BUNUN ADI VAN SEVGİSİ

Serpil TEKER
Aslen İzmirli olan Ankara’da yaşarken şimdi Van Erciş'te bulunan, çevresinde "Şiirlerin Sultanı" olarak adlandırılan 4 çocuk 4 torun sahibi Şair Sevinç Atan, Van'a duyduğu sevgisini, hayranlığını yazdığı yüzü aşkın Van temalı şiirlerinde ölümsüzleştirdi. 2012 yılında TRT Müzik kanalından canlı yayınlanan   "Van İçin Bir Şarkı Bestele"  Van konulu beste yarışmasına 30'un üzerinde güfte ile katılarak 236 eserin yarıştığı yarışmanın birincilik, ikincilik ve mansiyon ödlünü alan Van aşığı, Van dostu, Van sevdalısı Sevinç Atan, Van'da yaşamaktan, Van'ın havasını solumkatan çok mutlu olduğunu belirtiyor.

" Van'ın diğer illerden fazlası var"
Diş doktoru olan kızı Elif Atan'ın katıldığı görev yeri kurasında Van Erciş Devlet Hastanesini çekmesi üzerine Van'a gelen şair Sevinç Atan'ı Van'a ayak bastığında Ankara'da maviye hasret kaldığı Vangölü'nün etkileyici cam kesiti maviliği karşılar; güzelliği kucaklar.  Van'ı kısa sürede çok sevdiklerini, Van'ın İzmir, İstanbul, Antalya gibi illerden sosyal yaşamdaki bazı eksiklikler dışında çok büyük farkının olmadığını, aksine kendine özgü eşsiz güzelliklerinin, kültürel değerlerinin bulunduğunu vurgulayan Sevinç Atan, Van üzerine yazdığı şiirlerin, şarkı sözlerinin ve Van olan sevdasının hikayesini yazı işleri müdürümüz İkram Kali'ye anlattı.

" 700'e yakın şiirim bestelendi"
Gönlünün tuvalinde Van için kelimelerle tablo çizen Sevinç Atan,  Van üzerine yüzü aşkın şiir yazmış, bunlardan 24 tanesi bestelenmiş. Şiirle birlikteliği yarım asrı geçen Sevinç Atan, heyecanla, sevgiyle şiirlerini şimdi Van'da yazmaya devam ediyor. Şarkı sözlerini ayrı bir kategori olarak değerlendiren söz ustası Atan, şarkı sözünde şiir sanatının her türlü inceliğine gerek olmadığını, kulağa hoş gelmesinin yeterli olduğunu belirterek şöyle diyor:"  Ama ben şarkı sözü olarak yazdıklarımda da şiir sanatının aruz, hece hangisini kullanmışsam o denli inceliklerini yansıtmak isterim. İlk önce şiir yazıyorum. Yazdığım şiirler de bestekârlar tarafından beğeniliyor.50'ye yakın bestekâr tarafından 700'e yakın şiirim bestelendi. Bu bestelerimin çoğu ödül aldı.60'tan fazla bestem TRT repertuarına girdi. Bu benim için bir rekordur."

" Ismarlama şiir yazılmaz "
Gönül insanı Sevinç Atan, şiiri duyarak ve hissederek yazdığını, oturup ısmarlama bir ayrılık şiiri bir sevda şiiri yazılamayacağını, ama gerek kendi hayatında yaşanmışlıklarla gerek yakın çevresinde gerekse uzak çevrelerde herhangi birinin yaşadıklarının kendisine ilham verdiğini söylüyor. Yazın kadını Atan, " Ben isterim ki yazdığım şiiri okuyan herkese ayrı bir duygu versin. Mesela rahmetli annemi çok özlediğim için yazdığım şiir de 'Bir gece misafir gelemez misin?' nakaratıyla devam eder. Bunu dinleyen birçok kişi etkilenerek evladını, kocasını, annesini, sevdiğini, kaybettiklerini hatırlar."

