktadır. Bu fuarların yapılan bütün hareketlerin, bütün işlerin, bütün üretimlerin artık mekanizasyona girdiğini ve insanların bilim alanında çok geliştiğini görüyoruz. Onun için fuarlar sektör açısından çok önemlidir. İlimizde yatırım yapacak çiftçiye, firmalara çok büyük teşvikler yapılmaktadır. Tarım alalında gerek bakanlığımızın gerekse de Kırsal Kalkınmayı Destekleme Teşkilatının çok büyük cazip teklifler ve krediler verilmektedir. Buradaki insanlarımızın mutlak sürate bu tekliflerden yararlanması gerekiyor. Yatırımı yapmak için bölgede elbette huzura ihtiyaç vardır. Bu huzurda inşallah sağlanmıştır. İnşallah kalıcı bir şekilde de sağlanacaktır. Huzur ve güvenin olmadığı bir yere yatırımcı gelmez. Huzur olmadan ticaret, sanayi ve kalkınma olmaz. Onun için huzurumuza, barışımıza sahip çıkmalıyız. Bunun arkasından durmalıyız ve bunun devam etmesi içinde çaba sarf etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Hayvancılığı teşvik amacıyla daha önce düzenlenen en güzel buzağı yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile devam eden tören, açılış kurdelesinin kesilmesi ve fuarın gezilmesi ile sona erdi.

Bakmadan Geçme