Büyükşehir 2014 Yılını Değerlendirdi

Van Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda 2014 gelir gider raporu ve 2015 yılı bütçesi açıklandı.

İlhan Siyahtaş

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen 2014 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Van'ın 80 yıldır çözülemeyen çok büyük sorunlarının olduğunu söyledi.  Çoban, bunu en aza indirmek için adaletli bir hizmet yürüteceklerini söyledi. Belediyenin gelir-gider raporunu aktaran Eş Başkan Bekir Kaya, belediyeye gelen her kuruş paranın halkın malı olduğunu ve herkesin bu paranın nereye gittiği konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi.

Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları, İlçe Belediye Eş Başkanları, Van Ticaret ve  Sanayi Odası Başkanı  Necdet Takva, Büyükşehir Belediyesi Daire başkanları ve müdürler katıldı.

“HESAP VERİYORUZ”

Kentlerin ve toplumların gelişim süreçlerinde ortak aklın buluşmasının çok anlamlı ve önemli olduğunu belirten Çoban, Nisan 2014 yılında başladıkları görevlerinin bir yılını doldurduklarını aktaran Çoban, bugün halka hesap vermek için bir araya geldiklerini söyledi.

“ADALETLİ BİR HİZMET YÜRÜTECEĞİZ”

2014 yılını planlama yılı olarak geçirdiklerini, Van’ın 80 yıldır çözülemeyen çok büyük sorunlarının olduğunu ve bunu beş yılda çözmenin mümkün olmadığını dile getiren Çoban, bu sorunları en aza indirmek için adaletli bir hizmet yürüteceklerini kaydetti. Çoban, "Yeni büyükşehir statüsü almış bir kentin planlamasını belki de 5 yıl içerisinde yapacağımız en zor çalışmalardan biri olarak görüyoruz. Nitekim zor da olsa hem yıl içerisinde planlamamızı bitirdik hem de olanaklarımız dahilinde azımsanmayacak çalışmalar yaptık. Şimdi buradan herkese teker teker soralım, ne istersiniz? Eminim yüzde 90’ımız yeşil alan sorununu dile getirecektir. Ancak bunu yapabilmek için yer gösterin dersek kimse bir fikir üretemeyecektir. Çünkü kentimizde deprem sonrası yıkılan tüm kamu binalarının alanları alakası olmayan kurumlara verildi. İşte buna herkesimden yüksek bir itiraz çıkmadığı için bugün böylesi bir zorluk yaşıyoruz. Dayanışmanın, ortak fikir üretmenin ve ortak mücadele etmenin ne kadar gerekli olduğunu verdiğim örneklerden pekala hepimiz anlayabiliriz. Ama bazı şeyleri yapmak için hala zamanın geçmediğini düşünüyor, hepinizi kentimizin çıkarları için ortak hareket etmeye çağırıyorum" dedi.

“HER KURUŞ HİZMETE DÖNÜŞECEKTİR”
Kentin çok büyük problemleri olduğunu kaydeden Çoban, " Van’ın yaşamına doğrudan yansımayan ama 20 yıl boyunca çözülemeyecek kadar ağır sorunları var. Hem seçimden önce hem de yıl boyunca gittiğimiz her köy, her ilçemizde bu sorunların birebir şahidi olduk. Kentimizde bin 50 köy var. İstisnasız neredeyse tüm köylerimizin su, yol, kanalizasyon, taziye evi sorunları var. Bu ne demek biliyor musunuz? 5 yıl içerisinde bin 50 köye yol, su, kanalizasyon götürmemiz gerekiyor. Peki 80 yıldır çözülemeyen bu sorunların 5 yıl içerisinde ve bu kadar dar bir bütçe ile yapılabilirliği var mı? Elbette hayır. Öncelik ve hakkaniyet politikasını işletmemiz dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Halkımızın bilmesini isteriz ki, belediyemize gelen her kuruş mutlaka bir hizmete dönüşecektir" şeklinde konuştu.

