DAVALAR GEÇ KALMAMIŞTIR

Bazı vatandaşların davlar neden sonuçlandırılmıyor sorusunu cevaplandıran Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman Süreç normal bir şekilde ilerliyor. Hiçbir davanın geç kalması gibi bir durum söz konusu değil. Van'da çok yüksek itiraz ve dava olur diye bekliyorduk, açılan davaların on katını tahmin etmiştik ama bu olmadı.

İlhan SİYAHTAŞ

2011 depremi sonrası Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından konut ve iş yerlerinde yapılan teknik inceleme sonrası ağır, orta hasar raporu verilen ancak bu raporlara itiraz eden Vanlıların mahkemelere 15-20 bin itiraz ve dava açması beklenirken açılan dava sayısının sınırlı sayıda olduğu belirtildi.  Bölge idare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman beklenen sayıda dava açılmadığını, açılan davaların bir kısmının gereken koşulları sağlamadığından dolayı reddedildiğini, bir kısım vatandaşın davalarını yenilediğini, halen mahkemelerde bin 500 davanın görüşüldüğünü belirterek sürecin normal bir şekilde ilerlediğini, hiçbir davanın geç kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. 

Davaların on katını bekliyorduk 

Depremlerden sonra Van'a emsal teşkil ettiği için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi ve Kocaeli, Sakarya Valiliğinden bu konuda bilgi istediklerini anlatan Karaman,"  Oralardan aldığımız verilere göre Van'da çok yüksek bir itiraz ve dava açılır diye bekliyorduk.  Tabi biz bunu sadece tahmin ettik. Buna göre de nasıl bir organizasyon yapabiliriz diye de düşündük. Bütün tedbirlerimizi buna göre aldık. Şu anda açılan davaların on katını bekliyorduk ama bu olmadı. Kendimizde depremzede olmamıza rağmen vatandaşlarımızı bilgilendirdik ve sürecin nasıl işleyeceği hakkında aydınlattık. Dava açıp sonra vazgeçen vatandaşlarımız oldu.  Bunlar hakkımı, istediğimi aldım diye gelip davadan vazgeçiyorlar. Çünkü bir dosyanın karar aşamasına gelebilmesi için en az altı ay gibi bir sürenin geçmesi gerekir. Buda olabilecek minimum süredir ki bu aşamada vatandaşların davlar neden sonuçlandırılmıyor sorusuna cevaben bu süreç normal bir şekilde ilerliyor. Hiçbir davanın geç kalması gibi bir durum söz konusu değil. Elimizden geldiği kadarıyla hızlı bir şekilde sonuçlandırmayı ve büyük bir titizlikle davaları neticelendiriyoruz.  Türkiye deprem bölgesi olduğu için mevzuat zaten açık ve net. Deprem olmuş bir ilde hasarlı binalarda tahribatlar olmuşsa hafif hasar, orta hasar ve ağır hasar diye sınıflandırılır. Mevzuat yönünde hiçbir sıkıntımız yok "dedi.

Vatandaşlar mahkemeye yargılama gideri ödemediler

Davalar açılırken yürütmeyi durdurma talepleri ile açıldığını,  bu davaların keşif ve bilirkişi incelemeleri gerektiğini, belirten Başkan Karaman, " Tazminat davalarına ek olarak. Şimdi bu bin 500 davadan esas olarak karar alınıp sonuçlanan dava yok bu dosyalar için. Zaten davaların açılması, depremin olduğu tarih, hasar tespitlerinin yapılma tarihleri nerdeyse bir yıl sürdü. Bizim bu davalarda karar vermemiz için ilk etapta idari bir işlem yapılacak, ona göre vatandaş süreç içinde dava açacak. Ondan sonra bizim dava sürecimiz başlayacak. Depremin üzerinden iki yıl geçti ama bu iki yılın birinci yılında zaten ancak hasar tespit çalışmaları sonuçlandı. Bizim mahkeme sürecimiz zaten hasar tespit sonuçları bitmeden açılmıyor. Bu açılan davalar birde adli yardım talepli açıldı ve mahkemede bu adli yardımı kabul etti. Vatandaşlar mahkemeye başvurduğu zaman herhangi bir yargılama gideri ödemediler. Bu ödemelerin hepsi devletin hazinesinden karşılandı. Mahkememiz daha sonra bilirkişi aradı ve herkesinde yapamayacağı bir durum bu" dedi.

Herhangi bir gecikme söz konusu değildir

Bilirkişi oluşturalım ve şu binaya bakalım ile hukuk sürecinin yürüyemeyeceğini, uzman kişiler tarafından binaların sağlıklı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ve uzman kişilerin de daha önce deprem yaşamış ve bu konuda eğitim almış kişilerden oluşması gerektiğini vurgulayan Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman, " Mahkememiz bunun için Sakarya da daha önce deprem olduğu için oradan bir ekip kurma çalışması başlatarak bilirkişi heyeti oluşturdu. Mahkememiz işte falan gün şu bölgeye gidilecek diye bir çalışma çizelgesi hazırladı ve bunu bilirkişilere verdi. Mahkememiz ve bilirkişi heyetimiz bu çalışma çizelgesi doğrultusunda hareket ediyor. Bilirkişi heyetimiz belirli aralıklarda gelip görevlerini yapıyorlar. Mahkememiz çok titiz bir şekilde çalışmaktadır. Herhangi bir gecikme söz konusu değildir, yani bundan da hızlısı olamaz zaten"  diye konuştu.

Yürütme aşaması bitmiş ve sonuçlanmıştır

Başkan Karaman, Van ve Erciş'te keşif çalışmaları bittiğini, bazı binalardan karot örneği alınması  ve iki rapor hazırlanması gerektiğini belirterek  " Buda tabi zamanı etkiliyor. Raporları gelen birçok dosyada ise mahkemelerin kabul dedikleri oluyor, ret dedikleri oluyor. Tabi esas olarak değil, sadece yürütme olarak kabul yada red kararları çıkıyor. Açılan davaların yürütme aşaması bitmiş ve sonuçlanmıştır. Burada önemli olan şey keşiflerin bitmiş olmasıdır ve raporlar geldikçe bu dosyaların davaları görülmektedir. Raporların çoğu bitmiş durumda mahkememizde bu raporlara istinaden davaları görmekte ve karar vermektedir. Yürütme aşamasına biz bakıyoruz ve kararımızı verdikten sonra taraflar Danıştay'a isterlerse itiraz edebilirler. Bu davaların esas aşaması ise Danıştay tarafından görülüp karar verilmektedir. Bölge İdare Mahkememiz sadece yürütme aşamasına bakmaktadır. Bizim baktığımız davalar vatandaşın lehine yada aleyhine çıkabilir.  Vatandaşın lehine çıktığı zaman bu sefer Valilik yani AFAD'ın itiraz etme hakkı doğuyor ve itirazda bulunuyor. Bunun bu şekilde önü açıktır" dedi.

Bakmadan Geçme