BETONLAŞMAYI MİLLETVEKLİ ÖNLEDİ

Vansesi’nıin haberleri sonuç getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edremit’te betonlaşamaya izin vermedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Vansesi’nin manşet haberleri ve Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’nin girişimleri üzerine Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının Edremit TOKİ afet konut alanında vatandaşlar için gezi, dinlenme, kültürel etkinlik ve ilçe meydanı olarak tahsis edilen yaşam alanına yapımını uygun görmeyerek yapılan ihaleyi iptal etti. 

Rıdvan CAN

 

Vansesi’nin çevre duyarlılığı ile yaptığı haberleri ve toplumsal odaklı gazetecilik anlayışını kutlayan Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının il merkezine yapılacağını açıkladı.  Edremit’in betonlaşmasının önlenmesi vatandaşlar arasında memnuniyet yarattı.

 Milletvekili Fatih Çiftçi’nin girişimi sonuç verdi

Gazetemiz aracılığı ile şikâyetlerini dile getiren vatandaşların beklentilerine duyarlılık gösteren Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’nin bakanlık düzeyinde yürüttüğü girişimler sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının Edremit TOK afet konutları yaşam alanında yapılmasına onay vermedi.  Bakanlık yeni hizmet binasının ihalesini de iptal etti.  Yeni hizmet binası kendi yerinde yapılacak.

Vatandaş beton yığını istemiyor

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Vali Mithatbey Mahallesi Merinos Teknik Endüstri Melek Lisesi arkasında bulunan hizmet binası 2011 Van depreminde ağır hasar görmesi üzerine yıkılmış, yeni hizmet binasının 25 km uzaklıkta bulunan Edremit TOKİ afet konut alanında ikamet eden vatandaşlar için gezi, park,  festival, ilçe meydanı ve yeşil alan olarak ayrılan alana yapımına karar verilmişti. Alanının betonlaşmasına karşı çıkaran vatandaşlar imza toplayarak konuyu yazdıkları bir mektupla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’a iletmişlerdi.  Gazetemiz de vatandaşların tepkisini manşet haberlerle kamuoyunun gündemine taşımıştı.   

Kurum bakanlığa yazı yazdı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vatandaş odaklı hizmet veren kurumun yeni hizmet binasının Edremit TOKİ konut alanında yapılması durumunda vatandaşların ve kurum personelinin ulaşım nedeniyle mağdur olacağını, ayrıca hizmet akışında verim düşüklüğü yaşanacağını, denetim sorununun ortaya çıkacağını, resmi bir yazıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmişti. Yazıda TOKİ konutlarında oturan depremzede vatandaşların da söz konusu alana kamu binaları yapılmasına karşı çıkarak betonlaşma istemedikleri,  alanın vatandaşların ortak yararı doğrultusunda sosyal ve kültürel proje ile değerlendirilmesi istekleri belirtilmişti.  

 Vatandaşların isteği gerçekleşti

 Haberlerimiz üzerine konuyla yakından ilgilenerek bakanlık düzeyinde iletişime geçerek yeni hizmet binasının Edremit’te yapımını önleyen Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi,  “İlk etapta hizmet binasının Edremit ilçesine yapılması kararı verildi. İhalesi de o alan üzerinde gerçekleştirildi.  Fakat süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve vatandaşlar Vansesi gazetesi tarafından yapılan haberler aracılığı ile hizmet binasının Edremit’te yapılmasının yanlış olacağını tarafıma iletiler. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce ile gerçekleştirdiğim görüşmeler sonrasında binası projesinin revize edilerek Van il merkezinde bulunan eski yerinde yapılmasına karar verildi. Neticede vatandaşların haklı isteği gerçekleşmiş oldu”  diye konuştu.

Yeni hizmet binası 5 milyon liraya mal olacak

 Milletvekili Çiftçi, yaptığı görüşmeler neticesinde 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde hasar gören Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının il merkezinde yaklaşık 5 milyon lira bedelle, 12 bin metrekare arsa üzerinde 6 blok şeklinde,  içerisinde laboratuar, misafirhane, toplantı salonunda yer alacağı modern projeyle yapılacağını söyledi. 

Ayrılan alan gezi, ilçe meydanı,  festival alanı olmalı

Yeni hizmet binasının 2015 yılı içerisinde hizmete açılmasının planlandığını kaydeden Milletvekili Çiftçi, “Van şehir merkezi İpekyolu ilçesi sınırları içinde yapılacak hizmet binası hizmet verimi, ulaşım, denetim, iletişim ve hizmet akışı nedeniyle de daha uygun olacak. Edremit TOKİ afet konut alanında ayrılan yaşam alanının da vatandaşlarımızın ortak yararı doğrultusunda gezi, festival, konser, kültürel etkinlik, ilçe meydanı olarak değerlendirilmesi yararlı olacaktır” dedi.

Bakanlık tarafından İhale sürecinin feshedilmesi,  hizmet binasının eski yerinde yapımına karar verilmesi ihtimaline karşılık alternatif proje ve zemin etüdünü önceden hazırlayan Çevre ve Müdürlüğü yeni ihale sonrası yüklenici firmaya 15 gün içinde yer teslimi yapacak. 

 

Milletvekilimizin gösterdiği duyarlılık betonlaşmayı önledi

Edremit TOKİ afet konutları alanı içinde vatandaşlar için ayrılan yaşam alanına resmi kurum binalarının yapılarak betonlaşmanın oluşmasını istemediklerini dile getiren TOKİ sakinleri Ak Pati, Milletvekili Fatih Çiftçi’inin vatandaşa değer veren çabasından dolayı duydukları sevinci dile getirerek şunları söylediler:  “  Deprem sonrası Edremit TOKİ afet konutlarına taşındık. Yaşadığımız yerde ayrılan alana gezi parkı, festival alanı, ilçe meydanı yapılacağı söylendi.  Daha sonra bu alana Çevre ve Şehircilik İl Müdürcülüğü ve bazı kamu kurumlarının alana hizmet binalarının yapılacağını öğrendik.   Yaşam alanının betonlaşacak olması hepimizi çok üzdü. Vansesi gazetesi aracılığı ile sesimizi tepkimizi duyurmaya çalıştık.  Milletvekilimizin gösterdiği duyarlılık sonucu betonlaşmanın önlenmesi sevindiricidir.  Milletvekilimize insana değer veren çabasından dolayı teşekkür ediyoruz.  Ancak bu alanın vatandaşların ortak yararı doğrultusunda değerlendirilmesi için çalışma başlatılmasını istiyoruz“dediler. 

Bakmadan Geçme