" Deprem anını bütün dehşetiyle yaşadık "
2011 Van Erciş depremine kızı ile birlikte Erciş'te kaldıkları evlerinde yakalanan Sevinç Atan o korkunç anı unutamıyor. Atan, "Maalesef deprem anını bütün dehşetiyle yaşadık.5 gün çadırda kaldık.  Kızım 3 gün orada da hastalarına bakmaya devam etti ve hastaneye de telefon numarasını bırakarak şikâyeti olan hastalara bakacağını söyledi. Bir süre Ankara'ya gidip dinlendik. Daha sonra Vana tekrar dönerek hayatımıza kaldığımız yerden devam ettik."  Erciş'te yaşadığı acı dolu deprem üzerine çok fazla şiir yazmak istemeyen Sevinç Hanım, şiir yazarken moral bozucu, üzücü konulara değinmekten kaçındığını, daha çok umut veren, geleceğe yönelik güzellik, zarardan karla çıkmak gibi yaşananlardan örnek destek alıp, daha iyiyi yakalama duyguları işlemeyi tercih ettiğinin altını çiziyor.

" Şakır şakır Van şarkı sözleri yazdım"
Geçen yıl Van Türküleri araştırmacısı, müzik insanı, YYÜ öğretim görevlisi sayın Murat Oto tarafından organize edilen, Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve TRT tarafından ortak düzenlenen,  " Van İçin Bir Şarkı Bestele"  Van konulu beste yarışmasını en geç duyan söz yazarlarından birinin kendisi olduğunu belirten Atan, " Türkiye'de ilk defa bir il temalı şarkı yarışması Van'da düzenlendi. Bu çok anlamlı, önemlidir. Van bu anlamda bir ilktir. Bestekâr dostlarım beni arayarak mutlaka bir şeyler üretmelisin, mutlaka katılalım gibi isteklerde bulundular. Ben zaten gönülden bağlandığım, sevdiğim memleketim bildiğim Van ile dolu doluydum. Şakır şakır Van şarkı sözlerini yazdım. Van'ın doğasını, mehtabını, ayran aşını kimi şiirlerimde ise Van'ımızın eşsiz kültür değerlerini yansıttım.  Van kahvaltısını anlatan şarkı sözlerim bile var."

" Van benim için inanılmaz ilham kaynağıdır "
Van'ın bir şair için inanılmaz zenginliklere sahip etkileyici güzelliklere atmosfere sahip bir il olduğunu dile getiren sözlerin ustası Atan," Van İçin Bir Şarkı Bestele"   beste yarışmasına katılacak şair arkadaşlarıma dedim ki burada hepinizden daha şanslı olan benim. Çünkü Van'ın güzellikleri okumakla, dinlemek ile yansıtılamaz. Van'ı birebir için de yaşamak, hissetmek gerek. Ben burada evimin o balkonundan, camından, kapısından elimde fotoğraf makinem ile güneşin batışını, gölün aldığı renkleri, bulutları, mehtabı her anı dakika dakika kaydediyorum. Bu güzellikleri için de Van'ı yaşayarak kayboluyorum. Van benim için inanılmaz ilham kaynağıdır. Çünkü Van çok güzel "  olduğunu ifade ediyor.

