Çoban: Aynı Sofrayı Paylaşmak Barıştır, Eşitliktir

Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanan “En KalabalıkVan Kahvaltısı” ile ilgili İstanbul’da basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda yaptığı konuşmada herkesi 1 Haziran’da Van’a davet eden Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, “Bu sofra kardeşliğimizin, dostluğumuzun, birlikte yaşama duruşumuzun ve kentimizin geleceğinin kurulacağı sofradır. Aynı sofrayı paylaşmak barıştır, eşitliktir, dostluktur. Aynı sofrada oturmak kucaklaşmanın ve paylaşmanın adıdır. Hiç şüphemiz yok ki, paylaştıkça ve bölüştükçe bir ekmeği 'başarmışız' demektir. Dostlarımıza çağrımızdır, gelin bu dost sofrasında güne birlikte ‘merhaba’ diyelim” dedi.

Vansesi Haber Merkezi

 

Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanan “En Kalabalık Van Kahvaltısı” ile ilgili İstanbul’da basın toplantısı yapıldı. İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Milletvekilleri Nazmi Gür, Mustafa Bilici, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Van TSO Başkanı Necdet Takva, sivil toplum örgütleri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Van açısından önemli bir ortaklaşmanın yaşanıyor

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban kahvaltı rekorunu Van tarihi açısından önemli bir çıkış olarak gördüklerini, bunun için önemli bir ortaklaşmanın yaşandığını belirtti. Van’ın tarihin en köklü medeniyetlerinin buluşmasına tanıklık ettiğini ve o köklü tarih üzerinde büyük insanlık değerlerini buluşturan bir kent olduğunu belirten Çoban, Van’ın tarihi ve medeniyetleriyle dünyanın yitik hazinesi olduğunu söyledi. Van’ın Denizi, dağı, lalesi, sümbülü, kalesi, Akdamar’ı, Yedikilise'si ve derin tarihi ile adeta bir renk ve kültür cümbüşü sunduğunu aktaran Çoban, 3000 yıllık medeniyetin başkenti olan Van'a yani Tuşba'ya yapılan her yolculuğun aslında bir sevdaya yapılan yolculuğu andırdığını söyledi.

“Van, halkların kardeşlik beşiğidir”

Tuşba kentinin 79 tanrı ve tanrıçanın tüm yaşanmışlıklarına tanıklık etmiş kadim bir kent olduğunu ifade eden Çoban, “  Dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin bu derin tecrübeleri ve kalıntıları üzerine kurulu Van; aynı zamanda halkların kardeşlik beşiğidir. Kentimiz Van; tarihin en köklü medeniyetlerinin buluşmasına tanıklık etmiş ve o köklü tarih üzerinde büyük insanlık değerlerlerini buluşturmuş bir kenttir. Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kapı noktasında yer alan kentimiz aynı zamanda tarih ve medeniyetlerin buluştuğu adrestir. Kültür, Arkeolojik ve İnanç Turizmi ile çok önemli bir noktada yer alan kentimizin tüm bu değerlerini açığa çıkaramadık. Geçmişte büyük çabalar olsa da kentimizin turizmi açısından istenilen noktaya gelinemedi. Bugün belki de ilk kez tüm kurumlarımız, kentimizi Dünya'da hak ettiği noktaya taşıma ortaklaşması yaşıyoruz. Van'da düzenleyeceğimiz 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı rekoru' ise işte bu ortaklaşmamızın ilk ve önemli bir adımıdır. Dünya'nın sayılı kahvaltıları arasında belki de ilk sırada yer alan Van Kahvaltısı'nı tüm dünyaya tanıtmak ve tescillemenin zamanı olduğunu düşünüyoruz”dedi.

“Barışın sofrasında bir arada olmaya olalım”

Yıllar önce yapmaları gerekeni bugün yaptıklarını söyleyen Çoban, “Hiçbir siyasi ve kurum ayrımı yapmadan, kentimizin geleceği için çok önemli gördüğümüz bu rekoru hep birlikte başarmak istiyoruz. Van halkı bu rekoru kırarken, tüm Van sevdalılarını, dostlarımızı ve halklarımızı hem bu an'a şahitlik etmek hem de barışın sofrasında bir arada olmaya çağırıyoruz. Bu sofranın dostluğumuza, birlikte yaşama irademize ve kardeşliğimize büyük bir katkı sunacağına inanıyoruz. Biz sabahın ışıklarıyla tüm dünyaya yeni bir kapı açıyoruz. Diliyoruz ki, tüm dostlarımız ve Van sevdalıları da yanımızda olsunlar. Üstat Cemal Sürreya'nın "Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı" sözüne ek olarak bizde diyoruz ki, ‘Van kahvaltısının mutlulukla kesinlikle bir ilgisi var’ Bu nedenle hepinizi bu mutluluğa ortak olmaya davet ediyoruz” dedi.

“ Aynı sofrayı paylaşmak barıştır, eşitliktir, dostluktur

 “Bu sofra; kardeşliğimizin, dostluğumuzun, birlikte yaşama duruşumuzun ve kentimizin geleceğinin kurulacağı sofradır”   diyen Çoban, “ Kentimiz ve halkımız siz değerli konuklarını büyük bir misafirperverlik örneği ile karşılayacaktır. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Aynı sofrayı paylaşmak barıştır, eşitliktir, dostluktur. Aynı sofrada oturmak kucaklaşmanın ve paylaşmanın adıdır. Hiç şüphemiz yok ki, paylaştıkça ve bölüştükçe bir ekmeği 'başarmışız' demektir. Dostlarımıza çağrımızdır, gelin bu dost sofrasında güne birlikte merhaba diyelim” diyerek konuşmasını tamamladı. Açıklamanın ardında konuklara çeşitli hediyeler verildi.

 

Bakmadan Geçme