B.BELEDİYESİ'NEÇAĞRI: ÖNCE BURAYI PARK YAPIN

Edremit TOKİ afet konutlarında yaşayan depremzede yurttaşlar depremde binaları yıkılan kentteki bazı kamu alanlarını park yapma kararı alan Van Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunarak 20 bine yakın insanın yaşadığı TOKİ afet konut alanında bulunan 40 dönümlük kamu arazisinin yeşil alan olarak değerlendirmesini istedi.

İlhan Siyahtaş

Van Büyükşehir Belediye Meclisinin depremde ağır hasar görerek yıkılan bazı kamu arsalarını parka dönüştürme kararı Edremit TOKİ'de yaşayan depremzede vatandaşları harekete geçirdi. 

Edremit TOKİ afet konutlarında yaşayan vatandaşlar da Van Büyükşehir Belediyesi'nin öncelikle 20 bini aşkın insanın yaşadığı TOKİ konut alanında bulunan, ancak bazı resmi kurumlar tarafından hizmet binası yapılarak betonlaştırılmaya çalışılan göl manzaralı yaklaşık 40 dönüm arsanın belediye meclisi kararıyla park, spor alan,  ilçe meydanı,  kültürel etkinlik ve gezi alanı olarak değerlendirilmesi için belediye meclisinin benzer bir karar alınmasını dile getirdiler. 

"Kamu arsaları park oluyor"

Daha öncede İpekyolu Belediyesi tarafından Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Gümrük İl Müdürlüğü binası yerinin parka dönüştürülmesinin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi son toplantısında İpekyolu üzeri Kurtuluş Parkı karşısında yer alan İl Emniyet Müdürlüğü ve Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin arsalarının park olarak değerlendirmesi yönünde karar alınmıştı.

"Önce TOKİ alanında bulunan arsa park yapılsın"

Karar sonrası 2011 depreminde evleri yıkılan hak sahipleri için Edremit'te AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırılan konutlarda yaşayan vatandaşlar, konut alanında park,  yeşil alan, sosyal donatı, çocukların ve gençlerin zaman oynayabilecekleri herhangi bir tesis bulunmadığını, üç yıldır herhangi bir yeşillendirme ve çevre düzenlemesi yapılmadığını dile getirerek şunları söylediler : "Van Büyükşehir Belediyesi depremde yıkılan kamu binalarının yerini park yapma kararı almıştır. Burada psikolojisi bozulmuş, kent  merkezinden uzakta  20 binin üstünde kadın, çocuk, yaşlı, hasta, genç insan yaşıyor. Nüfusu bazı ilçelerden daha kalabalık olan TOKİ konut alanında ne bir park, ne de spor alanı var. O nedenle belediye öncelikle burada bir park yapmalıdır. Bunun içinde TOKİ konut alanında yer alan kamuya ait arsanın park, spor alanı olarak değerlendirmesini istiyoruz. Bu isteğimizi 2013 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve ilgili yerlere imza toplayarak dilekçeyle ilettik. Dilekçemize  cevap dahi alamadık. Yeşil alan, park talebimize karşılık DBP'li Edremit Belediyesi ruhsatı,  Ak Partili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kararıyla arsanın bir bölümüne göl manzaralı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü beton sarayı yapılıyor. Betonlaşmaya karşı verdiğimiz mücadeleden maalesef sonuç alamadık. Arsanın geride kalan büyük bölümünün betonlaşmadan Van Büyükşehir Belediyesi tarafından acilen yeşil alan ve park olarak değerlendirmesini istiyoruz."

"Arsanın park, anfi tiyatro,  olarak değerlendirilmesini istiyoruz"

Edremit TOKİ konutlarında yaşayan Bülent Kaya, Elif Şenbakar,  Kenan Altıok, Hanife Balak, Mehmet Kömürden,  Zehra Sonbahar, Hakkı Kılıç isimli depremzede vatandaşlar Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'nın TOKİ sakinlerinin park ve yeşil alan ihtiyacını çözmesi gerektiğini kaydettiler.  Vatandaşlar, "   Belediye öncelikle buradaki arsayı meclis kararıyla yeşil alan ve park yapmalıdır. Binlerce insan deprem sonrası TOKİ tarafından yapılan konutlarda oturmaktadır.  İnsan olarak hepimizin sosyal ihtiyaçları var. Konutlar deprem sonrası kısa sürede başarıyla yapıldı ve teslim edildi, ancak konutların ve insanların sorunları maalesef hala çözülmedi.  Edremit Belediyesi TOKİ konut alanı bize devredilmedi diyerek buralarla ilgilenmiyor. TOKİ ise hiçbir sorunu çözmediği,  gibi sorunlara sırt çevirmiş durumda.  Burada gençlerin çocukların, kadınların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak park bulunmuyor. Gençler ve çocuklar site aralarında top oynamaya çalışıyor. TOKİ'de tek bir futbol sahası, voleybol sahası yoktur.  Edremit hızla gelişen ve büyüyen bir ilçedir.  İlçenin meydanı, miting alanına, kültürel alana ihtiyacı vardır. Bizler TOKİ konutları içinde bulunan betonlaştırılamaya çalışılan arsanın hazırlanacak çağdaş bir projeyle  park,  yeşil alan,  anfi tiyatro,  bisiklet ve gezi alanı olarak değerlendirilmesini istiyoruz. İnsanına değer vererek burada yaşayanların mutlu edilmesini zor bir şey değil" diye konuştu. Van Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Edremit TOKİ afet konut alanında yer alan söz konusu arsa  ile ilgili  alacağı karar  merakla bekleniyor.

Bakmadan Geçme