DERSHANELER ERTELEMEDEN MEMNUN

Dershane Müdürleri Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın dershanelere zaman tanınacaktır açıklamasını olumlu adım olarak değerlendirdiler.

Fazıl ERÜŞ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2015-2016 eğitim öğretim dönemine kadar dershaneler varlığını sürdürecektir açıklaması Van’da faaliyet gösteren dershanelerde memnuniyetle karşılandı.  

Türkiye genelinde 4 bin dershanenin olduğunu söyleyen Final Dergisi Dershanesi Müdür Yardımcısı Mahfuz Altun, “ Dershanelerin bir anda kapatılması elbette bir kaos yaratır. Çünkü bu dershanelerde çalışan binlerce personel var. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın endişeleri giderici açıklama yapması bizleri sevindirdi. En azından bizi dinlediklerini, varsaydıklarını anladık. Bizde bu zaman sürecinde önümüzü daha iyi göreceğiz. Süre bizi tatmin etmese bile yine de iyi adım olduğunu düşünüyorum ” dedi.

Muhatap halktır

Çocuklarımızın geleceği için asıl muhatabın halk olduğunu belirten Altun, “Buna en büyük tepkiyi dershanelerin değerini bilen öğrenci velilerimiz verecektir. Dershaneler iyi olmasa öğrenciler buraya gelmez, para vererek eğitim almazlardı. Bu nedenle dershanelerin görevini bu kadar iyi yapmasına karşın kapatılmak istenmesine anlam veremiyoruz.  Dershanelerle ilgili bir rahatsızlıkları varsa bunu belirtmeleri gerekir ve kapatarak cezalandırmak yerine  dershanelerde düzenlemeye gidilebilir” dedi.

Dershaneler neden var bunu tartışmalıyız

Atak Çaba Dershanesi Müdürü Nihat Bayraktar, “Dershanelerin kapatılmasının yerine keşke dershaneler neden var bunu tartışsaydık. Böylece Türkiye’deki eğitimin gerçekte ne durumda olduğunu net bir şekilde anlardık.   Yine de Başbakan Yardımcısı Arınç’ın açıklamasını sağduyulu, olumlu karşılıyorum. Bu süre içerisinde ne yapacağımıza karar vereceğiz. Bizlere nefes alma süresi tanındı ve düşünme fırsatı verildi. Ancak şu da bir gerçektir ki şimdiki sınav sistemine göre öğrencileri en iyi hazırlayan dershanelerdir.  Öğrenciler dershanelerden beklediğini alamazsa zaten dershanelere gelmezlerdi. Temennimiz kimsenin zarar görmeyeceği bir taslak hazırlanmasıdır” dedi.

Özel okullara öğrenciler gidebilir mi?

Van’da birçok özel okulun olduğunu belirten Bayraktar, “Özel okula giden öğrenciler bile dershanemize eğitim almaya geliyorlar. Demek ki özel okul olsa dahi okul eğitimi ile dershane eğitimini birbirine karıştırmamak lazım. Şuan özel okulların yüzde 30 kontenjanı boş. Kayıt ücreti de en az 10 bin liradır. Devlet bunun yarısını karşılasa bile veliler geri kalan ücreti verebilecekler mi? Bunu sormak lazım yetkililere. Eğer bu ülkenin geleceğinde  dershaneler bir engelse dershaneler derhal kapatılsın”   ifadelerinde bulundu.

Okullaşma niyetimiz yok

Gelinen noktanın olumlu olduğunu vurgulayan Fem Dershaneleri Müdürü Ümit Yazar ise şunları söyledi: “ Hükümetimiz ilk zamanlar yolumuzu keser gibi oldu. Ancak sonuç itibariyle geri adım atıldı. Dershanelerin kapatılmasının kısa vadede mümkün olmadığını anladılar Bizde bütün demokratik yolları kullanarak yolumuza devam edeceğiz. 2015 yılının Eylül ayına kadar öğrencilerimize en iyi şekilde eğitim vererek dershanelerimizi başarıyla yürüteceğiz. Okullaşma gibi bir niyetimizde yok. Bununla alakalı illa kapatacaksınız derlerse hukuki çerçevede hakkımızı arayacağız. Dershanelerin kapatılması demokratik ülkelerde olmayacak bir durumdur. Kendi imkânlarımızla çabalayarak, emek vererek bu kurumları kurduk. Vergimizi de veriyoruz, insanımızı istihdam ediyoruz. Sosyal, ekonomik hayata katkı sunuyoruz.  Öğrencilerimizin kalitesi de ortada. Bu nedenle dershaneleri kapatmak istenmesini anlamıyoruz.”

Dershane öğrencileri  dershanelerin kapatılma kararının ertelenmesini doğru bulduklarını belirterek dershanelerin fırsat eşitliğini sağladığını, özel okulların dershanelerin yerini almasının  mümkün olmadığını söylediler.  

Bakmadan Geçme