CHP İl Başkanı Kurukçu: Van Askeri Hastanesi'nin yıkılmasına izin vermeyiz

2016 yılında Sağlık Bakanlığına devredilerek Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele Ek binası olarak kullanılan Van Askeri Hastanesi'nin yıkılmayarak müze yapılması gerektiğini kaydeden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 'Van Askeri Hastanesi korunmalı, Tuşba Devlet Hastanesi Eski Van Et Balık Kurumun yerine yapılmalıdır. Konuyu Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu ile görüşeceğiz. 70 yıllık tarihi yapının yıktırılmasına Vanlılar olarak izin vermeyeceğiz' dedi.

Evren Doğruer

Van'ın 83 yıllık ilk gazetesi Vansesi'nin  özgür, bağımsız ve tarafsız haberleri ve köşe yazıları ulusal televizyon kanallarında ve gazete sayfalarında gündem olmaya devam ediyor.   669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle Sağlık Bakanlığı’na devredilen 70 yıllık Van Askeri Hastanesi’nin Van’ın hafızası ve değeri olduğunu belirterek yıkılmaması gerektiğini söyleyen CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Van Askeri Hastanesinin tarihi bir yapı olması ve İpekyolu sınırları içerisinde bulunmasından dolayı yıktırılmasına asla izin vermeyiz. İskele Caddesinde bulunan Van Askeri Hastanesi, yol üzerinde bulunduğu için yeni yapılacak 150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesi kapasitesini kaldıramaz.  Tarihi binanın yıkılarak yerine hastane yapılması yanlıştır. Yanlıştan dönülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Asker Hastanesinin yıkılmasına izin vermeyeceğiz” 

Yazı işleri müdürümüz İkram Kali’nin “Asker Hastanesi’ne kıymayın” başlıklı köşe yazısında gündeme getirdiği Asker Hastanesi yerel ve ulusal basında tartışılmaya devam ediyor. Habetürk ekranlarına gelen, Yeniçağ Gazetesi köşe yazısında konu edilen Asker Hastanesi’nin yıkılmasına izin vermeyeceklerini kaydeden CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu da Van Asker Hastanesi’nin tarihi yapı itibariyle korunarak müzeye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.  

 “Tuşba Devlet Hastanesi Eski Van Et-Balık Kurumunun yerine yapılsın”  

 Yeni yapılacak 150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesinin Eski Van Et-Balık Kurumunun yerine yapılması gerektiğini söyleyen Kurukcu;  “2016 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığına devredilen Van Askeri Hastanesi’nin yıktırılıp yerine Tuşba Devlet Hastanesi yapılmasını asla doğru bulmuyoruz. Van Askeri Hastanesi ilimizin en önemli değerlerinden biridir. Kentimizin hafızası simge eserlerindendir. Mutlaka korunması gerekiyor.  Tarihi yapıları yıkıp yok etme anlayışı son bulmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Van Asker Hastanesinin tarihi yapı olmasından dolayı yıktırılmasını asla istemiyoruz. İskele Caddesinde bulunan Van Askeri Hastanesi, dar olan İskele caddesi yolu üzerinde bulunduğu için devlet hastanesi kapasitesini kaldıramaz. Çünkü vatandaşlar araçlarını park edecek otopark bulamayacağı gibi trafik de kilitlenir. Tuşba Devlet Hastanesi, Eski Van Et-Balık Kurumun yerine yapılırsa daha ilçe merkezinin gelişmesi açısından da doğru olur. Konum olarak da marangozlar sitesi, sanayi sitesi ve Organize Sanayi Bölgesine daha yakındır ”dedi.  

