• Haberler
  • Güncel
  • Canış: Down Sendromlu çocuklar için temsili yapılan düğünler hak ihlalidir

Canış: Down Sendromlu çocuklar için temsili yapılan düğünler hak ihlalidir

Down sendromlu çocuklara yapılan temsili düğün törenleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) Sosyal Hizmet Uzmanı Rıdvan Canış, 'Son zamanlarda engelli bireylere yönelik düzenlenen farkındalık günleri başta olmak üzere özel gün etkinlikleri ve faaliyetlerinde Down Sendrom'lu bireylere 'damatsız ya da gelinsiz' temsili düğünler yapılmaktadır. Engelli bireylere yapılan temsili düğün törenleri engelli bireylere uygulanan hak ihlalleridir' dedi.

Down sendromlu çocuklara yapılan temsili düğün törenlerine sert tepki gösteren VİED Sosyal Hizmet Uzmanı Rıdvan Canış, “Temsili düğünler yerine Down sendromlu kişilere evlilik ve ilişki kavramlarını anlatmanın, anlamlı ilişkiler kurmak için desteklenmelerinin gerektiğini belirtiyor, temsili düğünlere bir an önce son verilerek, bu düğünlerin haberleştirilmemesini; Down sendromlu bireylerin gerçek ihtiyaçlarının dikkate alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“Down sendromlu bireylerin gerçek ihtiyaçlarının dikkate alınmasını talep ediyoruz”

Konuyla ilgili açıklama yapan VİED Sosyal Hizmet Uzmanı Rıdvan Canış, “Bütün bireylerin şunları bilmesini isteriz ki yapılan bu temsili düğünler Down Sendrom’lu bireyleri istismar etmekte ve psikolojik açıdan derin hasarlar bırakmaktadır. Elbette ki özel günlerde yapılan farkındalık etkinlikler; engelli bireylerin kendilerini rahat ifade edebilmeleri, sosyalleşmeleri, eğlenmeleri ve sonraki süreçte ilgili kuruluşların engelli bireylerin sorunlarına çözümler üretebilmeleri açısından oldukça önemlidir fakat temsili düğünlerin yapılması ve temsilen Down Sendromlu bireylerin seçilmesi; beraberinde çok vahim sonuçlara yol açmakta, bireyin iç dünyasında ruhsal bunalımlara girmesine, evlilik ve sonrası süreçleri merak edip sorularına cevap bulamadığı için istismar edilebilir bir hassasiyete sebep olmaktadır. Konunun hassasiyetinin; tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, STK'ların ve özel kuruluşların nihayetinde farkında olmasını ve bu tarz etkinliklerin asla yapılmamasını önemle belirtmek istiyoruz.  Engelli bireyleri güçlendirecek, aile ve yakınlarını bilinçlendirecek, istihdam edilebilirliklerini destekleyecek ve bireylerin yetenek ve yeterliliklerine göre eğitim modülleri oluşturacak faaliyet ve çalışmaların önemini ciddiyetle beyan ederiz. Temsili düğünler yerine Down sendromlu kişilere evlilik ve ilişki kavramlarını anlatmanın, anlamlı ilişkiler kurmak için desteklenmelerinin gerektiğini belirtiyor, temsili düğünlere bir an önce son verilerek, bu düğünlerin haberleştirilmemesini; Down sendromlu bireylerin gerçek ihtiyaçlarının dikkate alınmasını talep ediyoruz” dedi. HABER: AYCAN AVCI
 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme