Çığ felaketi 1 yaşında

Van-Bahçesaray karayolunda 4-5 Şubat 2020 tarihinde aralarında 11 askerin bulunduğu 42 kişinin hayatını kaybettiği, 84 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı çığ faciasında hayatını kaybedenler facianın 1. yıl dönümünde gözyaşları ve hüzünle anılıyor. Yoğun kar yağışının bulunduğu bölgede yeni çığ felaketi yaşanmaması için önlem alınıyor.

Vansesi Haber Merkezi 

4-5 Şubat 2020 tarihinde Van-Bahçesaray karayolunun 33 kilometresinde yaşanan, 42 kişinin hayatını kaybettiği facia 1. yılında.Valilik tarafından çığ felaketinde hayatını kaybedenleri anmak üzere bir tören düzenlenecek. Felaketin meydana geldiği bölgede yeni bir çığ felaketinin yaşanmaması için Van-Bahçesaray karayolunda,  Karayolları 11.Bölge Müdürlüğü ekipleri, gerekli güvenlik önlemleri alınarak ulaşımı Bitlis’e bağlı Hizan ilçesinden geçen alternatif yoldan kontrollü sağlıyor.  Van şehir merkezine gitmesi gereken ağır hastalar Sağlık Bakanlığı ambulans helikopterinin yanı sıra asker ve polis helikopterleri ile ulaştırılıyor. 

Van-Bahçesaray karayolunun 33'üncü kilometresinde geçen yıl 4 Şubat Salı günü çığ düşmüştü. Çığın altında kalan iş makinası ve minibüsteki yedi kişi kurtarılırken, beş kişi hayatını kaybetmişti. Daha sonra çığ altında kalan iki kişi için kurtarma çalışması başlatıldı.. Aralarında çalışmalar için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve UMKE'ye bağlı ekiplerin de olduğu yaklaşık 350 görevli mücadeleye katıldı. 

Çalışmaların yapıldığı noktada 5 Şubat Çarşamba günü sabah saatlerinde bir kez daha çığ  faciası yaşandı. İkinci çığ mücadelesinde AFAD, UMKE, Jandarma, itfaiye, sağlık ekipleri, güvenlik korucuları ve vatandaşların  olduğu 33 kişi yaşamını yitirmişti. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 67 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara'dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor" ifadesine yer verilmişti.  İki çığ faciasında 42 vatandaş hayatını kaybetmişti.  

VAN ÇIĞ FELAKETİ ŞEHİTLERİ 

Van’da arama- kurtarma çalışmalarına katılan  ve  çığ altında kalarak şehit olan askerler memleketlerinde toprağa verilmişti. 

Jandarma Uzman Onbaşı Osman Karaca (24) Tokat’ın Almus ilçesinde Jandarma Uzman Çavuş Muammer Keskin (29) Aydın’ın Çine ilçesinde,  Uzman Çavuş Özen Akçam (26) Artvin’in Ardanuç ilçesi Bulanık köyünde, Uzman Çavuş Özgür Işık (28), Düzce de, Jandarma Uzman Onbaşı Ufuk Deniz (23) Kastamonu’nun Tosya ilçesindeki, Jandarma Uzman Onbaşı Tarkan Karaca Eskişehir’de, 

Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Süslü, memleketi Aksaray’da, Uzman Çavuş Oğuzhan Ulaş Avcı Kars’ta  göz yaşaları arasında toprağa verilmişti. 

VAN VALİLİĞİ: ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLAYACAK 

Van Valiliği, çığın düştüğü bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmalarına ara verildiğini, çığ altında kalan bir itfaiye eri için yarın yapılacak değerlendirme sonucu yeniden çalışmalara başlanacağını duyurdu. 

Valilikten yapılan açıklamada, Van-Bahçesaray kara yolunda meydana gelen çığ felaketi sonrası bugün sabah saatlerinde başlayan arama-kurtarma çalışmalarına, meteorolojik veriler, teknik heyetin sahada yaptığı incelemeler ve havanın kararması nedeniyle ara verildiği belirtildi. 

ANILARI YAŞATILIYOR 

Çığ faciasında hayatını kaybeden 42 kişinin anısına Çatak Belediyesi ve Van Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından Çatak- Van karayolunun 15. kilometresindeki Görentaş bölgesinde mescit ve çeşme yapılarak hizmete açıldı.  

ÇIĞ FACİASININ KAHRAMAN OPERATÖRÜ KONUŞTU

Yüksek dağların yamaçlarından geçen Van-Bahçesaray karayolu üzerinde meydana gelen ve 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ faciasının üzerinden bir yıl geçti. Bahçesaray ilçesine bağlı Karapet mevkiinde meydana gelen ilk çığ felaketinden yaralı olarak kurtulan kahraman iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, üzerinden bir yıl geçmesine rağmen faciayı unutamıyor. 2007 yılından bu yana bölgede operatörlük yapan Karagülle, 4 Şubat tarihinde Bahçesaray karayolunu kardan temizlemek için bölgeye gitti. Yol açma faaliyeti sırasında büyük bir çığın meydana gelmesi sonucu yaklaşık 20 tonluk iş makinesiyle uçuruma yuvarlanan Karagülle, sıkıştığı yerden saatlerce kurtulmayı bekledi. Tam umudunu yitirmişken camdan içeriye giren ışık sayesinde kendi imkanlarıyla kurtularak durumu bildirmişti.

