Çay Tiryakilerine Uyarı

Demlik, semaver, su ısıtıcısı tamir ustası Özcan Demir, Ramazan ayı nedeniyle çay tiryakilerini uyardı. Demir, vatandaşların demlik, su ısıtıcısı, semaver gibi küçük mutfak eşyaları alırken kaliteli olanlarını tercih etmelerini önerdi.

Hacı Yılmaz

Van'da dedesinden babasına, babası Zafer Demir'den kendisine usta çırak ilişkisiyle miras olarak gelen demlik, semaver, su ısıtıcısı, düdüklü tencere, küçük mutfak aletleri ile küçük ev aletleri bakım ve onarım mesleğini İpekyolu  VEDAŞ Vezneleri yanından bulunan iş yerinde sürdüren Özcan Demir önemli uyarılarda bulundu.  Demir, vatandaşların demlik, çaydanlık, su ısıtıcısı, tencere, semaver gibi mutfak ürünlerini alırken sağlık ve güven içinde kullanım açısından bazı ayrıntılara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

"İftar sonrası çok çay tüketiliyor"

Ketıl olarak adlandırılan su ısıtıcılarının  sağlıklı plastik olanların ve güvenli olmadığını söyleyen Demir, "  Bütün Vanlılar çay içmeyi çok sever.  Çay içmek bizde bir kültürdür. Özellik Ramazan ayı ile birlikte her evde her iş yerinde iftar sonrası  çok fazla çay tüketiliyor.  Ancak bazı vatandaşlarımız çay demlerken, su kaynatırken kullandıkları su ısıtıcısına, demliğe, semavere dikkat etmiyor.  Güzel çay için plastik ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Güzel lezzetli çay içmek için bakır, tunç semaverler,  kaliteli bakır, çelik su ısıtıcılar demlikler kullanılması gerekir" dedi. 

"Vatandaşların bilinçli olması gerekiyor"

Van'da dedesinden babasına, babasından ise kendisine kalma 60 yıllık kerpiç bir evi iş yerine dönüştürerek mesleğini başarıyla sürdüren Özcan Demir iş yerimizde tamirini, bakımını yapamayacağımız semaver, su ısıtıcısı, demlik, tencere yoktur. Her türlü küçük mutfak eşyasını kısa sürede arızası, sorunu ne olursa olsun kullanılır hale getirebiliyoruz diye konuştu.  Mutfak eşyası alınırken vatandaşların bilinçli olması gerektiğini söyleyen Demir, özellik İran, Çin malı gibi plastik ürünlerin insanların sağlığını tehdit ettiğini ve bu ürünlerin kanserojen madde taşıması nedeniyle kullanılmaması gerektiğini belirtti.

"Mesleğimizi, memleketimizi ve insanları seviyoruz"

Küçük ev eşyaları tamir ustası Özcan Demir gazetemize yaptığı açıklamada, "Çocukluğumdan beri demlik, fırın, semaver, tencere, düdüklü tencere, su ısıtıcı gibi mutfak eşyaları ve ev aletlerinin tamiratlarını yapıyoruz.  Büyüklerimizden bize ulaşan bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Fiyatları ucuz olduğu için bazı vatandaşlarımız arızalı sağlam sağlıklı ev eşyalarını yapmak yerine ucuz ürün almayı tercih ediyor.  Biz küçük bir onarımla kaliteli mutfak ve ev eşyasını kullanılır hale getiriyoruz. Mesleğimizi, memleketimizi ve insanları seviyoruz" dedi.

"Semaver susuz kalmamalı"

Mutfak ürünleri ve ev aletlerinin kullanımında da önemli uyarılarda bulunan Demir, "Ketil dediğimiz alet çabuk su ısıtan bir üründür. Çabuk ısınması nedeniyle insanlar daha çok tercih ediliyor. Plastik, ucuz olanlar tercih edilmemelidir.  Su ısınırken plastik ısındığından kanserojen maddesi daha da artıyor. Birde çelik su ısıtıcı ürünler var. Bunların da ısıtıcıları tabana yapışık olduğu için tamirleri mümkün olmuyor. Arıza ve, olası yangın tehlikesinden korunmak için  fiş takılıyken susuz bırakılmaması gerekiyor. Ramazan nedeniyle her evde daha yoğun kullanılan semaver aynı şekilde susuz kalmamalı. Susuz kaldığı zaman bir dakika içinde yanıyor. Demliklere gelince bunların çaydanlık dediğimiz kısmını hafta veya 10 günde bir kirecinin temizlenmesi gerekiyor. Van'ın içme suyu aşırı derecede kireçli olmasından dolayı bu aletlerde aşırı kireçlenme meydana geliyor. Kireç yapınca önce kirecin ısınması, daha sonra suyun ısınması zaman alıyor. Buda fazla elektrik ve gaz sarfiyatına, suyun geç ısınmasına neden oluyor. İnsanlarımız ucuz ürünü bazen tercih ediyor, ama ucuz sağlıksız ürünler daha fazla arıza yapıyor. Bu ürünler tamiri zor oluyor" diye konuştu.

"İyi çay bakır ve tunç semaverde olur"

En güzel çayın eski bakı ve tunç semaverlerde demlendiğini belirten Demir, " Çaya düşkün, lezzet arayan vatandaşların daha güzel çay içmek için bakır tunç bulamadıklarında çelik almalarını tercih ediyoruz. Bu yemek pişirdiğimiz tencereler içinde geçerlidir. Semaverler içinde geçerlidir. Bunun yanı sıra bozulan ürünlerini işin, ustasına götürmelerini öneriyoruz.  Acemi ustalar sayesinde  tamiri gereken ürünlerin arızası ikiye- üçe çıkabiliyor. Buda ürününde daha fazla zarar görmesine neden oluyor. Ramazan ve yaz mevsimi nedeniyle özellikle semaver, demlik, ısıtıcı gibi işlerde artış var. Bizim ustalığımızı işimizi biliniyor" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme