Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran Kırılma Noktasıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van'da vatandaşlara seslenerek muhalefeti sert bir dille eleştirdi. Erdoğan 'Eğer bugün Van arzu ettiğimiz yerde değilse bizde arzu ettiğimiz yerde değiliz' dedi. İsim vermeden HDP'ye yüklenen Erdoğan, 7 Haziran bir kırılma noktasıdır. 7 Haziran'da terörü arkasına alanlar mı kazanacak, yoksa bu millete sevdalı olanlar mı kazanacak diye konuştu.

İlhan Siyahtaş

Özel uçakla dün Van'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki eşi Emine Erdoğan'ı, Ferit Melen Havalimanı'nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Ak Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, eski Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, İkram Dinçer, Cüneyt Karabıyık, Ak Parti milletvekili adayları, Prof. Dr. Ömer Çaha, Nahide Hakan, Faruk Alpaslan, Hamdullah Şevli, Özge Burak Değer, Yakup Aladağ, Nizamettin Ağar Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ve diğer yetkililer karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, İpekyolu, Kazım Karabekir ve Milli Egemenlik caddelerinden geçerek mitingin yapılacağı Ferit Melen alanına geçerek yağan yağmur altında vatandaşlara seslendi. Erdoğan'ın otobüsünün geçtiği cadde ve miting alanında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Miting alanında ellerinde Türk bayrağı taşıyan vatandaşlar Erdoğan'ın konuşmasını zaman zaman " Başkan Erdoğan", " Vanlılar seninle gurur duyuyor", " Bji Serok Erdoğan" sloganlarıyla kesiti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları:

Sizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Geçtiğimiz 12 yılda Van'a yaptığımız toplam yatırım 12,5 katrilyon lira. Ülkemizde bölgelerimizin adı ihmalle, yoklukla, yoksullukla anıldı. Bugün Van'ın yollarının diğer bölgelerin yollarından eksiği var mı? Bugün hizmetlerin diğer bölgelerdeki hizmetlerden geri kalır bir yanı var mı? Nereden nereye. Bunlar bizimle oldu. Van'daki toplu konutlarımızın diğer bölgelerden fazlası var eksiği yok. Erciş'teki toplu konutlarına bakın denize nazır. Van Gölü değil, biliyorsunuz Van Denizi. Bunları biz yaptık biz.

"41 ayrı eserin açılışını yapıyoruz."

Benim Van'daki Kürt kardeşlerimi biz Türk'ten, Laz'dan ayırt etmedik. Yaradılanı yaratandan ötürü sevdik. Eğer bugün Van arzu ettiğimiz yerde değilse biz arzu ettiğimiz yerde değiliz. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim kılsın. Bugün burada tam 41 ayrı eserin açılışını yapıyoruz. Tüm bu eserlerin resmi açılışını da bugün burada gerçekleştiriyoruz. Ah benim Kürt kardeşlerim, canım kardeşlerim biz size sevdalıyız. Ama siz bizi anlamakta zorlanıyorsunuz. 7 Haziran bir kırılma noktasıdır. Terörü arkasın alanlar mı kazanacak yoksa bu millete sevdalı olanlar mı kazanacak, bu bakımdan çok önemli.

"Musluklardan kan akıyordu"

Bilbordlarda musluklardan kan akıyordu fakat eleştiriler başlayınca bugün musluklardan akan suyun rengi değişmiş. Ben bu alandaki kardeşlerimi tenzih ederim ama bunu anlatmanız lazım. 7 Haziran bir kırılma noktasıdır. 7 Haziran'da terörü arkasına alanlar mı kazanacak, yoksa bu millete sevdalı olanlar mı kazanacak? Bu çok önemli.

Van Belediyesi Van'a su vermiyordu, su. Depremde gece geldik, bakıyorum onların belediyeleri yok. Biz depremin ardından en kısa sürede Van'ı daha güzel hale getireceğiz dedik. Getirdik mi? Şu anda kısa sürede tekrar şimdi açılan evlere döndüler. Söz verdiğimiz her şeyi yaptık. Van artık geleceğine daha bir umutla bakıyor. Biz olağanüstü hali kaldırdık.

