DENİZ GÖREN EVLER DAHA PAHALI

Vali Münir Karaloğlu, Erciş'te TOKİ tarafından tamamlanan deprem konutlarında incelemelerde bulundu. Kuraya hazır hale getiren bin 376 konutun Çarşamba günü hak sahiplerine teslim edileceğini bildiren Vali Karaloğlu, emeği geçen herkese teşekkür etti. Öğle saatlerinde ilçeye gelen Vali Karaloğlu'nu Karataşlar mevkiinde Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, İlçe Emniyet Müdürü Nihat Şahin, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Atilla Köse ile diğer yetkiler karşıladı. Önce yapımı devam eden okul inşaatlarını gezen Vali Karaloğlu, yüklenici firma yetkilerinden okulların 17 Eylül 2012 tarihine yetiştirmelerini istedi. Daha sonra tamamlanan ve kuraya hazır hale getirilen daireleri gezen Vali Karaloğlu, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dairelerin çok kaliteli olduğunu bildiren Karaloğlu, "Arkadaşların ellerine sağlık. Son derece güzel olmuş. Her şey ayrıntılı olarak düşünülmüş. İnşallah 5 Eylül Çarşamba günü Erciş Kapalı Spor Salonu'nda bu bölgedeki Karataş mevkisindeki bin 376 konutun kurasını çekeceğiz. Tabi burada boş kura çekenler 15 gün sonra küçük sanayi sitesinin üstündeki konut alanından vatandaşlarımıza konut vermiş olacağız. İşin sonuna geldik. Sayın Başbakanımızın Erciş meydanındaki verdiği söz tutulmuş oldu. Yer çok güzel. Van Denizi'ne nazır. Bu dairelerde ben dahil herkes oturmak ister" dedi.

SINIRLI SAYIDA KİRACI DA EV SAHİBİ OLACAK
Deprem öncesi kiracı olan vatandaşların da belli sayıda ev sahibi olacağı müjdesini veren Karaloğlu ancak, bunların TOKİ şartlarında ev sahibi olacağını söyledi. Karaloğlu, "Deprem anında kirada oturan, kirada oturduğunu ispat edenlere de bir miktar konutumuz kalacaktır. Herkesin talebini karşılayamayız. Ama bir miktarı da onlar için ayırmış bulunmaktayız. Ancak, binaları TOKİ koşullarında vatandaşımıza vereceğiz. Vatandaşlarımız karıştırmasın. Buradaki hak sahipliğiyle, kiracıların durumu aynı olmayacak. Onlar TOKİ koşullarında konut sahibi olacaklar" şeklinde konuştu.
HUKUKİ SORUNLARINDAN DOLAYI HAK SAHİBİ OLAMAYAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI:
Van Valisi Münir Karaloğlu açıklamalarında, hukuku sorunlardan ötürü hak sahibi olamayan vatandaşlara da seslenerek, "Sürekli açıklıyoruz. Evi yıkık veya ağır hasar olduğu halde hukuki sorunlarından dolayı gelip hak sahibi olamayan vatandaşlarımız var. Bu hukuki sorun nedir? İşte tapusu kendisine ait değildir. Başka birinin üzerindedir veya, topraktan daire satın almış. Kat mülkiyeti kurulmamıştır. Tapusu halen müteahhit üzerindedir. Ama biz biliyoruz ki ev vatandaşın evidir. Vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Ankara'da AFAD Başkanlığımız, TOKİ Başkanlığımız bu vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için uğraş veriyorlar. Şu an elimizdeki mevcut yasaya göre bunlar hak sahibi olamıyorlar. Ama biz biliyoruz ki bu vatandaşlarımız mağdurdur.
" KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR:
Bir gazetecinin, 'fiyatların 90 bin TL'ye çıktığı' bilgisinin doğru olup olmadığını sorması üzerine Vali Karaloğlu, "Fiyatlarımız 75 bin Türk lirasıdır. Fakat site içerisinde ve blok içerisinde Şerefiye payı denen bir şey var. Bu Şerefiye payları fiyatı şöyle artırmaz. Örneğin, bu blokta 16 tane daire var. Bu 16 dairenin 16 çarpı 75 rakamı değişmez. Ama, kuzeydeki daire 68 bin liradır. Güney'de ve denizi gören daire 79 bin liradır. Hakkaniyet bunu gerektirir. Yoksa vatandaş kura çekti, birisi zemin katı çekti, birisi orta katı çekti, denizi göreni çekti, Kuzeyi göreni çekti. Bunlar da Şerefiye payı olacak. Bunlardaki 75 bin lira değişmiyor. Yani fiyat artışı falan bunlar doğru şeyler değil. Vatandaşlarımız bu sözlere itibar etmesin" dedi.
Vali Karaloğlu konuşmasının ardından, Erciş şehir merkezinde hayırsever işadamları tarafından yaptırılan okul inşaatlarında incelemelerde bulundu. Daha sonra Erciş Kaymakamlığı'na atanan Kaymakam Barbaros Baran'a makamında hayırlı olsun dileklerinde bulunan Vali Karaoğlu ilçeden ayrıldı.
erciş, deniz, toki, hakkaniyet, merkez

Bakmadan Geçme