BERBERLİK MESLEĞİNDE ÇIRAKLIK YOK OLUYOR

Usta-kalfa-çırak ilişkisiyle yürütülen berber, terzi, kundura, kaporta ve benzeri meslekler artık çırak bulmakta zorluk çekiyor. Berberlerin çırak bulmakta zorlandığını vurgulayan Burhan Kuaför Salonu sahibi Burhan Sağlam, 'Berberler ölümsüz meslek olarak biliniyor ama eskiye oranla ustanın yerini alacak çırak yetişmiyor. Çırak bulmak çok zorlaştı' dedi.

Burhan Ergin

Sanayideki ara eleman gibi esnaf ve sanatkarlardada çırak bulma zorlaştı. Ülkemizin yaşadığı çırak sorunu Van’da da hissediliyor. Hemen hemen tüm mesleklerde esnaflar çırak eksikliği şikayetlerini dile getirirken bunlar arasında ölümsüz meslek olarak bilinen berberler, çırak eksikliğini en fazla hisseden esnafların başında geliyor.

Yetiştirecek elaman bulamadıklarını belirten Burhan Kuaför Salonu sahibi Burhan Sağlam, dükkanda yalnız kaldıklarını, mesleklerini gereği gibi yapacak,el uzunluğu isteyen sanatlarını gönül rahatlığıyla teslim edecek çırak bulamadıklarını belirtti.Berberlik mesleğinin aslında bir sanat olduğunu ve bu sanatı devam ettirecek çırak bulamadıklarını belirten usta Ferdi Doğruer ise “Mesleği devam ettirmek için sanatımızı emanet edeceğimiz birini bulamıyoruz” dedi.

“1 tane bile çırak bulamıyoruz”

Berberlik mesleğinin çok önemli olduğunu belirten Burhan Sağlam, birçok esnafın çırak bulmakta zorlandığını söyledi.Geçmiş dönemlerde okulların yaz tatillerinde aileler çocuklarını meslek öğrenmesi için berbere çırak olarak gönderdiğinikaydeden Sağlam, son dönemde bu oranın çok düştüğünü belirterek, “Berberlik mesleği ölümsüz meslek ama çırak yetiştirme sorunu var. Berberler eskiden aileler çocuklarını berber dükkanlarına götürürdü, ustaya teslim ederdi ve eti senin kemiği benim derdi. Fakat şuan böyle bir durum söz konusu değil. Çırak bulmakta çok zorlanıyoruz, hatta bulamıyoruz. Yaz dönemlerinde aileler birkaç aylığına çocuklarını bize gönderiyorlar fakat çocuklar belli bir dönem burada oluyorlar, gelen çocuklar en fazla 10 gün kalıyor 11'inci gün çocuğu göremiyoruz. Bir şey öğrenmeden işten ayrılıyorlar. Eskiden bir kuaförde 3-4 tane çırak olurdu 3 tanede kalfamız vardı, şuanda 1 tane bile çırak bulamıyoruz” şekline konuştu.

“Sanatımızı emanet edeceğimiz birini bulamıyoruz”

Berberlik mesleğinin aslında bir sanat olduğunu ve bu sanatı devam ettirecek bir çırak bulamadıklarını belirten ustaFerdi Doğruer, “Şuan bulunduğum semtte en az 8-10 tane berber dükkanı var ve hepimiz yalnız çalışıyoruz. Bizim yaptığımız iş bir sanattır. Sanatkar yetişmiyor. Alttan gelen bir eleman yok. Bu şekilde devam ederse gelecekte sanatkar bulunmayacak bu meslekler körelecek. Neden bitecek derseniz alttan eleman gelmiyor çırak bulamıyoruz. Mesleği devam ettirmek için sanatımızı emanet edeceğimiz birini bulamıyoruz. Benim yanımda çalışacak çırağın, ilerisi için koluna altın bir bilezik takmış oluyorum. Eğer bu sanatı yapabilirse ömür boyu bileğinde bir altın bilezikle dolaşır, bir sanat öğrenmiş olur. Yanımda bir çırak çalışmış olsa 2 buçuk, 3 seneye kalfa olacak kıvama gelir. 2-3 sene sonra bu çocuk mesleği öğrendikten sonra bana ihtiyacı kalmaz çünkü bir sanat öğrenmiş olacak. Eskiden çıraklık çok güzeldi bize ilk önce saygıyı öğretirlerdi sonra mesleği öğretmeye çalışırlardı. Ben yıllarca bir ustanın yanında çalıştım ve bu mesleği öğrendim ona çok teşekkür ediyorum" dedi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme