BDP'Lİ KAYA AKP'YE MEYDAN OKUDU

Van seçim sonucunun kendileri açısından net olduğunu söyleyen BDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Belediye Başkanı Bekir Kaya, “Hem hazırlık düzeyimiz hem de yapacaklarımız konusunda yüzde yüz hazırız” dedi.

Bir televizyon programına konuk olan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ‘2014  seçim sonuçlarının kendileri açısından net olduğunu belirterek, “Amaç belediyeleri kazanmak değil; hedefimiz bu belediyeleri yüzde 60-70 bantlarında kazanmaktır" dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen 10. Kürt Konferansına değinen Kaya, “Barış için İmralı’da yapılan görüşmelere denk gelmesi çok önemli. Konferansta işlenen konular toplumun temennileridir” dedi. Fiziki olarak depremin izlerinin belki silindiğini ancak ekonomik sıkıntılarını yeni yeni yaşamaya başladığını aktaran Kaya, kentte hala evsiz olan insanların olduğunu ve konteynır kentte kalan ailelere dönük yaptırımların uygulanmaya başlandığını söyledi.

“Depremin ekonomik yıkımları yeni yeni başladı”

Belediye olarak konteynır kentte kalanlarla görüşmeler yaptıklarını hatırlatan Kaya, “Onlar konut istediklerini söylediler. Ancak sorunları çözülmediği için biz de vicdani sorumluluk gereği onlarla görüşmeler yaptık. Kendilerine kira yardımı yapacağımızı söyledik. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacağımızı söyledik. Ancak sıcak yaklaşmadılar. Biz de kendilerine hak verdik” dedi. Kentin temel probleminin ekonomik borçların bugün itibariyle ödenmeye başlanması olduğunu aktaran Kaya, “Alınan krediler, TOKİ taksitleri, SGK ve diğer borçları üst üste bindi. Bu nedenle büyük bir sıkıntı yaşanmaya başladı insanlar. Sağlık konusunda bir toparlama var ama eğitim konuları ve diğer konular bakımından sıkıntılar sürüyor” diye konuştu.

“Biz köyler ve ilçelerle ilgili önemli hazırlıklar yaptık”

Van’ın büyükşehir olmasının idari anlamda önemli bir değişikliğin yaşanacağını söyleyen Kaya, “Bu yasalar hazırlanırken ilin sınırı büyükşehir’e devredildi. Bu uygulama ile ilgili özerklikten söz edemeyiz. Çünkü belediye meclisinin aldığı karar yine Valilik oluruna gönderilecek. Bu yasayla birlikte her şey değişmeyecek. Bu ancak bizim orada göstereceğimiz performansla olgunlaşabilir. Biz bu konuda hazırlıklıyız. Biz tabi ki bu yaz mevsimi ile birlikte köyler ve ilçelerle ilgili de önemli bir hazırlık yaptık” dedi.

Kaya: Seçimlere sadece ‘belediye kazanmak’ gözüyle bakmıyoruz

Van ve bölgenin tümünde başaracaklarına büyük bir inanç duyduklarını aktaran Kaya, halkın hazırlık düzeyi ve katılımının bunu gösterdiğini belirtti. Kaya, “Biz siyasi rakiplerimiz şöyle yada böyle demiyoruz. Çünkü Kürdistan’da bu rakiplerimiz sadece bir siyasi parti olmadığı bilinen bir gerçek. Seçimlerde devletin tüm kurumları bizim rakibimiz oluyor. Siz burada bir siyasi partiyle yarışmıyorsunuz. Bir yandan devletin tüm olanaklarını ve kurumlarını kullanan bir taraf var. Diğer yandan ise devletten hiçbir ödenek almayan, tamamen manevi bir bağlılıkla çalışan bir halk gerçeği var. Bir yanda 100 yıllık Cumhuriyetin oluşturmak istediği bir sistem var. Diğer yandan ise bizim kurmak istediğimiz toplumsal sistem var. Bu seçim bu ikisinin yarışmasıdır” dedi. Bu seçimlere sadece ‘belediye kazanmak’ gözüyle bakmadıklarını ifade eden Kaya, amaçlarının artık kendi kentlerini, kendi kasabalarını, kendi köylerini yönetmek olduğunu belirtti. Bu seçimlere tarihsel bir misyon yüklediklerini aktaran Kaya, bu seçimlerde alınacak başarının müzakereler açısından çok önemli olacağını düşündüklerini belirtti.

Kaya: Bir dönem derin güçlerle çalışanlar bölgede aday gösterildi

Bu seçimde büyük bir özgüvene sahip olduklarını aktaran Kaya, Van’da sorumluluklarının artacağını ve 1 milyonluk kente hizmet vereceklerini aktararak şunları söyledi: “Şeffaf ve demokratik bir yönetim sergileyeceğiz. Özellikle karar alma süreçlerinde halkla birlikte karar almanın bizim için önemlidir.  Hiçbir zaman halka, uçuk vaatlerde bulunmadık. Halkla birlikte çok önemli çalışmalar yaptık. Biz kimsenin yerine düşünmeyeceğiz. Biz herkesten akıllı değiliz” AKP’nin bölge adaylarına ilişkin konuşan Kaya, “AKP’nin adayları maalesef 90’lı yıllarda yaşananları akıllara getiriyor. O dönem derin güçlerle çalışanların bir daha ön plana çıkarıldığı bir kanaat mevcut” diye konuştu.

Kaya: Devr aldığımız borçtan daha az borcumuz var

Belediyenin borçlarına ilişkin açıklama yapan Kaya, “Borçlarımız hala bitmedi. Biz bu borçları halkla paylaşacağımızı söyledik. Biz bunları açıkladık. Yine seçime kısa bir süre kala bununla ilgili açıklama yapacağız. Biz tüm gider ve gelirlerimizi halkımızla paylaşacağız.  Bizim dönemden kalan borç ile eski dönemden kalan borçları kıyasladığımızda çok az bir borcumuz var. Aldığımız dönemden daha az bir borcumuz var. Biz bu dönemde belediyenin hiçbir gayrimenkulünü satmadık. Ancak diğer dönemde hepsi satıldığı halde borç bıraktılar. Bizim alacağımız ve vereceğimiz her şey ortada. Bunları çok rahatlıkla kamuoyu ile paylaşabiliriz. Bizim yaptığımız tüm çalışmalar kendi kaynaklarımızla yaptıklarımızdır” dedi.

Kaya: Van seçim sonuçları bizim açımızdan nettir

Van seçim sonuçları kendileri açısından net olduğunu söyleyen Kaya, “Hem hazırlık düzeyimiz hem de yapacaklarımız konusunda yüzde yüz hazırız. Borçlu  olarak aldığımız şuan ki belediyenin durumunu çıkıp halka gönül rahatlığı ve alnımızın akıyla açıklayabilecek durumdayız. Biz yapamayacağımızı gizlemedik. Halkın karşısına çıkıp yapamadıklarımızı da anlatıyoruz” dedi. 

Bakmadan Geçme