Çılgın Van projelerinden önce...

Barış ve çözüm süreci sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu'ya daha fazla yatırım çekmek, marka şehirler çıkarmak için harekete geçti. Bu amaçla başta depremde yıkılan Van'da yapılacak çalışmalarla Van Gölü'ne çılgın projelerle yatırımcı ve turist çekilecek.
Vangölü çevresi inanılmaz bir görünüm ve değer kazanacak.
Bakanlığın açıkladığı proje Van'da büyük heyecan ve sevinç yarattı.
Bakanlık Erciş'te 500 hektarlık bir bölgeyi özel proje alanı ilan etti. Bu alanda Van halkına hitap edecek yeni sosyal donatı alanları yer alacak.
Erciş kentsel tasarım projesine göre kente üniversite, alışveriş merkezleri, lüks konutlar, yat limanı ve olimpik stadyum yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordinasyon halinde önemli uluslararası karşılaşmaların bölgede yapılması için de çalışılacak.
Proje kapsamında Van için ilk defa bir yat limanı da tasarlanıyor. Gölde su sporlarının yapılması sağlanacak. Marina bölgesinde açılacak kanallarla Van Gölü, Erciş'in içine doğru akıtılacak. Küçük bir adayla Van, Dalyan'daki gibi kanallara sahip olacak. Plajlar ve oteller yapılması da planlanıyor.
Bu arda depremde birçok can veren Erciş'e özel bir deprem anıtı da yapılacak. Erciş kentsel tasarım projesine göre kente üniversite, alışveriş merkezleri, lüks konutlar, yat limanı ve olimpik stadyum yapılacak.
Van için ilk defa bir yat limanı da projede tasarlanıyor. Yüksek kapasiteli olması planlanan marina, bölgede turizmin canlanmasına da katkıda bulunacak. 'Van Denizi' olarak andığı gölde su sporlarının yapılması sağlanacak. Marina bölgesinde açılacak kanallarla Van Gölü, Erciş'in içine doğru akıtılacak. Bu kanalların ortasında yapılacak küçük bir adayla Van, Dalyan'daki gibi kanallara sahip olacak. Erciş'e bölgeye gelen turistler için plajlar ve oteller yapılması da planlanıyor.
Depremde birçok kayıp veren Erciş'e özel bir deprem anıtı da yapılacak. Bu anıttan geceleri lazer ışıkları gökyüzünü aydınlatacak. Bölgede, fuar merkezi ve kültür parkları da olacak. Kentte yapılaşma düşük oranda tutulacak. Van-Ağrı yoluna ekonomik gelişmeyi hızlandıracak alışveriş ve ticaret merkezleri kurulacak.
Bu devasa proje öncesi Van için yapılması gereken birkaç öncelikli işlerimiz var.
BİR:  Vangölü'nün kirlenmesini yasal olarak engelleyecek,  kıyıların yağmalanmasını önleyecek Vangölü koruma kanunu çıkarılmalı.
İKİ: Vangölü kuzey güzergâhından Tatvan-Erciş-Van arası demiryolu hattı ve hızlı teren altyapı projesine start verilmeli
ÜÇ: "VAN AVRASYA"  ikinci havalimanı proje çalışmaları başlatılmalı.

 
TMMOB dün neredeydi?
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Van merkez ve çevresi imar planı ilave ve revizyonuna yönelik görüş, öneri ve eleştirilerini detaylı şekilde kamuoyu ile paylaştı.
TMMOB bu öneri ve eleştirilerini ayrıca dosya haline getirerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da göndereceğini açıkladı.
Mesleki sorumluluğun gereği, yerinde bir açıklama yapıldı.
Ancak insan sormadan edemiyor.
Yasalara,  yönetmeliklere rağmen, 1996 yılında yapılan imar planından bugün eser yok?  
Rant amaçlı imar tadilatları kılıfına uydurularak belediye meclisinden geçirildi.
İmar tadilatları ve sağlıksız yapılaşma ile Van'ın şehir kimliği yok oldu. Van kent karakteri olmayan sıradan şehre benzedi. 
Hormonlu büyüme ile Van köy-kente dönüştü.
Kaçak yapı ve katlar çoğaldı.
Yollar, kamu alanları, bahçeler, parklar tadilatlarla iptal edilerek imara açıldı.
O güzelim Van'da yeşil alanlar, sivil mimari gitti. Yerine çirkin, mimari estetikten yoksun,   zevksiz, işlevsiz, üçüncü sınıf görünüme sahip beton yığınları çoğaldı.
İmar tadilatları amacını aşınca,  aç gözlü bazı insanların binaları yollara, kaldırımlara, komşu sınırlarına taştı.  İşgale döndü.
Tadilatlar oldu da ne oldu?
Birkaç kişinin hatırına toplumun, şehrin geleceği yara aldı.
Olan elbette Van'a oldu.
Çirkinleşen,  çarpık kente dönüşen, depremde yerle bir olan Van'ın günahı, vebali başta son 30 yılda yasaları, mevzuatları bay pas ederek ahbap çavuş ilişkisi içinde imarı yanlış uygulayan belediye imar komisyonu ve meclis üyelerine aittir.
 İmar planı üzerinde yağma mantığı ile tadilatlar yapılıp günah işlenirken; belediye ve il genel meclis üyeleri, il özel idaresi imar komisyonu,   mimarlar, mühendisler,  şehir planlamacılar, haritacılar, meslek odaları,  sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, platformlar,  dayanışma kurulları ve diğer sorumlular da hep sessiz kaldı?
Diyelim o günün sorumluları şehrimizin çirkinleşmesine bir şekilde sesiz kaldı. 
TMMOB mevzuat açısından elinde kanun varken rant amaçlı, kamu yararına olmayan imar tadilatlarına dün neden sessiz kaldı?
Neden kamuoyu oluşturulmadı?
Bugün gösterdiğiniz duyarlılığı dün neden göstermediniz?
 

Bakmadan Geçme