“Yanlıştan dönülmesini istiyoruz” 

 Konuyu yetkililerle görüşeceklerini kaydeden Kurukçu, “Bakım merkezi olmayan Tuşba ilçe merkezi belediye, kaymakamlık ve hastanenin bulunduğu bölgenin çevresinde gelişip büyüyebilir. Üç önemli kurum aynı bölgede olması halinde bu bölge ilçenin cazibe merkezi olur.  Tuşba Devlet Hastanesi Eski Van Et-Balık Kurumun yerine ve Tuşba Belediyesi yanına yapılmalıdır. 1950 yılında 53 yatak kapasiteyle hizmete açılan, 2016 yılında Sağlık Bakanlığına devredilerek Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele Ek binası olarak kullanılan Van Askeri Hastanesi’nin yıkılmayarak korunması gerektiğine inanıyoruz. Konuyu Valimiz  Mehmet Emin Bilmez ve Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu ile görüşeceğiz.  70 yıllık tarihi yapının yıktırılmasına Vanlılar olarak asla izin vermeyeceğiz. Sağlık Müdürlüğü yanlış tercihte bulunmuştur. Yanlıştan dönülmesini istiyoruz” diye konuştu. 

 “Van Asker Hastanesi müzeye dönüştürülsün”  

70 yıllık Van Askeri Hastanesinin yıktırılmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Kurukcu, “Kimse Van’ın üzerinde egolarını tatmin etmeye kalkmasın. Geçmişte bu tür hatalar çok yapıldı ama bundan sonra tekrarlanmalarına izin vermeyeceğiz. 7 yıllık bir Tuşba Belediyesi’nin binası daha düne kadar İpekyolu ilçesi sınırlarındaydı ama yeni yapılan binayla kendi ilçe sınırları içinde yer aldı. Tuşba Belediyesi hizmet binasının yanına devlet hastanesi ve kaymakamlığın yapılmasıyla Tuşba’ya yeni bir şehir merkezine kavuşmuş olur. Van Asker Hastanesinin korunması, Tuşba Devlet Hastanesinin Eski Van Et Balık Kurumun Van Asker Hastanesi tarihi yapı itibariyle korunarak müzeye dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.  

Konuyu 24 Ocak Pazar günü Van ve Türkiye gündemine taşıyan yazı işleri müdürümüz İkram Kali “Asker Hastanesi’ne kıymayın” başlıklı köşe yasında şuaları söylemişti:

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, milletvekilleri, meslek odaları ve kentte yaşayanlara “ Asker Hastanesi’ne kıymayın” başlıklı köşe yazısında çağrıda bulunan İkram Kali özetle şunları söylemişti:  

“Kentler uzun yaşanmışlıkların getirdiği birikimlerin şekillendirdiği yerleşim yerlerdir. Tarihi kentler ise kültürel birikim ve tarihi mirasın kalıcı izlerini taşıyan, dokusunu yansıtan özellikli yerleşim yerlerdir. Kent kimliğini diğerlerinden ayırt eden, özgün farklılıkları olan kültürel öğelerin bütünüdür.   

Kentin kimliğini etkileyen yapılar arasında askeri ve idari yapılar, sivil mimarlık yapıları, dini ve kültürel yapılar (camiiler / mescitler /kiliseler /medreseler / hanlar / bedestenler / çarşılar /hamamlar /kule /türbe / kümbet / mezarlık, su yapıları) önemli yere sahiptir. Tarih bilinci ve kültürüyle yönetilerek planlanan kentlerde bu yapılar özenle korunarak çevreleri yeşillendirilerek geliştirilir.   

