'Beni Bursa'da Vanlı Biliyorlar'

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdür’ü Van’da 2001-2005 yılları arasında Van Vergi Dairesi Müdürlüğü yapan, Van’ı ve Vanlıları unutmayan Van Dostu Mustafa Sevim Van anıları ve özlemini gazetemize anlattı. Mustafa Sevim: Benim asıl memleketim Kayseri. Ama Bursa’da bile beni Vanlı biliyorlar. Kayseriliden çok Vanlı tanıdıklarım var. Van’ı çok sevdiğim ve sahiplendiğimden kaynaklanıyor.

Bedia BARAK -BURSA

 İstanbul görevinden sonra Van’a tayini çıktığını ve İstanbul’dan daha çok keyifli sosyal yaşamı Van’da yaşandığını belirterek Van’a olan sevgi ve özlemini gazetemizle paylaştı.

Sevim, “2001-2005 yılları arasında Van’da görev yaptım. Vergi Dairesi olarak ilk Müdürlük yerim Van’dı.  Van bu nedenle benim için çok önemlidir. Daha önce İstanbul’da Müdür yardımcısı olarak görevliydim. Müdürlük sınavını kazandıktan sonra Van’a görevli olarak gittim. İstanbul’da 3 yıl görev yaptım. İstanbul’dan Van’a giderken, arkadaşlarım; “ Van’a niye gidiyorsun?  İstanbul’u neden bırakıyorsun? İstanbul’da ki sosyal ortamı orada bulamazsın.” gibisinden takıldılar. Doğrusunu söylemek gerekirse, Van’a gittikten sonra şunu fark ettim. İstanbul’da, 3 yıl boyunca yaşamadığım sosyalliği ben Van’da yaşadım. Ben 3 yıl boyunca İstanbul’da ne sinemaya gittim, ne tiyatroya gittim. Hiç birine gitme şansım olmadı. Van’a gittikten sonra biz ailece sinemaya da, tiyatroya da gittik. Gerçekten sosyal anlamda ben Van’da daha çok şey yaşadım” diye konuştu.

“BÜTÜN ÜLKEM GÜZEL, VAN AYRI BİR GÜZEL”

Türkiye’nin her yerinin ayrı bir özelliği ve güzelliği olduğuna değinen Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdür’ü Mustafa Sevim, Van’ın daha başka özellikleri olduğunu ve doğunun Paris’i olduğunu iddia etti.

Sevim, “Van’ın doğunun Paris’i olduğunu söylerler hakikaten öyle. Van denizinin olması o bölgeye ayrı bir değer katıyor. Bir sahil kentinde yaşıyormuş gibi yaşıyorsunuz. Benim gittiğim dönemlerde insanların ailesiyle gezebileceği yer yoktu.  İskele de pek fazla yatırım yoktu. Sonra güzel yerler yapıldı. Tarihi, doğal güzellikleri, insanların o sıcakkanlılığı, misafirperverliği, candanlığı, samimiyeti, bunlar unutulacak gibi değil. Dolayısıyla bu değerler Van’a ayrı bir değer katıyor” şeklinde konuştu.

“VAN’DA HİÇ YABANCILIK ÇEKMEDİM”

Van’da ki sıcakkanlılık ve samimi davranışlarından dolayı hiç yabancılık çekmediğini ifade eden Sevim, Van’ı kendi memleketinde çok sevdiğini söyledi.