" Van'ın her türlü özelliğinin işlenmesine rağmen birçok eleştiri aldım "
Şarkı yarışmasına 30'u aşkın güfte ile katılan duyguların kalemi Sevinç Atan, şarkı yarışmasında aldığı dereceleri şiir tadında anlatıyor: "  Van'a yazdığım eserlerimden 4 tanesi finale kaldı. 4 tanesi de ilk 10 eser arasına girdi. Birinci ve ikinci seçilen şarkıların sözleri bana aittir. Van şarkı yarışmasında birinci olan,  şimdi dillerden dile dolaşan  " Erken doğacak her güneşin sırrını saklar(Van'da şafak)" eserim aruzlu bir şiirdir. Burada Van'ın her türlü özelliği işlenmesine rağmen birçok eleştiri aldım. Van'a ait birçok özellik yokmuş diye. Hâlbuki o kadar çok özellik yazdım ki Urartulardan, Selçuklulardan Van' a ait ne varsa ayrı ayrı hepsine de yer verdim." Bir Van sevdası düşmüş içime/Gölü'nün rengine hasret çekerim."  "eserimle de ikinci olduk. Bu da çok güzel bir eserdi. "Van'da mehtap bir gümüşten haredir,  bak seyrine"  ve " Bendi mahi çayındayım/Nisan Mayıs ayındayım/Muradiye yolundayım/Selam olsun Şehri Van'a"   eserlerim ise mansiyon aldı.
" Birinci ve ikinci olan Van eserlerim TRT repertuarına girdi " 
Birinci ve ikinci olan iki Van eserlerim TRT repertuarına girdi.  Bu şu demektir Van'ın şarkıları artık TRT arşivlerinde ve TRT sanatçıları tarafından seslendirilecek. Bu şarkıları TRT'ye biz göndermiyoruz. Eserlerin sahibi olan bestekârlara gönderiyor.

" İncelik gösterip bir plaket verilmedi"
"Van İçin Bir Şarkı Bestele"   konulu beste yarışmasının geleneksel hale geleceği konusunda endişelerini, sitemini aktaran, Van Şarkılarının söz ustası, yazdığı Van şarkıları ile Vanlıların gönlünde, kültüründe musiki dünyasında ayrı bir yer alan Sevinç Atan şunları diyor," Bu yarışmayı kurumsal olarak düzenleyen valilik ve üniversite sonradan yarışmaya sıcak bakmadılar herhalde, baksaydılar daha farklı davranırdılar. Oysa Van şarkı yarışmasında  Murat  Oto'nun çabalarıyla Türkiye'nin yaşayan en büyük jürisini bir araya getirmiştir. Hizmet, ağırlama, şartlar çok güzeldi. Ancak bizi çok rahatsız eden şöyle bir durum oldu. Ben 4 eser ile ilk 10'a kalmış biri olarak birer plaket talep ettik. Maalesef hazırlanmamıştı ve yinede biz istedik buna rağmen maalesef incelik gösterip bir plaket verilmedi. Zorlanmamam gerekirdi ama ben bunu orada Rektör beye ve Vali beye de dile getirmeye çalıştım. Sanatçı için önemli olan bu başarıların kanıtıdır.  Şarkıların CD'leri yapıldı, Türkiye'ye dağıtılmış. Ben geçen gün kendi Van şarkılarımı radyoda dinledim ve çok şaşırdım. Van ait eserlerimiz radyoda çalınıyor haberimiz yok. Çok şikâyetten sonra ancak 3 CD söz yazarı olarak ulaştı bize. Bizi kale almamaları çok üzdü."

" Van'da birçok duygu içerisinde gidip geliyorum"
Van'da dostane yaklaşımların fevkalade olduğunu vurgulayan Atan, "Halkın içten yaklaşımı ve aramızdaki sıcak diyaloglar çok güzel. Bu yakınlık bizim Van'da kalmamızın bir nedenidir. Erciş'teki dostlarımız, komşularımız çok iyi. Kendimi İzmir'in bir ilçesin de yâda bir kasabasındaymış gibi hissediyorum. Van'da güneşin batışında ayrı bir hüzün, güneşin doğuşun da ayrı bir hayat umudu, ayrı bir güzellik yakalıyoruz. Bu anlamda Van duygu kaynağıdır. Van'da birçok duygu içerisinde gidip geliyorum. Van'da yaşayanlar aslında çok şanslıdırlar."

