Belediye'ye KCK operasyonu

Van'da terörle mücadele polisleri, KCK'ya yönelik sabah erken saatlerinde Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın Halilağa Mahallesinde bulunan evi ve belediye binasının da aralarında bulunduğu bazı ev ve işyerlerine eş zamanlı bir operasyon yaptı. Başkan Kaya, evinde yapılan aramalar sonrası polis tarafından gözaltına alındı.

Belediye Başkanı Bekir Kaya, evinde yapılan aramalar sonrasında polis tarafından gözaltına alındı. Kaya, polis aracına bindirildiği sırada habercilere, "Beşir Atalay CNN Türk'te katıldıkları programda Başbakan'la bu operasyonun kararını aldı. Umarız ifademize de katılırlar." dedi.

GÖZALTINA ALINANLAR

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte aynı operasyon kapsamında Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarihan, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan evlerine yapılan aramaların ardından, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ise Gaziantep'te gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Kontrole getirilen bazı belediye başkanı ve partililer zafer işareti yaptı.

BDP ESKİ VAN İL BAŞKANI CÜNEYT CANİŞ, UÇAKLA VAN'A GETİRİLDİ

Van'da KCK'ya yönelik düzenlenen operasyon kapsamında İzmir'de gözaltına alınan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Van İl Başkanı Cüneyt Caniş uçakla Van'a getirildi.
Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin talimatı ile il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda aralarında 6 belediye başkanını, BDP eski Van İl Başkanı Cüneyt Caniş'in de bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. İzmir'de bulunan Caniş, Van'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda İzmir polisi tarafından gözaltına alındı. İzmir'deki işlemleri tamamlanan Caniş, uçakla önce Ankara'ya, ardından da Van'a getirildi. Van terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından havaalanından alınan Caniş, İpekyolu Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

GÖZALTILARA PROTESTO

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve belediyenin deprem öncesi kullandığı hizmet binası önünde başlayan oturma eylemine Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk' da katıldı. Protesto eylemindeki kalabalık 500 kişiyi bulurken, polis de geniş güvelik önlemi aldı.

Belediye çalışanlarının da bulunduğu eylemde, göstericiler sık sık 'Baskılar bizi durduramaz', 'Başkana uzanan eller kırılsın' sloganları attı. Daha sonra grup, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın gözaltına alınması sırasında çekilen fotoğrafı ellerinde taşıyarak 'İrademize Dokunma' pankartı açtı.

BASIN AÇIKLAMASI

Van Demokrasi Platformu adı altında 44 sivil toplum örgütü temsilcileri bir araya gelerek Mavi Plaza önünden Faki Teyran Parkı'na yürüdü. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Van Barosu Genel Sekreteri Avukat Zeki Yüksel, yerel seçimler sonrası KCK adı altında başlatılan operasyonların, dün sabah saat 05.00 itibarı ile Van iline tekrar yansıdığını söyledi. Yüksel, buna benzer operasyonlar kapsamında şimdiye kadar 8 binden fazla siyasetçi, akademisyen, gazeteci, sendikacı, kadın aktivist, sivil toplum örgütü temsilcisi ve insan hakları savunucularının gözaltına alınarak tutuklandığını iddia etti. Yüksel, "Bu kapsamda 2009 yerel seçimlerinde Van halkının büyük çoğunluğunun oyunu alarak belediye başkanı seçilen avukat Bekir Kaya başta olmak üzere Özalp, Başkale, Edremit, Muradiye, Bostaniçi Belediye Başkanları ile Barış ve Demokrasi Partili (BDP) Van ve ilçe başkanları ile yöneticileri hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Bizler aşağıda imzaları bulunan sivil toplum örgütleri olarak; gözaltına alınan il ve ilçe başkanları ve yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını, iktidar partisinin kendisine muhalif olan kesimlere yönelik siyasi operasyonlarına son vermesini, bu ülkede yaşayan her kesime hareket alanı bırakılmasını talep etmekteyiz'' ifadelerini kullandı. Grup, basın açıklamasının ardından belediye hizmet binası önünde bekleyen kalabalığın yanına gitti

HALKI İSYANA ÇAĞIRIYORUM

Topluluğa seslenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkan Yardımcısı ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, bugün BDP'li belediye başkanları ile yöneticilere yönelik düzenlenen operasyonların Van halkına yapıldığını savunarak, "Bu günler mücadele ve direniş günleridir. Bir yerde haksızlık varsa, zulüm varsa orada direnmek, mücadele etmek meşrudur. Ben açık konuşuyorum, Van halkını isyana çağırıyorum. Halkın bu duyarlılığı göstereceğine inanıyorum" dedi.

VAN BELEDİYESİ MECLİSİ'NDE GÖZALTI PROTESTOSU

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve ilçe belediye başkanlarının gözaltına alınması, Van Belediyesi Meclisi'nde protesto edildi. Bazı üyeler, gözaltına alınan Kaya'nın "İrademe Dokunma!" yazılı posterlerini taşıdı. AK Parti belediye meclis üyeleri ise toplantıya katılmadı.

Bir açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, yaşanan tablonun utanç verici olduğunu savunarak, "Halkımızın çok büyük bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı güçlü iradeyi hiçe sayan ve içine sindiremeyen bir hükümetle karşı karşıyayız. 30 yıllık mücadele tarihimizde çok önemli bedeller vererek buraya getirdik. Halkımız belediye başkanımızı yüzde 54'lük bir oyla seçti. Yıllardır hiçbir hizmet götürülmeyen halkımıza hizmet için geldik. Kentin tarihinde ilk kez bu dönem bu kadar büyük çalışmalar yapıldı. Van'da bize oy vermeyenler bile yapmış olduğumuz hizmetler nedeniyle pişman olmuşlardır" dedi.  Bu duruma kayıtsız kalamayacaklarını söyleyen Doğar, "Biz moralsiz değiliz, biz öfkeliyiz. Direneceğiz. Onlar bizim onurumuzla oynuyorlar. Biz kendimizi feda edecek kadar kahramanız" diye konuştu.

Bakmadan Geçme