ÇAYA DÖKÜLEN ÇAMURA TEPKİ

Van’ın Muradiye ilçesinde hidroelektrik santralinin (HES) yapımı sırasında dere yatağındaki çamurun iş makinesiyle alınarak Bendimahi Çayı’na dökülmesi vatandaşların tepkisine neden oldu.
HES yapımı esnasında dere yatağında bulunan çamurun Bendimahi Çayı’na dökülmesinin hem inci kefal balığına hem de tarlalarını suladıkları suya zarar verdiğini belirten vatandaşlar, çamurun bir an önce başka yere dökülmesini istediler. İlçe merkezi ve köylerdeki tarlaların Bendimahi Çayı’ndaki suyla sulandığını dile getiren vatandaşlardan Sıracettin Atlaş, çaydan su yerine çamur aktığını görünce önce yağmur yağdığını sandıklarını belirtti. Bunun sebebini araştırmak için Muradiye Şelalesi’ne kadar geldiklerini söyleyen Atlaş, “HES yetkililerinden çalışmayı durdurmalarını istedik. Ancak bize tepki göstererek, ‘Biz bu çamuru buraya dökeceğiz, sizde istediğiniz yere şikayet edin’ cevabını verdiler ve üstelik hakaret gördük. Durumu önce jandarmaya bildirdik. Jandarma bizim bölge değil, polis bölgesidir deyince biz de polisi aradık. Bu çalışmanın durdurulması ve çıkarılan çamuru çaya değil de başka bir yere dökülmesini istiyoruz. Valilik ve kaymakamlık bize inci kefal balığını koruyalım, nesli tükenmesin diyorlar ancak HES yetkililerine bu katliam gibi çalışmaya da ses çıkarmıyorlar. Vatandaşların tarlaları çamur deryasına dönmüş. Bizler mağdur olmuşuz” dediler.
HES yetkilisi ise, balçığı atacakları başka bir yerin olmadığını savundu. Daha sonra olay yerine gelen polis ekipleri, ortalığı sakinleştirmeye çalıştı.
vanhaber,van,haber,van haber

Bakmadan Geçme