Başkan adayları sahada

Yerel seçim çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayları vatandaşları ziyaret ederek sorunları, sıkıntıları ve talepleri dinliyor.

31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerde siyasi partiler tarafından başkan adayı olarak gösterilen AK Parti’den Abdulahat Arvas, DEM Parti’den Abdullah Zeydan, Neslihan Şedal, Yeniden Refah Partisi’nden Dr. Abdullah Sadıksoy, HÜDA PAR’dan Mehmet Mehdi Oğuz, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Şükrü Şahar, Memleket Partisi’nden Ali Ertuğrul Aybey çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi tarafından kurulan şehir ittifakı bugün Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayacak. DEVA Partisi’nin 20 Şubat tarihinden önce açıklaması bekleniyor. 

Meslek odaları, sivil toplum örgütleri, esnafları ve vatandaşları ziyaret eden adaylar projelerini anlatıp destek istiyor.

Vatandaşlar, belediye hizmetlerine erişmek, ulaşım, trafik, yol, kaldırım işgali, altyapı, imar, çevre, yeşil alanlar, çevre yolu, Van Gölü kirliliği, sınır ticareti ve ekonomi konularını çözülmesini istiyor.  

Başkan adayları sahada

ADAY LİSTELERİ 20 ŞUBAT TARİHİNDE KADAR TESLİM EDİLMELİ

Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat Salı günü saat 17.00'ye kadar teslim etmek zorunda. 3 Mart Pazar günü kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek. 21 Mart'ta seçim propagandası ve yasaklar başlayacak. 
Propaganda dönemi 30 Mart Cumartesi saat 18'de sona erecek. Türkiye 31 Mart'ta sandık başına gidecek. Bu seçimlerde, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyeleri seçilecek.

SEÇİME KAÇ PARTİ KATILACAK? 

YSK, 36 siyasi partinin katılabilme yeterliliğine sahip olduğunu belirledi. Buna göre, alfabetik sırayla seçime katılabilecek partiler Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi ile Zafer Partisi seçime katılabilecek.

Başkan adayları sahada

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARINDA YAŞAYAN SEÇMEN NELER İÇİN OY KULLANACAK? 

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

OY VERME İŞLEMİ HANGİ SAATLER ARASINDA YAPILACAK? 

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi saat 07.00’da başlayıp 16.00’da sona erecektir.

OYLAR SAAT KAÇTA SAYILMAYA BAŞLAYACAK? 

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00'dan önce, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacak.

KAYNAK: VANSESİ HABER EVREN DOĞRUER

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme