ÇANAKKALE DÖNÜM NOKTASIDIR

Van'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Törende konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, 'Tarihimiz kahramanlıklarla doludur. Bu kahramanlıkların en önemlisi şüphesiz ki istiklal mücadelemizin dönüm noktalarından olan Çanakkale Zaferi'dir. Bu zafer, Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'iyle, doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi ile bir bütün olmuş milletimizin kardeşliğinin simgesidir' dedi.

Vansesi Haber Merkezi / İHA

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. Yılı dolayısıyla  Zeve Şehitliğinde tören düzenlendi. Vali Mehmet Emin Bilmez, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş ile Van Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Baki'nin şehitliğe çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından askerler tarafından şeref atışıyla devam etti.

Şehitlik Defterini yazarak imzalayan Vali Bilmez, yaptığı konuşmada şehitlerin Türk milletine bıraktığı şanlı tarihle gurur duyduklarını ve gelecek nesillere aynı bilinçle aktarmanın gayretiyle hareket ettiklerini söyledi.

 

Kahramanlık destanlarından 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 104. yıl dönümünde bütün şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını belirten Vali Bilmez "Türk Milleti olarak, sizlerin bize bıraktığı şanlı tarihimizle gurur duyuyor ve gelecek nesillerimize aynı bilinçle aktarmanın gayretiyle hareket ediyoruz. Tarihimize yazılan kahramanlık destanlarımızdan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü yıl dönümünde, bizlere huzur ve güven içerisinde yaşadığımız bu kutsal vatanı canlarını feda ederek bırakan başta Zeve Şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ne mutlu bizlere ki; tarihimiz böylesi kahramanlıklarla doludur. Bu kahramanlıkların en önemlisi şüphesiz ki istiklal mücadelemizin dönüm noktalarından olan Çanakkale Zaferi'dir. Bu zafer, Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'iyle, doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi ile bir bütün olmuş milletimizin kardeşliğinin simgesidir" dedi.

"Art niyetlilere asla fırsat vermeyeceğiz"

Vatanı, bayrağı, mukaddesatı, namusu için Malazgirt'te, Çanakkale'de, Zeve'de ve terörle mücadelede canını hiçe sayarak şehit olan kahramanların torunları olarak mücadeleyi aynı kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Vali Bilmez sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte bu ruhla ve yüce Allah'ın izniyle ilelebet hainlere, zalimlere, bu milletin birlik ve dirlik içerisinde güçlenip büyümesini istemeyenlere ve vatanımıza göz diken art niyetlilere asla fırsat vermeyeceğiz. Bizler, şühedanın niçin can verdiğini idrak eden bir nesiliz. Bunu 15 Temmuzda bütün dünyaya gösterdik. Milletimiz, adeta Kurtuluş Mücadelesi ruhuyla hareket ederek bir kez daha en güçlü birlikteliğini göstermiştir, bundan sonra da gösterecektir. Bu vesileyle başta bu şehitlikte yatmakta olan kahramanlar olmak üzere, bu kutsal topraklar için canını veren tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun"

Zeve'de düzenlenen tören Kur'an Tilaveti okunmasının ardından, İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın dua okuması ve şehitliğe karanfil bırakılmasıyla tamamlandı.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç konferans salonunda düzenlenen anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programda öğrenciler şiirler okudu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü nedeniyle okullarda yapılan şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Bilmez ve protokol tarafından hediyeler verildi.

 

Vali Bilmez ve protokol üyeleri tören sonrası, İpekyolu ilçesindeki Akköprü Mezarlığı'nda şehit aileleriyle bir araya geldi. Kur'an tilaveti ve okunan dua sonrası Vali Bilmez ve beraberindekiler şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

Mezarlık ziyaretinin ardından Vali Bilmez ve beraberindekiler bir otelde şehit yakınları ve gazilerle yemekte bir araya geldi. Yemek öncesi tüm masaları gezen Vali Bilmez şehit yakınları, gazi ve aileleri ile de tek tek görüşerek selamlaştı. Burada konuşan Vali Bilmez, Şehitlerimiz sayesinde bugün ülkede rahat ve refah içinde yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

 

 "Şehitlerimizin değerini ve kıymetini bilmeliyiz. Onların yadigârı olan çocukları, yakınları bizlere emanetidir. Onların sorunları bizim sorunumuzdur. Biz ne yaparsak yapalım onlara borcumuzu ödeyemeyiz. Sizlerde onlarla ne kadar gurur duyarsanız o kadar azdır. Allah onların mekânını cennet eylesin. Rabbim öbür dünyada şefaatlerini bizlere nail eylesin "dedi.

 

Programa Vali Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez'in yanı sıra, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici ile İl protokolü şehit yakınları ve gaziler katıldı.

