Doğal Antibiyotik, Propolis

Arılar, antibiyotiği insanlardan milyonlarca yıl önce keşfettiler. Eski çağlarda insanlar tarafından hastalıkların tedavisinde doğal antibiyotik olarak kullanılan Propolis, günümüzde yeniden keşfedildi... Türkiye’nin ilk sağlıklı beslenme, anne ve çocuk e-dergisi Kids&Gourmet Propolis hakkında bilinmeyenleri kaleme aldı.

Çok eski çağlarda keşfedilerek doğal antibiyotik olarak kullanılan propolisin; bal arıları tarafından ağaçların kozalaklarından, kabuklarından, bitkilerin tomurcuk ve filizlerinden toplanan ve çeşitli yağlar, polenler, özel reçine ve mumsu maddelerin karışımından oluşan bir madde olduğu açıklandı. 
Propolis hakkında bilinmeyenleri detaylarıyla açıklayan Kids&Gourmet e-dergisinden alınan bilgilere göre Propolisin “çok önemli bir bal arısı ürünü” olduğu belirtildi. Arıcılar arasında arı zamkı ya da preboli olarak da bilinen propolisin özellikleri ise şöyle sıralandı: 
Kovan içine girerek ölen büyük böcekler enfeksiyon kaynağı olmamaları için arılar tarafından propolisle kaplanır. Propolis, birçok ilacın aktif maddesi olan flavonoidler, antioksidanlar ve biyolojik aktif maddelerden oluşmaktadır. Düzenli kullanıldığında herhangi bir yan etkisi olmaksızın vücut direncini artırmakta ve zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. 
Normal hücrelerin faaliyetlerinin kötü hücreler tarafından engellenmesini önlemede kullanılır. Özellikle üst solunum yolları ve orta kulak enfeksiyonlarında, ağız yaralarında, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinde yararlı etkiler gösterir. Ayrıca;  vücut fonksiyonları için gerekli bakterilere zarar vermeden enfeksiyonlara karşı, virüs öldürücü ve bakteri saldırılarını önleyici olarak insan ve hayvanlar üzerinde etkili olmaktadır. 
Propolisin, kanserin semptomatik koşullarından olan hücre bölünmesinin kontrolünde önemli rol aldığı saptanmıştır. Bakterilerin birçoğuna karşı öldürücü ya da gelişmelerini engelleyici bileşikler içermesi nedeniyle bazı bakteriyel hastalıklarda, bazı mantar hastalıklarında, içerisindeki esansiyel yağ asitleri nedeniyle lokal anestezide, kafeik asit nedeniyle grip, uçuk gibi virus enfeksiyonlarında, kafeik asitin antitümör etkisi nedeniyle akciğer kanserlerinde, doku ve hücre yapısını düzenlemede, antiromatizmal özelliği nedeniyle romatizma hastalıklarında tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca Propolis’in gelişme çağındaki çocuklar için son derece faydalı bir madde olduğu önemle vurgulanmaktadır. Düzenli olarak kullanıldığında herhangi bir yan etkisi olmamakta ve vücut direncini artırdığı belirtilmektedir. Ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir ve bu açıdan hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Klinik araştırmalara göre antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında bu ilaçların etkisini arttırmış, anestezik ve antioksidatif etki göstermiştir.

Bakmadan Geçme