Doğa Koleji'nden Yeni Model
Oxford Street İle Doğa Kolejinde hem alış veriş yap, hem dil öğren modeli hayata geçirildi. Model ile çocuğunuz akşam Vanda gündüz İngiltere'de.
Rıdvan Can
Van Doğa Koleji öğrencilerinin yabancı dil eğitimini daha etkin ve verimli hale getirmek için okulda mini pazar kurudu. Manav reyonunda tüm öğrencilere yabancı dil öğrenme imkânı sağlanıyor. Doğa Koleji’nde ilk defa hayata geçirilen ''Oxford Street eğitim sistemi Projesi'' ile öğrenciler alış veriş yaparken, İngilizceyi yaşayarak öğrenme fırsatı buluyor.
Kurulan konsepte öğrenciler kendilerini İngiltere’de bir sokaktaymış gibi hissediyorlar.
Doğa Koleji öğrencileri yabancı dili ‘‘Oxford Street’’ ile Doğa Koleji yabancı dil öğretmenleri öğrencilerin yabancı dil derslerini daha iyi anlama ve özellikle alış verişlerde rahat olmaları ve yapacakları alışverişlerde ne alacaklarını ve ne kadar ödeyecekleri konusunda pratik öğrenme uygulaması başlattı. Bu amaçla Doğa Koleji yabancı dil öğretmenleri tarafından okulda minik bir çarşıyı andıracak şekilde dizayn edilen pazarda manav reyonu başta olmak üzere bakkal, kırtasiye gibi alış veriş pazarı kuruldu. Yabancı dil öğretmenlerinin satıcı rol olarak görev aldığı pazarda öğrenciler hem ders yapıyor hem de sosyal etkinlik kapsamında eğleniyorlar.
Doğa koleji Genel Müdürü Ahmet Ersin Tanrıtanır, tarafından açılışı yapılan Manav reyonu, Terzi ve Kundura atölyesinde deneyimli öğretmenler satıcı rolleri alarak alış veriş ortamında öğrencilere nasıl fiyatları soracakları ve nasıl alış veriş yapacaklarını öğretiyorlar. Doğa Kolej’de İngilizce dersleri deneyimli öğretmenlerin uyguladıkları yenilikçi ve öğrenci merkezli yabancı dil eğitimi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını dile getiren Tanrıtanır, ‘‘Yaşayarak, yaparak öğrenme çok önemli bir model. Bu modeli anaokulundan liseye kadar her yaş grubu için uyguluyoruz’’ dedi.
Doğa’nın eğitim modelinin pek çok okula örnek oluşturduğunu söyleyen Ahmet Ersin Tanrıtanır, “Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki, aslında bireylerin sosyal yönlerini geliştirebilirseniz, iç başarılarını yüzde 18’lere kadar arttırabiliyorsunuz. Çocuklarda elbette akademik başarı çok önemli. Ancak bir yandan da sosyal gelişimlerini de tamamlamamız gerekmektedir” dedi. Doğa Koleji olarak her bir öğrenciyi ayrı bir yetenek, ayrı bir birey olarak ele aldıklarını belirten Tanrıtanır, hiçbirinin özellikleri aslında birbiriyle örtüşmüyor. Bu noktada biz, her öğrenciyi ayrı ayrı inceleyen, özelliklerini öne çıkaran bir yapı oluşturduk diye konuştu.
Kolejde eğitim gören çocukların daha anaokulundayken sunumlar yapmaya başladığını ifade eden Tanrıtanır, “Bunlar çok önemli unsurlar. Türkiye’deki eğitim sistemi, öğretim üzerine olduğundan başlangıçta çok tepkiler almış bir model olmasına rağmen, şu an çok takipçisi olan bir eğitim modeli. Amaç çoklu zeka üzerinden gitmektir dedi.