• Haberler
  • Güncel
  • Çiftçiye büyük destek: Sertifikalı meyve fidanı 18 TL'ye dağıtılacak

Çiftçiye büyük destek: Sertifikalı meyve fidanı 18 TL'ye dağıtılacak

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarımsal üretimi artırmak ve üreticilerin kaliteli fidanlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla önemli bir destek programını kamuoyuyla paylaştı.

Yapılan açıklamada, sertifikalı meyve fidanı temin etmek isteyen çiftçilere hibe desteği sağlanacağı belirtilerek, fidanların 18 TL gibi sembolik bir bedelle üreticilere ulaştırılacağı duyuruldu. Destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin, bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, sertifikalı fidan kullanımının verimlilik ve ürün kalitesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. Sertifikalı meyve fidanlarının hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu, daha kısa sürede verime geçtiği ve uzun vadede üreticiye ekonomik kazanç sağladığı vurgulandı. Hayata geçirilen destek programıyla meyveciliğin geliştirilmesi ve modern tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Van’ın iklim ve toprak yapısının birçok meyve türünün yetiştiriciliğine elverişli olduğunu belirten yetkililer; elma, armut, kayısı, ceviz ve kiraz başta olmak üzere birçok üründe ciddi bir üretim potansiyeli bulunduğunu ifade ettiler. Sağlanacak hibe desteğiyle bu potansiyelin daha etkin değerlendirilmesi, özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin desteklenmesi amaçlanıyor.

Programın kırsal alanda yaşayan üreticilerin gelir düzeyini artırmayı, tarımsal sürdürülebilirliği güçlendirmeyi ve göçün azaltılmasına katkı sunmayı hedeflediği belirtildi. Sertifikalı fidan desteğinin, plansız ve bilinçsiz üretimin önüne geçilmesinde önemli bir rol üstleneceği kaydedildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Destek programından faydalanmak isteyen çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları ve gerekli belgelerle birlikte İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruların ardından yapılacak değerlendirme sonucunda uygun görülen üreticilere sertifikalı meyve fidanları teslim edilecektir” denildi.

Vanlı çiftçiler uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, artan girdi maliyetleri karşısında bu tür desteklerin büyük önem taşıdığını ifade ettiler. Son yıllarda fidan fiyatlarının ciddi oranda arttığına dikkat çeken üreticiler, 18 TL gibi uygun bir bedelle sertifikalı fidan temin edebilmenin üretime önemli katkı sağlayacağını belirttiler.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, benzer desteklerin önümüzdeki dönemlerde devam edeceğini açıklayarak, çiftçilerin resmi duyuruları yakından takip etmeleri çağrısında bulundu. Sağlanan bu destekle birlikte Van’da meyveciliğin daha planlı, verimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması bekleniyor. 

Bakmadan Geçme