BİNASINI YIKTIRMAYAN YANDI

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentsel dönüşüm riskli alanlar ve bunun haricindeki riskli yapılarda olmak üzere iki koldan yürütülecek. Öncelikle can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksek yerler olarak riskli alanlar belirlenecek. Belediyeler ve il özel idareleri, bu alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderecek.

 

Bakanlık, gerekli incelemeden sonra talepleri Bakanlar Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra talepler Resmi Gazete'de yayımlanacak. Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar, yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuvarlarınca incelemeye alınacak.

 

Tapularda "Bu bina risklidir" denilecek

Riskli alan belirlendikten sonra, üzerindeki yapılar tespit edilecek. Bu yapılarda, mevcut deprem yönetmeliği baz alınarak hızlandırılmış incelemeler yapılacak.

 

İnceleme sonuçlarına hak sahipleri 15 gün içinde itiraz edebilecek. İtirazları, 20-30 bölgede oluşturulması planlanan, 4 öğretim görevlisi ve 3 bakanlık görevlisinin yer alacağı 7 kişilik teknik heyet değerlendirecek.

 

İtirazlar değerlendirildikten sonra tespitler kesinleşerek, tapuda riskli binanın üzerine ''şerh'' konularak, ''Bu bina risklidir'' denilecek.

 

Riskli olduğu kesinleşen yapıların malikleriyle, idare anlaşmaya gidecek. Anlaşma sonrasında vatandaşa en az 60 gün süre verilecek. Bu sürede alım, satım, devir işlemlerinde binanın tapuda riskli olduğu görülecek.

 

Yıktırma masrafları, Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'ndan

Verilen sürede hak sahipleri yıktırma yoluna gitmezse, binaların tahliyesi, yıktırma masrafları ile diğer yardım ve krediler öncelikle Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'ndan karşılanmak üzere, mahalli idarelerin de katılımıyla mülki amirlerce yapılacak.

 

Bakanlık, süresinde yıkımı yaptırılmadığı belirlenen yapıların yıktırılmasını, yazılı olarak idareye bildirilecek. Buna rağmen tekrar yıktırılmazsa, yıkım işi Bakanlıkça yapılacak.

 

Riskli yapıyı idarenin yıkması halinde, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek. Yıkılan binanın paydaşlarının sorumlu bulundukları borç miktarı, tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında ipotek konulacak ve Bakanlık, idare ile binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verilecek.

 

Üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen taşınmazlarda daha önce kurulan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin onayı aranmaksızın Bakanlığın talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce kaydı silinerek, önceki vasfıyla değerlendirilecek.

 

"Çarpık kentleşmenin önüne geçilecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yaptığı açıklamada, yasayla birlikte 20 yılda 14 milyon konutun inceleneceği söyledi.

 

Dönüşümle çarpık kentleşmenin de önüne geçileceğini vurgulayan Bayraktar, ''Özellikle şehirlerin altyapı sorunlarının çözülmesini hedefliyoruz. Dönüşümle, büyükşehirlerin en büyük sorunlarından olan yeşil alan, otopark, çocukların oynayabileceği park alanları kazandırılacak'' diye konuştu.

vanhaber,haberlervan,bina,yıkım,tapu

Bakmadan Geçme