Sevim, “Van halkı size o kadar samimi yaklaşıyor ki, eğer sizde de art niyet yoksa ve insanlara insan gözüyle bakıyorsanız, samimi yaklaşıyorsanız zaten otomatik olarak, o bağlantıyı kuruyorsunuz. Bursa’ya 2005 yılında tayin olduğumda inanın, yaklaşık 1,5 ay ben evde yemek yiyemedim. Van’dan gitmeden önce insanlar beni sürekli yemeğe alıyorlardı. Davet ediyorlardı. Şöyle bir düşündüm; Ben Van’dan ayrılıyorum, Bursa’ya gideceğim. Gidecek olmama rağmen bu insanlar bana böyle bir ilgi alaka gösteriyorlar. Demek ki ortada bir menfaat ilişkisi yok. Samimiyet var. Bu şekilde sevilmek, sayılmak, değer görmek tabi ki bu insanın hoşuna gidiyor. Hepsinden Allah razı olsun diyorum. Halen dostluklarımız devam ediyor. Halen görüşüyoruz. İlişkilerimizi koparmadık ama tek üzüntüm 2005 yılından bu zamana Van’a tekrar gitme şansım olmadı. Van kalesine çıkmayı, Cumhuriyet Caddesinde şöyle bir tur atmayı, öğlenleri gezmeyi çok özledim. En kısa zamanda Van hasretini bitirmek için gitmeyi düşünüyorum. Van’dan halen ziyaretime gelenler oluyor” dedi.

“VAN TİCARETTE ATAK GÖSTERDİ”

Van’ın çoğu bayiliklerin, ticari atılımların yoğun yaşandığı bir il olduğuna değinen Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdür’ü Mustafa Sevim, Van’ın gelecekte ticaret merkezi olacağını söyledi.

Sevim, “Van sanayi anlamda hak ettiği yere gelememişti fakat son zamanlar da takip ettiğim kadarıyla ilerleme göstermeye başladı. Coğrafi konum açısıyla İran’a yakın olması, sınır ticaretinin en iyi yapıldığı ve yapıla bilineceği yerdir. Alt yapının ve güven olayının yeteri kadar sağlandığı takdirde, ben Van’ın her anlamda ekonomisinin çok daha büyük boyutlara ulaşacağına inanıyorum. Van’da o potansiyel var. Van coğrafyasıyla, iklimiyle hakikaten inanılmaz bir iklimi var tam yaşanılacak yerdir. Temiz bir havası var. Özellikle emekli olan bir insanın çok rahat yaşayabileceği bir şehir. Sıkıntılı durumlarda bertaraf olur kalkarsa emekli olunca yaşamayı düşündüğüm şehir diyebilirim. Ben öncelikle sizlere çok teşekkür ederim. Kalkıp buralara geldiniz bizleri buldunuz ve böylesine güzel bir çalışma yaptınız. Yapmış olduğunuz bu çalışmalardan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Allah kolaylıklar versin diyorum. Tüm Van’da yaşayan hemşerilerime, hemşeri diyorum çünkü memleketim olmasa bile bir nevi kendimi Vanlı hissediyorum. Bursa’ya geldiğimde de Vanlıyım diyordum. Benim asıl memleketim Kayseri. Ama Bursa’da  bile beni Vanlı biliyorlar. Kayseriliden çok Vanlı tanıdıklarım var. Van’ı çok sevdiğim ve sahiplendiğimden kaynaklanıyor Vanlı olarak tanınmam. O nedenle bütün hemşerilerime sonsuz selamlar ve saygılar sunuyorum. Çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

MUSTAFA SEVİM KİMDİR?

1969 yılında Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de, Lise öğrenimini Ankara Maliye Meslek Lisesinde tamamladıktan sonra 15.08.1988 tarihinde Kayseri Defterdarlığında memur olarak göreve başladı. 1992 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 1996-1997 öğretim döneminde Ankara Mesleki Eğitim Kursunda mesleki eğitim gördü. 2014 yılında Bursa Orhangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim dalında yüksek lisansını tamamlamıştır.

1998 yılında Müdür Yardımcısı olarak İstanbul Defterdarlığı Kocasinan Vergi Dairesine atandı. 2001 yılında Vergi Dairesi Müdürü olarak Van ili Vergi Dairesi Müdürlüğüne atandı. 26.05.2005 tarihinden itibaren Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Ertuğrulgazi Vergi Dairesi Müdürü olarak görev yapmış olup; 05.03.2012 tarihinden itibaren Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdür Vekili olarak görevlendirilmiştir. Halen  Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdür’ü olarak görevine devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Bakmadan Geçme