"Kuran Kürtçe mealidir"

Birileri benim Kuran'ın Kürtçe mealini sizlerle paylaşmamdan rahatsız oldu. Hatta terör destekli olan partinin eş başkanı da dedi ki "bu bir özel vakfın hazırladığı Kuran Kürtçe mealidir" Bir başkası da dedi ki "bu bir tane olarak basıldı"

"Onların rahatsızlığını Kuran'ın kendisinden "

Hemen ertesi gün Diyanet İşleri Başkanlığı cevabını verdi. Dedi ki "biz ilk etapta 10 bin taneyi bölgeye gönderiyoruz" dedi. Onların rahatsızlığını aslında bizatihi Kuran'ın kendisinden kaynaklandığını biliyorum. Zaten kendileri de bunu açıkça söylüyor. ne diyorlar? Okullardan zorunlu din dersi kaldırılsın. Niye kaldırılsın?

"Bu sözde müftü"

Zerdüştlük dinini kendilerine din edinenlere sizlerin gerekli cevabı vereceğini biliyorum. Dağlarda mağaraların içerisinde verdikleri ders bu. Nitekim işte Diyarbakır'da bir tane sözde müftü ne dedi? "Eğer benim partimin dini Zerdüştlük olsa ben yine oradan aday olurdum" dedi. Bu sözde müftü. Şu hale bak ya.

"Vanlı kardeşime buna izin verir mi?"

Seçimde proje diye bula bula Diyanet'i kapatmayı bulmuşlar. İstiyorlar ki Diyanet kapansın, camiler cemaat sahipsiz kalsın. CHP camileri kapattı mı? Sattı mı? Buraları ahırlara çevirdi mi? Şimdi işte terör destekli olan partimin de derdi bu. Benim Vanlı kardeşime buna izin verir mi? Diyanetle birlikte şimdi imam hatiplere de göz dikmişler.

"İftirayı atanların çoğunun altında Mercedes var "

Çok enteresan ne diyorlar? O Mercedes bunların yapacağı işlerin kaynağıymış. Bir de bedel koyuyorlar. Neymiş, değeri 1 milyon. Eski rakamla 1 trilyon. Böyle bir şey yok. Dün Arnavutluk ziyaretimde, Diyanet işleri başkanımıza "nedir bunun fiyatı" dedim. Söyledi "330 bin lira." Şimdi bu iftirayı atanların çoğunun altında Mercedes var. Bizim koskoca Diyanet İşleri Başkanlığımızda makama tahsisli bir araç olmasından daha doğal ne olabilir.

"400 milletvekili istiyorum"

Dikkat ederseniz ben de Türkiye'yi dolaşıyor, toplu açılış vesilesiyle milletimle buluşuyorum. Yarın da Kırıkkale'de olacağım, cumartesi günü İstanbul'da, Pazar günü Kayseri'de olacağım. Dolaşıyoruz. Yeni Türkiye vizyonunu, başkanlık sistemi teklifimi anlatıyor ve bunun için destek istiyorum. Herhangi bir parti ismi zikretmeden, seçimden sonra bu vizyonu hayata geçirmek üzere diyorum ki 400 milletvekili istiyorum. Kime istiyorum? Bu vizyonu kim hayata geçirecekse onu istiyorum.

" Cumhurbaşkanı meydanlara çıkmasın diyorlar "

Durmadan muhalefetteki partiler YSK'ya müracaat ediyorlar. Ne diyorlar? Bu cumhurbaşkanı meydanlara çıkmasın diyorlar. Hele hele terör örgütü desteği olan parti var ya iki defa başvurdu, iki defa ret cevabı aldı. Yahu okuyun anayasayı. Cumhurbaşkanının önünü kesemezsiniz. Çıkar meydanlarda konuşsun. Yeter ki meydanlarda konuşulacak insan bulsun. Ben şu anda milletimle beraberim. Arnavutlukta dostlarla soydaşlarla beraberim.

