Bir ay süren bayram...

Sahuru, orucu, iftarı, davulu, teravihi, namazı, kuranı, fitresi, zekâtı, müminlerin bir ay süren bayramı, baş tacı, senelik istifade ayı Ramazan… Hoş geldin… "Ey iman edenler, sizden önce gelip geçenlere farz kılındığı gibi oruç size de farz kılındı; umulur ki korunursunuz*" emri gereğince tüm İslam alemi sahura kalkıyor, oruç tutuyor, iftar ediyor. Teorik olarak kişilerin Ramazandan beklentileri sahur, oruç, iftar olsa bile kişisel olarak beklentiler benim gözümde çok farklı. Sizin ramazandan beklentiniz neyse onu elde edip ramazanı öyle yolcu edersiniz.
Eğer ramazana "yeme içme ayı" gözüyle bakarsanız sizin için ramazan sıcacık pide, mis gibi bir güllaç, harika etli yemekler ve soğuk içecekler olur. Ramazan gittiğinde ise size bıraktığı şey sadece kilolarınızdır. Hayatında diyete uçuk zamanlar harcayanlar için Ramazan bulunmaz bir fırsattır ki onlar ramazana "diyet ayı" olarak bakarlar. Ramazan sürecince diyetini âlâ bir şekilde yapan kişi, ramazanı istediği kiloda ve incecik bir vücutla çıkarır. Ramazana "festival ayı" gözüyle bakanlar direkler arası eğlence partilerinde olduğu gibi bu ayda hiç boş kalmazlar. Ramazan takvimlerden silindiğinde onlara kalan sadece haz ve eğlencedir. Peki ya ramazanı tüketici çekme tuzağı olarak kullananlara ne demeli? Yiyecek-içecekler reklamları, yeni indirimler, şok fiyatlar, kampanyaları ile ramazanı çirkef emellerine alet edenleri bir kenara bırakacak olursak "ramazanda acıkmaya son, oruç hapı sayesinde acıkmayacak, susamayacaksınız" içeriği ile para kazanmak için bu kadar alçalan insanlar içinde büyük bir fırsattır Ramazan. Zira onlarda yüklü miktar parayla Ramazanı idame ederler.
Ramazana kuranın bize olan bir hediyesi, Allah'ın bize yılda bir kereye mahsus açtığı bir kredi olarak bakanlar, işte onlar gerçekten kazanırlar. Ramazan demek rutin dışı demektir bence; yemekhane, yatakhane, abdesthane ve işhane arasında geçen monoton hayata yeni, iyi şeyler katmaktır Ramazan. Açlık değildir ramazan; imtihandır. İnsana mide boşluğunu haber veren midesindeki enzimlerdir. Mide boş kalınca beyne sinyaller ileten bir düzenekle yaratmış bizi rabbim. Birde işin ruh boyutu var; fakat ruh boş kalınca bir sinyal iletimi bulunmuyor; asıl imtihan bu işte… Birçok kişi ruhlarının manevi bir ölümle burun buruna geldiğinden bihaber; ramazan haberdar olma ayıdır. Nifak ve fitneden içi boşalmış, giydiği kendisinde daha paha çeken kişiler için bulunmaz bir hazinedir bu ay. Ramazan bedeni değil nefsi aç bırakıp terbiye etmektir. Maddeyi bir süreliğine de olsa maneviyata tercihin adıdır Ramazan. Sadece açı, acıkmışı bilmek, yardım etmek değil manevi yönden, ruhen acıkan kişilere de yardıma koşma ayıdır Ramazan. Zira insanoğlu acıkınca lokantaya girip karnını doyurabilir ancak insanın ruhu acıkınca hangi kuruluşa gidip başvurulacaksın? Ramazan işte o kuruluştur.
Kısaca Ramazan tüm yönleri ile beşere açılmış sonsuz bir kredidir. Bu krediyi kimi hoyratça savurur kimi ise katlayarak beşeriyetin bulunmaz bir pırlantası haline getirir. Ramazanı bu eşsiz mücevhere dönüştürüp har vurup harman savuranlardan olmamanız dileği ile…
Bakara 183

Bakmadan Geçme