“ÖRNEK MODEL OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Van’da altyapı, üst yapı, sosyal donatı alanları, kültürel, sağlık ve eğitim çalışmaları ile örnek bir model oluşturmak istediklerini aktaran Çoban, bunun için bir çok kurum, kuruluş ve halkın görüşlerini alarak performans programı hazırladıklarını belirtti. Halkın önerdiği birçok fikri belediyenin projesi haline getirdiklerini aktaran Çoban,  performans programına koydukları hedeflerin tamamını gerçekleştirmek hatta performans tahminlerinin çok daha üzerine çıkmaya hedeflediklerini söyledi. Çoban, “İlkeler ortaya koyarken sadece belli bir çalışma alanı ile sınırlı değil, bu kentte yaşayan herkesin yarar göreceği çalışmalar yapmak istiyoruz. Yeşil alan, altyapı, üstyapı, sosyal donatı alanları, kadın, gençlik ve dezavantajlı grupları içerisine alan bir çalışma bütünlüğü ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. 4 yıl içerisinde yapacağımız tüm projelerde biraz önce saydığımız bütünlük içerisinde olacaktır" dedi.

KADINLARA ÇAĞRI

Kentli kadınlara çağrıda bulunan Çoban ; "Kentimizin tüm kadınlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Biliyorsunuz son dönemlerde kentimiz sürekli kadın intiharları ve cinayetleri ile anılmaya başlandı. Lütfen bu yola başvurmayın! Başvuracağınız yer Van Büyükşehir Belediyesi yada kendi kurumlarınızdır. Bu cinayetleri ancak böyle önleyebilir ancak böylesi güçlü bir irade ile karşı çıkabiliriz"  dedi.

GELİR GİDERİ EŞ BAŞKAN KAYA AÇIKLADI

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, büyükşehir belediyesi ve VASKİ'nin 1 Nisan-31 Aralık 2014 mali raporu ile ilgili ayrıntılı bilgi aktardı.

Büyükşehir belediyesinin 1 Nisan-31 Aralık 2014 yılında toplam gelirinin 235 milyon 839 bin 133 TL olduğunu belirten Kaya, personel, yatırım, hizmet ve diğer giderler olmak üzere 207 milyon 437 bin 393 TL giderinin olduğunu kaydetti. 31 Aralık 2014 itibariyle tahakkuk edilip ödenmeyen giderlerin toplamının 28 milyon 401 bin 740 TL olduğunu ifade eden Kaya, tahsil edilen gelirin tahakkuk eden gelire oranının ise yüzde 68.31 olduğunu ifade etti. İller Bankası ve Maliye Bakanlığı’nca gönderilen paylardan, kesilen kredi, vergi, SSK ve borçların toplam 32 milyon 476 bin 71 TL olduğunu dile getiren Kaya, Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleşen ihale sayısının 57 adet ve toplam bedelin ise 124 milyon 3 bin 670 TL olduğunu kaydetti.

VASKİ'NİN 2015 YILI BÜTÇESİ

Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesinin ise 525 milyon TL olduğunu belirten  Kaya, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü’nün 1 Nisan-31 Aralık 2014 tarihleri arasındaki toplam gelirinin 35 milyon 96 bin 789 TL , İller Bankası’ndan 23 milyon 179 bin 416 TL, öz gelirlerin ise toplam 11 milyon 916 bin 789 TL olduğunu açıkladı. VASKİ’nin 2014 - 2015 yılı toplam giderlerinin ise 35 milyon 96 bin 789 TL olduğunu ifade eden Kaya, bu süre içerisinde VASKİ'nin 33 adet ihale gerçekleştirdiğini, bu ihalelerin toplam bedelinin ise 24 milyon 641 bin 209 TL olduğunu kaydetti. Kaya, son olarak VASKİ'nin 2015 yılı bütçe toplamının ise 140 milyon 830 bin TL olarak açıkladı.

Toplantıda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ve VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu belediye ve VASKİ 2015 projeleri ile ilgili sunum yaptılar. 

Bakmadan Geçme