Kente kimlik kazandıran, siluetini oluşturan unsurların korunmadığı talihsiz kentlerin başında Van gelir. Tarihi yapıları yıkarak betona feda etme anlayışı kentimizde 1980’den sonra başlamış bugüne kadar devam etmiştir. Tarihe saygı ve vefası olan ülkeler, kentler geçmişi yansıtan sıradan bir duvarı restore edip koruma altına alırken biz güzelim eserlerimizi yıkarak yok etmeyi hizmet sayıyoruz. Eski Van şehrinde hamamlar, hanlar, medreseler, kentimizdeki geçmişi yüzlerce yıl öncesine uzanan 33 kehriz korunmamıştır… 1940’lı yıllarda yapılarak kentimize değer katan özgünlüğü olan eski hükümet konağı/valilik binası, gümrük müdürlüğü binası/ belediye binası/ çeşitli mahallelerde bulunan tarihi Van evleri/ Atatürk Lisesi ve 1930’lu yıllarda açılan İskele Caddesi de yık- yok et anlayışının kurbanı olmuştur. Yıkılmaktan kurtulan yapılar eski Sanat Okulu, Tekel binası, Asker Hastanesi, TRT binasıyla sınırlıdır. Yıkım sırası şimdi Asker Hastanesi’ne gelmiş... Vanlılar, hükümetten ihtiyacı duyulan Şehir Hastanesi beklerken 2021 Sağlık Bakanlığı yatırım programından Tuşba ilçemize 150 yataklı hastane çıktı. Buna da şükür edelim ya hiç çıkmasaydı.   

Tuşba ilçemize yapılacak söz konusu hastanenin 1985’de kapatılan, Vanlıların yeniden açılmasını istedikleri İskele Caddesi üzerindeki eski TRT Van Radyosu komşuluğundaki Asker Hastanesi’nin yıkılarak yerine yapılacağı iddia ediliyor. Bu girişim kentimizde büyük üzüntü yaratmıştır. Umarız yıkım iddiaları gerçek değildir! Yetkililerden açıklama bekliyoruz…   

Asker Hastanesi’ne gelince.  

 Van Asker Hastanesi 1950’li yıllarda açılarak Van ve çevresindeki askeri birliklere hizmet veremeye başlamıştır. Geçen 70 yıl içinde hastaneden onlarca şehit askerin cenazesi memleketlerine uğurlanmış, onlarca asker gazisinin tedavisi yapılmış, binlerce askere sağlık hizmeti verilmiştir. Türkiye’nin alanında uzman hekimleri asker doktor olarak hastanede görev yapmış, askerlik sonrası birçoğu sivil doktor olarak Vanlılara da hizmet vermiştir. Kentimizin ayakta kalan tarihi binalarından Asker Hastanesi, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası KHK kapsamında, 27 Ağustos günü 2016 yılında Sağlık Bakanlığına devredilerek Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele binası olarak hizmet vermeye başlamıştır.   

Tuşba ilçemizde hastane yapılacak sayısız uygun yer bulunmaktadır. En idael yer ilçe merkezini cazibe haline getirecek Tuşba Belediyesi  çevresidir. Belediye, kaymakamlık ve hastane ilçenin çekim ve gelişme merkezi olacaktı.  

Depremlere rağmen sağlamlığını koruyan Asker Hastanesi’nin yıkılarak yerine yeni hastane yapılması yanlış olur, yazık olur. Cumhuriyet dönemi askeri yapılardan olan binanın bahçesiyle birlikte Van Sağlık Müzesi veya kültürel amaçla değerlendirilerek kentimize kazandırılması daha doğru ve yararlı olacağını düşünüyoruz.  

 Kentimizde tarihi yapıları yıkma kültürü ve beton aşkı artık son bulmalıdır. Bu anlayıştan vazgeçilmelidir. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları siyasi partiler, kentin derdini dert eden herkes Asker Hastanesi’nin yıkılarak kent hafızasının silinmesine karşı çıkması gerekir. Vali Mehmet Emin Bilmez, milletvekilleri ve karar alıcıların bu konuda daha özenli davranmalarını bekliyoruz. Sonradan pişmanlık yaratacak yıkımı hep birlikte engelleyebiliriz. Hepimizin yaşadığımız kentimizin değerlerini koruma konusunda sorumluluğu var. Sorumluluğumuzu yerine getirmeyerek bugün susarsak, görmezden gelirsek yarın eleştirme, konuşma hakkımız olmaz.”  

Bakmadan Geçme