"Yassıada'yı Demokrasi Adası yapacağız demiştim"

Bugün 14 Mayıs, anlamlı bir gün. Ve Yassııada'yı bundan önceki seçimlerde ben şöyle müjdelemiştim. Bu adayı özgürlük ve demokrasi adası yapacağız demiştim. Bu iki adanın projesini yaptırmıştım. O zaman MKYK üyesi hanım kardeşimiz Çiğdem Hanım bu projeyi ekibiyle yapmıştı. Bugün de sayın başbakanımız ve tüm aile kalanlarıyla, bunun yanında bakan milletvekili arkadaşlarımızla bugün temeli attılar. Böylece kendilerine teşekkür ediyorum. Çünkü bu proje ulusal bir proje olmayacak, uluslararası bir proje olacak. Bu proje demokrasi nedir, özgürlük nedir, bunun haykırıldığı bir zeminin oluştuğu projedir.

" 12 Eylül mirasına sahip çıktılar"

Yeni anayasayı da bizzat milletimin yapmasını istiyorum. 2010 referandumunda, geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanlığı seçiminde bize karşı bir araya gelen 14 siyasi parti vardı. Bugün bizi eleştirenlerin tümü bir araya gelmişlerdir. Biz 12 Eylül'ün kalıntılarını silmek için uğraşırken, onlar ısrarla 12 Eylül mirasına sahip çıktı.

"12 Eylül'ü yapanın cenazesine gelmemişlerdi"

12 Eylül darbesini yapan şahıs geçtiğimiz günlerde öldü. Cenazesinde gözlerimiz 2010 yılında darbecilerin mirasına sahip çıkanları aradı. Ama göremedik. Mesele 12 Eylül'ün izini silmeye gelince karşımızda saf tutanlar, 12 Eylül'ü yapanın cenazesine gelmemişlerdi. 12 Eylül zindanlarına en ağır işkenceleri görenleri temsil ettikleri iddiasında olanlar 2010'da demokrasinin değil darbecilerin yolundan gitmeyi tercih etmişlerdir.

"12 Eylül darbesinin mamulü"

Çünkü bunların kendileri 12 Eylül darbesinin mamulü. Paralel yapının Pensilvanya'da bir ele başı var. Bu ele başı ne diyor? Saidi Nursi Kürt olduğu için gidip ziyaret etmedim diyor. Kürt kardeşlerime olan kinini bu derece açıkça ifade ediyor. Bunlar ne yaptılar? Biz paralel yapıyla tüm gücümüzle mücadele ederken, Diyarbakır büyükşehir belediyesinin arka kapılarıyla bu yapıyla işbirliği anlaşması yaptılar.

Erdoğan miting alanında vatandaşlarla "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını birlikte söyleyerek eşi Emine Erdoğan, Vali İbrahim Taşyapan eşi Nesibe Taşyapan ve diğer katılımcılarla birlikte kurdele keserek toplu açılışı gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Van'da katıldığı toplu açılış sonrası Valiliği ziyaret ederek Vali İbrahim Taşyapan'dan ilin sorunları hakkında kısa brifing aldı. Erdoğan daha sonra Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına geçerek Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu'yu makamında ziyaret etti.

Protesto
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beşyol meydanında kurulan platforma konuşma yapacağı sırada, kalabalığın arka taraflarında bulunan bir grup 'Yuh' çekerek protestoda bulundu. Bunun üzerine çevik kuvvet polisi protestocu grupları dağıtmaya çalıştı. Polisin müdahalesine protestocu gruplar taş atarak karşılık verdi. Polisler ara sokaklarda göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Olaylar sırasında 4 kişinin 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Erdoğan Van ziyaretini tamamlayarak Ankara'ya döndü.

Bakmadan Geçme