Başkan Süer: Tarım ve hayvancılığın daha iyi yerlere gelmesi için çalışıyoruz

85 yaşına ulaşan gazetemize kutlama ziyaretinde bulunan Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, 'Göreve geldiğimiz günden bu yana tarım, hayvancılık ve arıcılık alanında bulunan sorunları tespit ederek çözmeye çalıştık. Van'ımızın bu alanlarda daha iyi yerlere gelmesi için canla başla çalışıyoruz' dedi.

Burhan Ergin

Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer 85 yaşına ulaşan gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile görüştü.

“Vansesi Van’ın değeridir”

1937 yılından bu yana Van’a aralıksız hizmet eden Vansesi Gazetesi’nin Van’ın değeri olduğunu söyleyen Süer, “1937 yılında Perihan ve Kitapçı ailelerinin birlikte temelini atarak bugünlere ulaştıran Vansesi Gazetesi’ni ziyaret etmek istedim. Vansesi 85 yıldır azimli, bağımsız, tarafsız bir şekilde ilimize, bölgemize ve ülkemize hizmet ediyor. Van’ımızın sesini, sorunlarını ülke gündemine taşıyarak çözümüne katkı sunuyor. Yıllardır yaptığı güzel hizmetlerle devraldığı görevi layıkıyla sürdüren Erdal Perihan’ı tebrik ediyorum. Van’a verdiği katkılardan dolayı kendilerine teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum. Vansesi Van’ın değeridir. Bir Vanlı olarak hem Perihan ailesine hem de Erdal beye şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Van Ticaret Borsası seçimlerine değenin Süer, “Seçimlerimizin tarihi belli değil. Normalde Ekim veya Kasım ayında yapılması planlanıyor ancak henüz kesinleşmiş bir tarih yok. Biz şuan projelerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Van’da yaşıyorsak Van’a bir şeyler katmamız gerekiyor” diye konuştu.

“İki bal markamız var”

Arıcı birlikleri ve üniversiteyle birlikte gerçek balı insanların hizmetine sunmak için iki marka hayata geçirdiklerini söyleyen Süer, “Göreve geldiğimiz günden bu yana projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Şuan çalışmalarımız sürüyor. Ticaret Borsası’nın alanlarıyla ilgili çalışmalara ağırlık veriyoruz. Bal birlikleri ve üniversitemizle birlikte bal ile ilgili güzel bir proje gerçekleştirdik. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na bal ile ilgili sunduğumuz proje kabul edildi. Hemen hızlı bir şekilde üniversitemizin içinde paketleme fabrikamızı kurduk. Şuan Şehrivan ve Balcıvan adında iki tane çok güzel markamız var. Balı arıcılardan toplayıp analiz ettikten sonra paketleyerek insanlarımızın hizmetine sunuyoruz. İnsanlarımız daha önce gerçek bala erişmekte sıkıntı yaşıyordu. Şimdi Allah’a şükür çok kaliteli, değerli iki markamız oldu. Biz elimizden geldiğince bu değerlerimize sahip çıkacağız. Önümüzdeki süreçte Van’ımızın gerçek balını ihraç etmeyi de düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Süt kayıt altına alınıyor”

Süt toplama araçlarını ve soğutucu tankları çiftçilerin hizmete sunarak süte hak ettiği değerin verildiğini kaydeden Süer, “Van’ın büyük bir bölümü geçimlerini tarım ve hayvancılık üzerinden sağlıyor. Ciddi bir hayvan ve süt ürünleri potansiyeli olan bir iliz. Ancak ne yazık ki kayıt altına alınmıyor. Kayıt altına alınmayınca hiçbir değer biçilmiyor. Biz bu sorunu çözmek için Van Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte DAP’a proje hazırlayıp sunduk. Projemizin birinci etabı onaylandı. 3 adet süt toplama aracı ve 45 adet soğutucu tank aldık. Bu tankları çiftçilerimize dağıttık. Araçlarımızla giderek çiftçilerimizin sütünü tanklara aktarıyoruz. Süt hiçbir şekilde zarar görmüyor. Çiftçilerimizden de yüksek fiyata sütü alıyoruz. Biz bu projeyi hizmete sokmadan önce sütün litresi 3 buçuk 4 lira arasındaydı şuan biz sütün litresini 6 buçuk 7 lira arasında alıp fabrikalarımıza aktarıyoruz. Burada yaptığımız en önemli iş ise kayıt altına alıyoruz. Hem çiftçimiz iyi yönde faydalanıyor hem de fabrikalarımız daha kaliteli, daha güvenilir süte erişiyor. Biz bunu kayıt altına alarak devletimize de vergi verilmesini sağlıyoruz. Herkes burada faydalanıyor. Şuan ikinci etap projemizi hayata geçirmenin telaşındayız. Allah’ın izniyle bütün ilçelerimizde bu çalışmamızı hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

“Et borsasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz”

Hayvancılık alanında güzel çalışmalar hayata geçirmek için çalıştıklarını söyleyen Süer, “Göreve gelirken hayvancılık alanında eksikleri tespit ederek o dönemki valimizle görüştük. Hayvan Pazarı işletmesinin belediyelerde olmaması gerektiğini ifade ederek borsa, damızlık veya kırmızı et üreticileri gibi birliklere verilmesi gerektiğini anlattım. Van Ticaret Borsası olarak biz 20 yıllığına hayvan pazarını devraldık. Hem hizmetini hem de işletmesini biz yapıyoruz. Biz burada bölge hayvancılığının bir yerlere gelmesi için çalışıyoruz. Çok güzel yaylalarımız ve meralarımız var ama pazarımız olmadığı için insanlarımız ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. İnsanlarımız hayvanını en yakın illere Diyarbakır, Gaziantep, Ağrı’ya gönderiyordu. Biz bu sorunu çözmek için çalışma başlattık. İnsanlarımız artık hayvanını Van dışına göndermeyecek. Tüccarlar Van’a gelerek hayvan alımı gerçekleştirecekler. Biz ayrıca hayvanlarımızın temiz, hijyenik, güvenilir, nezih ortamda kesimi yapılacağı et borsasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Hayvanlarımızın kesimini yaparak göndermek istiyoruz. Çünkü hayvanlarımız canlı gönderildiği zaman ne Van’a ne de çiftçiye hiçbir faydası yok. Biz canlı gönderilen hayvanlarımızın sakatatından, derisinden, mumbarından yararlanamıyoruz. Et borsasını hayata geçirdiğimiz zaman kesimini burada yaparak onlardan faydalanacağız” dedi.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer’e gazetemizin 85. yıl kutlaması için yaptığı nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme