DEPREMLER BALIKESİR'DE ANLATILACAK

İlk olarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ni ziyaret eden öğrenciler, buradaki hasarlı binalarda incelemelerde bulundular. Ardından öğrenciler adına bir açıklama yapan Ayşegül Somru, 23 Ekim 2011 tarihinde Türkiye saatiyle 13.41'de merkez üssü Van merkezine 17 kilometre mesafedeki Tabanlı köyünde Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlattı. Can ve mal kayıplarına uğratan felaket, depremi yaşayanları derinden etkilemiş, aynı zamanda tüm duyarlı insanları da büyük ölçüde etkilediğini söyleyen Somru, "Türkiye'nin her köşesi ve dünyadan birçok ülkeden arama kurtarma ekipleri yardıma koşmuş, duyarlı insanlar da maddi ve manevi yardım etmişlerdir. Bir deprem ülkesi olan ülkemizin hemen her yerinde deprem her an yaşanabilir. Yapıların Deprem Yönetmeliği'ndeki ve ilgili standartlardaki kurallara uygun bir şekilde yapılmaması çok büyük ölçüde can ve mal kayıplarına sebep olur. Bu büyük kayıpları önlemek, en aza indirmek için bilinçli bir şekilde kendimizi yetiştirip ileride mesleki hayatımızda yapacağımız mühendislik yapılarının deprem ve benzeri felaketlerde en az hasar görecek performansta yapılmasını sağlamak boynumuzun borcudur. Üniversitedeki teorik eğitimin yanı sıra deprem bölgesi Van'daki binalarda oluşan hasarları yerinde inceleme fırsatını bulacağız. Bunu hem eğitimimizin bir parçası olarak görüyoruz hem de inşaat mühendisliği adına büyük dersler çıkarmamıza yardımcı olacak bir proje olarak değerlendiriyoruz. Van'a yapacağımız bu teknik ve sosyal inceleme, çok daha bilinçli ve yararlı birer inşaat mühendisi olarak yetişmemize büyük katkı sağlayacak ve mühendislik hayatımızda çok değerli bilgileri edinmemize fırsat verecektir. Aynı zamanda belleğimizde unutulamaz anılar olarak kalıcı bir yere sahip olacaktır. Üniversite öğrencileri olarak yapacağımız işin ne kadar önem taşıdığını, yaptığımız veya yapacağımız ufak bir hatanın nelere yol açabileceğini gözle görüp hissedebilmek, en önemlisi burada felaketi yaşayan kardeşlerimizin acılarını az da olsa paylaşmak, sevinçli günlerde olduğu kadar acılı günlerde de yalnız olmadıklarını hissettirmek amacıyla Van'da 11-12 Mayıs 2012 tarihlerinde iki günlük inceleme yapacağız. Döndükten sonra, burada gördüklerimizi üniversitedeki arkadaşlarımızla ve Balıkesir halkıyla paylaşmak için fotoğraf sergisiyle destekleyeceğimiz bir konferans vermeyi düşünüyoruz" dedi.
                          Öğrencilerden Rektör Prof. Dr. Battal'a ziyaret
Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal İrtem başkanlığındaki 14 öğrenci, 'İnceleme, bilinçlenme ve sosyal sorumluluk' projesi kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı ziyaret etti.
YYÜ Senato Salonu'nda misafirlerini ağırlayan Prof. Dr. Battal, depremin hem olumlu hem de olumsuz tarafları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Battal, "Olumlu şey, tecrübe ve bilgidir. Yapılan inşaatlardaki işçiliğin doğru ve yanlış taraflarını göreceksiniz. Bundan sonraki işlemleri yürütecek olan gençler sizlersiniz. Buraya bir defa değil birkaç defa gelinmesi gerekiyor. Bu ziyaretiniz gerçekten bizim geleceğimiz için çok güzel bir şey" dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından Prof. Dr. Battal'a çeşitli hediyeler verildi.

van haber, haberler van

Bakmadan Geçme