7 CANIN KURTULMASINI SAĞLADI
O gün eline aldığı çekiçle camı kırarak kurtulan Karagülle, yaralı halde en yakın köye bir kilometre yürüdü. Faciada Bahçesaray'a gidecek olan bir köy minibüsünün de çığ altında kaldığı ihbarını veren Karagülle, ihbarla 7 canın kurtulmasını sağladı.

“ŞİDDETLİ FIRTINA VAR İLERLEMEMİZ İMKANSIZ”
Operatör Karagülle, facianın meydana geldiği ilk günde 5 dakika arayla iki kez çığın düştüğünü anlattı. İlk çığda şube şefi ve diğer ekip arkadaşlarının da yanında olduğunu ve ilk çığdan kurtulduğunu söyleyen Karagülle, ekip arkadaşlarının başka iş makinesini almak için oradan ayrıldığını, kendisinin de düşerek yolu kapatan ilk çığın ardından minibüsün geçişi için yolu açmaya çalıştığını dile getirdi. O sırada minibüs şoförünün lastiklere zincir bağladığını belirten Karagülle, “Minibüs şoförüne, fırtına ve tipinin şiddetli olduğunu ve ilerlemelerinin imkansız olduğunu, beni dinlerseniz dönelim dedim. Yoğun fırtına ve tipi vardı ben de makineye koştum. Makineye bindiğim ve kapıyı kapattığım esnada ikinci çığ da meydana geldi” dedi.

“O IŞIK SAYESİNDE KURTULDUM”
İkinci çığın düştüğü anda iş makinesinin devrildiğini ve kendisinin de bayıldığını dile getiren Karagülle, “Kendime geldiğimde makinenin içindeydim. Başım ve sol kolum karın dışındaydı. Makinenin içi ise kar dolmuştu. Kafamı oynattım solumda küçücük bir cam vardı. O camda küçük bir ışık görünüyordu. O ışık sayesinde kurtuldum. Bulduğum çekiçle camı kırdım. Çekicin sapıyla karı delip dışarı çıktığımda fırtına ve tipi yoğunluğunu artırmıştı. Yola çıktım minibüsü aradım ama bir türlü bulamadım. Yolda yürüyerek köye doğru ilerlemeye çalıştım” diye konuştu.
Fırtınalı havada yaralı halde yolda yürürken yine Bahçesaray’a gitmek için lastiklerine zincir takılan başka bir minibüse denk geldiğini anlatan Karagülle, “Minibüse ulaşarak yolculara olayı anlattım. İletişime geçebileceğim bir noktaya götürdüler ve her tarafa haber verdik. Daha sonra beni bölgeye gelen ambulansla hastaneye yetiştirmeye çalıştılar” şeklinde konuştu.

“ŞEHİT OLAN FATİH ASTSUBAY’I UNUTAMIYORUM”
Çığ faciasında yaşadıklarını unutamayacağını ve şimdilerde de kabuslar gördüğünü, özellikle de Şehit Jandarma Astsubay Fatih Karagöz’ü her zaman anımsadığını ifade eden Karagülle, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kâbusları hala gözlerimin önünde. Orada çok sevdiğim insanları kaybettim, unutmak mümkün değil. Özellikle şehit olan Fatih Astsubay vardı. Fatih Astsubay çok mükemmel bir insandı. Asla unutulmayacak biriydi, mekanı cennet olsun. Çığ faciasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”iha

ÇIĞDA KAYBETTİĞİ OĞLUNA ALDIĞI MİNİBÜSÜ BİR YILDIR ÇADIRDA BEKLETİYOR
İpekyolu ilçesinde ikamet eden Zeki Erekli, geçen sene çığ felaketinde hayatını kaybeden oğlu Fatih Erekli için aldığı minibüsü bir yıldır çalıştırmıyor.
İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde ikamet eden Zeki Erekli, oğlu Fatih Erekli’nin 4 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği çığda yardım için gittiğini ve meydana gelen ikinci çığda hayatını kaybettiğini söyledi. Birinci çığın meydana geldiği akşam kendisinin de yardıma koştuğunu anlatan acılı baba Zeki Erekli, “Birinci çığda yaklaşık 35 kişi ile birlikte yardıma gittik. İkinci gün oğlum ve yeğenim gitti. Ben cenazeler nedeniyle gidemedim. Oğlum ile yeğenim kendisine yeni aldığım minibüsle yardıma gittiler ve geri gelmediler. Bir daha onları görmedik. Arabayı da başkası getirdi. O günden beri arabası çadırda bekliyor” dedi.

Arabayı kredi ile çektiğini anlatan Erekli, “Oğlum boştaydı. İş yoktu. Kaç yere başvurmuştu ama iş bulamamıştı. Ben de mecburen kredi çekip ona araba aldım. Kendisi gitti, arabası kaldı. Onun hediyesidir diye satamıyorum. Elim gitmiyor” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme