Bugün Seçim Olsa Seçimleri Bilen Anketçi Açıkladı

2015 seçimlerin ne az sapmayla bilen iki araştırma şirketinden biri olan METROPOLL son seçim anketini açıkladı.

Seçimleri bilen METROPOLL, 7 haziran seçimlerinin ardından yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı: AK Parti: 41.6... CHP: 25.1... MHP: 16.2... HDP: 12.9.. 

Seçim sonuçlarıyla birlikte seçmenin pişman olduğu ve AK Parti'ye yöneldiği söylenmişti. Ankete göre AK Parti oylarında yüzde 0.7'lik bir artış söz konusu. HDP'nin oyunda yüzde 0.2'lik düşüş var. Sonuçlar seçmenin neredeyse yerinde kaldığını gösteriyor.

Andy-Ar ile birlikte 2015 genel seçimlerini en iyi tahmin eden araştırma şirketlerinden biri olan METROPOLL Başkanı Özer Sencar, Ahmet Hakan'ın Hürriyet'te yayınlanan Çarşamba Sohbetleri'nin konuğu oldu ve seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Erdoğanizm dört yılda bitti

PROF. Özer Sencar, 7 Haziran itibariyle 4 yıllık Erdoğanizm döneminin sona erdiğini söylüyor. Sencar, "2011'de başlayan bu süreç, 7 Haziran'da bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde bitti. Bundan sonra ne yaşanırsa yaşansın asla 7 Haziran öncesi gibi olmayacak." diyor.

Kamuoyunun merak ettiği sorulara Sencar böyle yanıt verdi:

7 Haziran seçimlerinin ardından bir araştırma yaptınız. Ne çıktı?

ÖZER SENCAR: Sonuç şu: AK Parti: 41.6... CHP: 25.1... MHP: 16.2... HDP: 12.9... Bu tablo bize şunu gösteriyor: Erken seçimde de sonuç değişmeyecek.

HDP oyları kimden aldı?
ÖZER SENCAR: Daha önce AK Parti'ye oy veren Kürt seçmenden 3.5 puan oy geldi HDP'ye. 1.5 puan CHP'den geldi. 1.5 de yeni seçmenlerden ve önceki seçimde sandığa gitmemişlerden geldi.
*
HDP'nin aldığı oyların ne kadarı Kürtlerden, ne kadarı Türklerden? Bunu saptayabildiniz mi?
ÖZER SENCAR: Evet, saptadık. Yüzde 11'i kendilerini Kürt ve Zaza diye tanımlayanlar. Yüzde 2'si Türkler...

O zaman HDP, aslında Kürtlerin oyuyla barajı aşmış.
ÖZER SENCAR: Doğru. Ama şöyle bir durum var: HDP'nin ancak stratejik oylarla barajı aşabileceği algısını Türkler yarattı. Bu algının oluşması Kürtlerin seferber olmalarına yol açtı. "Türkler bile barajı aşsın diye partimize oy verirken bizim oy vermememiz olmaz" algısı oluştu Kürtlerde.

MHP koalisyonu olursa AKP'deki son Kürt de gider

AK Parti ile MHP koalisyon kurarsa ne olur?
ÖZER SENCAR: Böyle bir koalisyon AK Parti içindeki son Kürt'ü de HDP'ye gönderir. Bu kaçınılmazdır. Hele 2 yıl gibi bir süre devam etsin, bir tek Kürt kalmaz AK Parti içinde.

AK Parti neden kaybetti?
ÖZER SENCAR: Bunu halka sorduk. Cevaplar şöyle: Yüzde 16: Cumhurbaşkanı'nın konuşmaları... Yüzde 14: Yolsuzluklar... Yüzde 7: Kürtlerin HDP'ye oy vermesi... Yüzde 4: Başkanlık sisteminde ısrar... Toplumun yüzde 51'i asıl sorumlunun Erdoğan olduğunu söyledi. AK Partililerin yüzde 17'si de sorumlu Erdoğan dedi.

Özer Sencar'ın tespitleri

TESPİT BİR: HDP'nin seçime parti olarak gireceğini ilan etmesi, AK Parti'nin kimyasını bozdu. Erdoğan milliyetçi bir dil ve HDP karşıtı bir söylem geliştirdi. İktidarın Çözüm Süreci konusundaki samimiyetinden zaten kuşku duyan Kürtler, büyük ölçüde HDP'ye yöneldi.
*
TESPİT İKİ: AK Parti'nin milliyetçi söylemle milliyetçi oyları alma şansı yoktu. Neden? Çünkü 3 ay önce Dolmabahçe'de mutabakat fotoğrafı verirseniz, bunu yaptıktan bir ay sonra çıkıp "Kürt sorunu yoktur" derseniz... Milliyetçilerin oyunu alamazsınız. Türkiye'de hiçbir kesim, bu kadar zekâca özürlü değildir.
*
TESPİT ÜÇ: CHP seçim kampanyasında çok başarılıydı. Her seçimde AK Parti gündemi belirliyordu, bu seçimde CHP belirledi. Ama bu durum sandığa yeterince yansımadı. CHP eğer son 1 yıl içerisinde başlattığı değişim sürecini sabırla ve ısrarla sürdürürse gelecek seçim bunun semeresini alacaktır.

Bakmadan Geçme