"Van'ımızı bırakıp gitmedik"
Kızımın başka bir ile tayin hakkı olduğu halde Van'ımızı bırakıp gitmedik. Çünkü kızım burada hizmet vermekten memnun, Van'ımız da bu güzelliklerle baş başa yaşamaktan memnun olduğunu vurgulayan söz ustası Atan, " İzmir ve Ankara dışında başka ile gitmek istemiyoruz. Başka ile gideceğimize ikinci memleketimiz olan Van'da kalmayı tercih ederiz. Deprem birçok güzelliği yaşadığımız süreçte yıktı, mahvetti. Can kayıpları herkesi çok çok üzdü. Bir daha kolay kolay toparlanamayacağımı düşündüm. Özellikle deprem ile birlikte Van çok boşalmıştı ve ummadığım bir derecede, inanılmaz bir şekilde Van yeniden hayata döndü. Şimdi Van'a ve Erciş'e bakıyoruz yepyeni siteler yapıldı ve halk hayatına devam ediyor. Bu kadar büyük depremden  çok çabuk çıkıldığına inanıyorum. Buda Van'a yürekten sevgi duyanlar beni çok mutlu ediyor".

VAN BESTE
YARIŞMASINDA ÖDÜL ALAN ESERLERİ…
VAN'DA SABAH
Erken doğacak her güneşin sırrını saklar.
Van şehrini okşar gibi, kor rengi şafaklar.
Dağlar ve deniz, vuslata ermiş, yine yangın,
Hülyâlı gönül seyrine dal, Göl'de sabâhın.
 
Her mevsimi bir başka güzel, mâvisi allı.
Dağlar yine karlarla bezenmiş, nice şanlı…
Kim görse/ vurulmaz ki, şu kuşlar bile Van'lı,
Hülyâlı gönül sihrine dal, Gölde sabâhın…
 
Sevinç Atan / Beste  Cavit Ersoy /
Van Beste Yarışması 1.lik ödülü.
 
VAN SEVDASI
Bir Van sevdasıdır düşmüş içime.
Gölü'nün rengine hasret çekerim.
Ne zaman Akdamar gelse aklıma,
Ah Tamara der de, yaşlar dökerim.
 
Dağları gönlümün yücesindedir,
Mehtap Van Gölü'nün gecesindedir.
Tarihi asırlar öncesindedir.
Çağların sihrine dalar giderim.
 
Efsaneler süsler asil soyunu
Her gören mest olur Hoşap suyunu
Gurûbu nakışlar sahil boyunu,
Göl'ün ateşinde yanar tüterim.
 
Sevinç Atan / Beste engin çır /
Van Beste Yarışması 2.lik ödülü
Van şiirlerinden örnekler
VAN KAHVALTISI
Van Gölü'nün kıyısında sabah sefası.
Dağ rüzgârı, Göl mavisi, deniz havası,
Türlü lezzet, her lokması canlar şifası.
Gönül dili, sevda seli, Van hatırası.
 
Murtağası, kavurması, balların hası,
Otlu peynir, taze kaymak, Van Kahvaltısı.
Hem ziyafet hem muhabbet dostluk çağrısı.
Otlu peynir, taze kaymak, Van kahvaltısı.
 
Van güneşi, Göle vurur, sular aynalı.
Her yanında bin güzellik, bir bir saymalı.
Sahilleri saklı cennet, ince oymalı,
Mehtabına, gurubuna nasıl doymalı?
 
Murtağası, kavurması, balların hası.
Otlu peynir, taze kaymak Van Kahvaltısı.
Hem ziyafet, hem muhabbet, dostluk çağrısı.
Otlu peynir, taze kaymak, Van kahvaltısı.
Sevinç ATAN
 
VAN ŞARKISI
Bilmem bu ne sır, Van sana doymak mı, ne mümkün?
Yağmış yine gökten yedi renk, ay Göle vurmuş.
Eflâtuna dönmüş yüce dağlar, suda mehtap,
Akşam, yine yıldızları göğsünde uyutmuş.
 Hülyâlara dalmış yatıyor Van, gece Göl'de.
Ters Lâle'ye bir bak, yeri olmaz mı gönülde?
Çağlar boyu bitmezmiş o VAN şarkısı dilde,
Akşam, yine yıldızları göğsünde uyutmuş…
Sevinç ATAN

Bakmadan Geçme