• Haberler
  • Güncel
  • Bıçak bileme ustalarının kurban bayramı mesaisi başladı

Bıçak bileme ustalarının kurban bayramı mesaisi başladı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, bıçak satıcıları ve bileyicilerde hareketlilik yaşanıyor. Vatandaşlar, kurban kesmek için yeni bıçak almak veya eski bıçaklarını biletmek üzere bıçakçıların yolunu tutuyor. Bıçak bileme ustaları, arife günleri yoğunluk yaşadıklarını belirterek, vatandaşlara bileme işini son güne bırakmamalarını tavsiye ediyorlar.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesi çarşı ve pazarlarda hareketlilik başladı. Hareketliliğin yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri de bıçakçılar ve bileyciler oldu. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte Van’da bazı vatandaşlar, kurban kesimi için yeni bıçak almayı tercih ederken, bazıları da eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Eski bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar bileyicilerin yolunu tutarken bıçak bileme ustaları da vatandaşların taleplerini yetiştirmek için yoğun mesaiye başladı.

Bıçak bileme ustaları, genellikle bayrama bir gün kala yoğun bir talep ile karşılaştıklarını belirtiyorlar. Bu nedenle vatandaşlara, son günü beklemeyip daha erken bıçaklarını alıp gelmelerini tavsiye ediyorlar. 

Vatandaşların bir kısmı, kurban kesmek için yeni bıçak, satır, masat almayı tercih ederken, bir kısmı da eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Özellikle eski bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar, bıçak bileme ustalarının yoğun mesaisi ile karşılaşıyor.

Bıçak bileme ustaları, vatandaşların taleplerini yetiştirmek için yoğun çalışma temposu içerisinde. Son günlerde artan talep nedeniyle, vatandaşlara son güne bırakmadan bıçaklarını biletmeleri tavsiyesinde bulunuyorlar.

Bıçak bilemi işi yapan sayılı yerler olduğu, bu yerlerde de yığılmalar yaşandığı gözlerden kaçmıyor. Kurban keseceklerin iyi keskin bıçağa sahip olmaları lazım. Hayvana acı çektirmeden usulüne uygun dinimizce yerine getirilecek şartlara haiz kesim yapılmalıdır. Keskin olmayan bıçakla yapılan kesimler hayvana acı çektirmesinin yanında dini açıdan kurban şartlarına uygun olmayıp kurbanın mekruh sayılmasına neden olabilir. Hayvan kesmeye uygun olmayan bıçakla kesilen kurbanlıklar, kurban kesenler içinde tehlike oluşturmaktadır. Kesim yapanların bıçağı yanlış, ters kullandıklarında kesim yapanların çeşitli yerlerinden yaralanmalarına, vücutlarında kesi oluşturduklarından usulüne uygun ve keskin bıçaklarla hayvanlara eziyet etmeden kurban kesimleri yapılmalıdır. Bileyicilerde bıçaklarını biletmeye gelenlere bu konuda uyarılarda bulunmaktadırlar. 

Bıçak bileme ustaları yaptıkları açıklamada, "Kurban Bayramı yaklaştıkça bıçak, satır, masat talebi de artıyor. İnsanlar hem kurban kesmek için yeni bıçak alıyor hem de eski bıçaklarını biletiyor. Özellikle kurban kesimi sırasında bıçakların keskin olması önemli. Bu nedenle vatandaşlar özenle bıçak seçiyor" dediler. 

Bakmadan Geçme