ÇOCUK VAKFI'NDAN VAN RAPORU

Çocuk Vakfı, Van'da meydana gelen depremi araştırdı. Çocuk Vakfı'nın saha araştırmasının sonuçlarına göre acemilikler yaşandı, gerekli koordinasyon sağlanamadı, psikolojik-sosyal destek çalışmaları öngörülemedi.
Çocuk Vakfı 23 Ekim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen deprem sonrası gerçekleştirdiği "Van Depremi Sosyo- Ekonomik ve Psikolojik Durum Tespit Araştırması"nın sonuçlarını Çocuk Vakfı binasında düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Slayt eşliğinde araştırmanın sonuçlarını anlatan Prof. Dr. Ahmet Korkut Tuna, deprem sonrası depremzedelerin yaşadığı en büyük sorunun barınma, ve yaşanan acemiliklerin, koordinasyonun sağlanamadığı, psikolojik ve sosyal destek konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Korkut Tuna, 7-15 Aralık 2011tarihleri arasında Van, Erciş şehir merkezleri ile Van merkeze bağlı köylerde bin 505 geçici barınakta kalan 10 bin 515 kişiyi temsil eden kişiler üzerinden yapılan araştırmaları şöyle açıkladı:
"Barınma biçimlerine göre yüzde 63,7'si çadır, yüzde 13,9 kendi imar ettikleri barınaklarda, yüzde 10,1'i prefabrik evde, yüzde 9'u Mevlana evinde, yüzde 3,3'ü farklı konteynırlarda barınıyor. Çadırlarından yüzde 839 yazlık çadır. Depremzedelerin yüzde 57,3'ü elektrik sobası yüzde 41'i odun kömür sobası ile ısınıyor. Bu durumda maalesef istenmeyen kazalara da davetiye çıkartıyor. Van depreminde en memnuniyet verici olay ise hizmet sağlık alanında tespit edildiği açıklandı. Türkiye deprem öncesi sırası ve sonrası bütün paydaşların içinde yer alacağı strateji ve eylem planından yoksundur. Her deprem felaketi sonrası benzer acemiliklerin yaşandığı bir ülke görüntüsü vermektedir. Van depremi sonrası başbakanlık AFAD yönetimi ilgili bakanlıklar ve Van valiliği üzerinden yürütülen çalışmalarda iklim şartlarına uygun tedbirlerin alınması için gerekli koordinasyonu sağlayamamıştır. Başbakanlık AFAD yönetimi deprem sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlara göre psikolojik sosyal destek çalışmalarını ön görememiş ilgili bakanlıkların uyguladıkları günübirlik sosyal destek çalışmaları ise sınırlı kalmıştır."
Öte yandan, depremzedelerin karşılaştığı sorunların başında ise her an deprem olacakmış korkusu, aile bireyleri için kaygılanma ve kapalı ortamlara girememe sorunlarının da depremzedelerin yaşadığı en büyük problem olduğu belirtildi.

VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme