BDP'li Üçer Karayolları İhaleleri Araştırılsın

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü tarafından açılan ihalelerin ayrıntılı şekilde incelenmesi ve usulsüzlüklerin saptanması için Meclis Araştırması açılmasını istedi

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Karayolları Van (11.Bölge) Bölge Müdürlüğü tarafından açılan ihalelerin ayrıntılı şekilde incelenmesi, usulsüzlüklerin saptanması ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Üçer, araştırma önergesinin gerekçesinde, şunları kaydetti: "Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı Karayolları Van Bölge Müdürlüğü 1953 yılında kurulmuştur. Bölge Müdürlüğünün çalışma alanı; Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinin tamamı ile Ağrı, Siirt ve Erzurum illerinin bir bölümünü kapsamaktadır. Bölgenin yüz ölçümü 50.186 Km2 olup, bu alan Türkiye yüz ölçümün yüzde 6,5 kadardır." 

Hem 2013 yılı hem de önceki yıllarda gerçekleştirilen yapım, hizmet ve mal alım ihaleleri dikkate alındığında, yapılan harcamaların boyutunun oluşan rantın kapsamını açıklamaya yettiğine işaret eden Üçer, şunları belirtti: "Tamamlanan bütün ihalelerdeki sözleşme bilgileri dikkatle incelendiğinde; gerçekçi ve normal indirimle alınan ihalelerde, yüklenici firmanın rakam itibariyle bu maliyeti titiz bir çalışma ile belirlediği ve bütün maliyetleri kalem kalem hesaplandığı anlaşılmaktadır. Oysa indirimin çok düşük olduğu ihalelerde söz konusu rakamın, kurumca saptanan 'yaklaşık maliyete' paralel bir şekilde belirlendiği görülmektedir. Yine bazı ihalelerdeki yüzde 58'lik indirim; yaklaşık maliyetin kasten şişirildiği, bu bilginin bazı kişilerle (çıkar amaçlı) paylaşıldığı ve bu yolla ihalelere fesat karıştırıldığı gerçeğini gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla yetkililerin; 'ihaleleri açık usulle yaptık' savunması sadece yolsuzlukların paravanı olma işlevini görmektedir. Başka bir şikayet konusu ise; bakım ve onarımı yapılan yolların kısa süre içerisinde eski hallerine dönmesidir. Yapım ihalelerini alan firmalar şartnamede yazan unsurlara dikkat etmemektedir. Yüklenici firmaların bu umursamazlığı denetimden muaf tutulduklarının kanıtıdır. Ayrıca kaplama çalışmalarının yapıldığı yollarda trafik işaretlemelerinin yapılmadığı; yol yüzeyine dökülen malzemenin araştırma laboratuarlarında belirlenen miktarlarda değil, tamamen ilkel yöntemlerle püskürtüldüğü; kamyonlardan gelişi güzel mıcır serpildiği; bu nedenlerle kazalara davetiye çıkarıldığı, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün böylesi kazlarda hizmet kusuru işlemiş olacağı açık bir gerçektir." 

Üçer, ayrıca konuya ilişkin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi de sundu. 

Bakmadan Geçme