ERCİŞ

Erciş'te 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104. yıldönümü nedeniyle bir program düzenlendi. Kaymakamlık önündeki Atatürk büstüne çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın ardından Kaymakam Nuri Mehmetbeyoğlu tarafından gazi ve şehit ailelerini makamda ağırlandı. Erciş Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi tarafından Kaymakamlık Çok Amaçlı Salonunda düzenlen programda ise, açılış konuşmasını Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek gerçekleştirirken, 108. Topçu Alay Komutanlığından bir subay da günün anlam ve önemini belirtir bir konuşma yaptı. Programda, ayrıca Çanakkale Zaferi ile ilgili şiirler seslendirilip video gösterisi yapıldı. Oratoryo, tiyatro ve öğretmenlerden oluşan korunun seslendirdiği türkülerden sonra ilk, orta ve liselerde 'Çanakkale Zaferi' konulu şiir, mektup ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Düzenlenen programa Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, Garnizon Komutanı Albay Kamil Tumba, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum amirleri, gaziler, şehit aileleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

ÇATAK

Çatak'ta 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104. yıldönümü nedeniyle bir program düzenlendi.

 

Çatak Kaymakamlığı bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ve saygı duruşuyla başlayan tören, Atatürk İlkokulunun konferans salonunda devam etti. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından "18 Mart" adlı oratoryo gösterisi ile devam etti. Okul korosunun seslendirdiği şarkılar ve okunan şiirler alkış alırken, "Mazide Acı Bir Hikaye Zeve, 120 Vanlı Kahraman Çocuk" isimli tiyatro oyunları büyük beğeni aldı.

Düzenlenen programa Çatak Kaymakamı Hamza Türkmen, eşi Pınar Türkmen, Cumhuriyet Savcısı İlker Çağatay Aydın, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Karakoç, Jandarma Tabur Komutanı Aslan Alkan, İlçe Emniyet Amiri Emre Kayhan, AK Parti İlçe Başkanı Tahsin Babur, Belediye Başkan Yardımcısı Murat Okan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Taş, İlçe Müftüsü Mehmet Sain, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erkan Manto, ilçede görevli diğer kurum amirleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

ÇALDIRAN

Çaldıran'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104. yıldönümü nedeniyle bir program düzenlendi. Hükümet konağı önündeki Atatürk büstüne çelenk sunulmasıyla başlayan program, daha sonra Çaldıran Ortaokulunun konferans salonunda devam etti. Törene Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tekin Dundar, cumhuriyet savcıları Ali Saban, Atacan Özata ve Bahattin Kaçmaz, adli hakimler Musa Ucekan ve Abdurrahman Demirci, Emniyet Müdürü Korkmaz Polat, 6 Hudut Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Yarbay Özkan Kantemir, 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Sezgin Tosun, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mehmet Diki, siyasi parti ve STK temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Şiirlerin okunduğu ve piyes gösterisinin sahnelendiği program, Çaldıran İlçe Emniyet Müdürlüğündeki polislerinin hazırladığı 18 Mart Çanakkale Destanı oratoryosuyla devam etti.

Burada bir konuşma yapan Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tekin Dundar, Çanakkale'nin Türk milletinin diriliş destanı olduğunu belirterek, "Türk ve dünya tarihine damga vuran bu zaferde şehadet şerbetini içen aziz şehitlerimiz, ülkemizin her karış toprağında minnetle anılıyor. Çanakkale Savaşı; göğüs göğüse mücadeleler, havada çarpışan kurşunlar, 8 metreye kadar yakınlaşan siperler ve destansı bir savunma sonucu Müslüman Türk askerinin zaferi ile sonuçlanmıştır. Burada iman, şecaat, kahramanlık ve cesaret, o günkü teknolojiye galip gelmiştir. Türk milleti canını siper ederek vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını hiçe sayarak, bu vatanı bizlere emanet ettiler. Bizler atalarımız gibi kanımızın son damlasına kadar bu emanete sahip çıkar koruyacağız. Ülkemiz için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum" dedi. Program, Çaldıran Müftülüğü tarafından düzenlenen "Çanakkale Zaferi" konulu konferansıyla son buldu.

ÖZALP 

Özalp'ta 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104. yıldönümü nedeniyle bir program düzenlendi. Özalp Kaymakamlığı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ferhat Vardar, Özalp Cumhuriyet Başsavcısı Talha Karaahmetoğlu, Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Muharrem Taş, İlçe Emniyet Amiri Murat Özdoğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Salih Aksoy, kurum amirleri, parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla başlayan programa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde devam edildi. Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunun konferans salonunda Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, Piyade Astsubay Üstçavuş Mehmet Yeşil tarafından bir konuşma yapıldı.

Daha sonra Atatürk İlköğretim öğrencileri tarafından Çanakkale Savaşının slayt gösterisi, şiir okunması, koro ve Çanakkale adlı tiyatro gösterimi yapıldı. İlçe genelinde düzenlen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ferhat Vardar, Özalp Cumhuriyet Başsavcısı Talha Karaahmetoğlu ve Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Muharrem Taş tarafından ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.

Bakmadan Geçme