Büyükşehir mazbatası Abdullah Zeydan'ın

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti), Van İl Seçim Kurulu'nun Abdullah Zeydan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanı 'seçilmemiş sayılması' ve mazbatanın seçimi ikinci sırada tamamlayan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verilmesi kararına itirazını oy çokluğu ile kabul etti. Bu karar sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi mazbatasının Abdullah Zeydan'a verileceği belirlendi. DEM Partililer, YSK'nın kararını sevinçle karşılayıp etkinliklerle kutladılar.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 55 oranla 245 bin 573 oy alarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine geri alınmasının ardından Van İl Seçim Kurulu, belediye başkanlığı seçimini ikinci sırada tamamlayan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a mazbata vermesinin ardından çıkan olaylar ülke gündeminde geniş yankı buldu.

DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu'nun, oy çokluğu ile aldığı kararı YSK'ya taşıdı. Yüksek Seçim Kurulu, DEM Parti’nin itirazını kabul ederek, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını Abdullah Zeydan’a verme kararı aldı.  DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de YSK'nin oy çokluğuyla itirazlarını kabul ettiğini belirterek, "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları bildiğiniz gibi kesin. Herhangi bir itiraz olanağı yok. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabii değil. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek" dedi.

Kararın ardından DEM Partililer, Van'da kutlama yaptı. Binlerce partili, seçilme hakkı gasp edildiği düşüncesiyle Ezberciler İş Merkezi önünde toplanmışken, YSK’nın olumlu karanının ardından coşkulu kalabalık, mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilecek olmasını halaylar eşliğinde kutladı. 

DEM Partililerin sevinci ve kutlamaları, Van'da geniş yankı uyandırdı. Partiye destek veren vatandaşlar, YSK'nın adil bir karar verdiğini belirterek, demokrasilerde sürecin olumlu işlediğine inançlarını dile getirdiler. 

YSK'nın oy çokluğuyla aldığı karar sonrası, Abdullah Zeydan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği kesinleşti. DEM Partililer, bu kararı sevinçle karşılayarak kutlama etkinlikleri düzenledi. Abdullah Zeydan'ın mazbatasını alarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başlayacak olmasıyla birlikte, Van'da siyasi ve yönetimsel süreçlerin nasıl şekilleneceği merak konusu olmaya devam ediyor.

“HALKIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ”

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamada, “Değerli Van halkı, Van'da siyasi ve yargının ortak darbesiyle ortaya çıkan haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı birlikte itiraz ettik. Birlikte mücadele ettik. Sesimizi, sözümüzü güçlü şekilde her yere duyurduk. İrade gaspına karşı ortak irade ve mücadelemiz sonuç verdi. Van halkının büyük desteğiyle seçilen Abdullah Zeydan yoldaşımızın Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığı kabul edildi. Bu sonucun alınmasında başta onurlu Kürt halkı olmak üzere itiraz eden, dayanışma içerisinde olan, direnen her bir arkadaşımızı, yoldaşımızı selamlıyoruz. Bu mücadele sayesinde Van halkı iradesine kavuştu. Demokratik hakkın kullanımı esnasında gözaltına alınan ve tutuklanan tüm arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması çağrısını yapıyoruz. Demokratik hak kullanımının ve adaletin tecelli etmesinin kimseye kaybettirmeyeceği bir kez daha görülmüştür. Van halkıyla dayanışma içerisinde olan muhalefet partileri, emek ve demokrasi güçleri ile halklarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu ülkenin ezilenleri ve umudu olan bizler demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik mücadelemizi büyüteceğiz. Çünkü haklıyız. Hep birlikte mutlaka kazanacak, demokratik bir ülkeye kavuşacağız” dediler.

NELER YAŞANMIŞTI?

31 Mart Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, DEM Parti adayı Abdullah Zeydan, oyların yüzde 55,4'ünü alarak seçimi birinci sırada tamamlamıştı. AK Parti adayı Abdulahat Arvas ise oyların yaklaşık yüzde 27,1'ini alarak ikinci olmuştu. 

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine geri alındığını duyurmuştu. Karar üzerine AK Partii'nin adayı Abdulahat Arvas'a mazbata verilmişti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SEÇİM SONUÇLARI

DEM Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan yüzde 55 oranla 245 bin 573 oy alarak kazanırken, AK Parti adayı Abdulahat Arvas yüzde 27 oranla 120 bin 147, Yeniden Refah Partisi adayı Abdullah Sadıksoy yüzde 5 oranla 23 bin 779, Cumhuriyet Halk Partisi Adayı Şükrü Şahar yüzde 2 oranla 11892, bağımsız aday İdris Ahi yüzde 2 oranla 8905, HÜDA PAR adayı Mehmet Mehdi Oğuz yüzde 1 oranla 8104, DEVA Partisi adayı Erkan İrven yüzde 0,95 oranla 4197, Zafer Partisi adayı Mehmet Emin Özbey yüzde 0,76 oranla 3370, Memleket Partisi adayı Ali Ertuğrul Aybey yüzde 0,73 oranla 3218, Saadet Partisi adayı Özay İlhan yüzde 0,66 oranla 2918, İYİ Parti adayı Abdullah Akbaş yüzde 0,63 oranla 2808, TKP adayı Onur Yılmaz yüzde 0,37 oranla 1634, Bağımsız Türkiye Partisi adayı Zeynep Selim Keleş yüzde 0,30 oranla 1326, Demokrat Parti adayı Hasan Kedali yüzde 0,24 oranla 1067, HAK-PAR adayı Abdulmenaf Kıran yüzde 0,18 oranla 792, DSP adayı Tuğçe Tekçe Ermiş yüzde 0,14 oranla 639, Vatan Partisi adayı Mehmet Emin Ari yüzde 0,13 oranla 559, HKP adayı Sait Kıran yüzde 0,11 oranla 486, Yeni Türkiye Partisi adayı Mihraç Deger yüzde 0,8 oranla 373, TKH adayı Mehmet Altıntaş yüzde 0,7 oranla 328, Milli Yol Partisi adayı Sinan Bilgili yüzde 0,6 oranla 260, Millet Partisi adayı Rafet Kaya yüzde 0,5 oranla 236 oy aldı. 

Bakmadan Geçme