BAŞBAKAN BEKLENTİLERE CEVAP VERMEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Ekim Cumartesi günü 6 Bakanı ile Van’da yaptığı miting vatandaşlar arasında farklı değerlendirmelere neden oldu. Mitinge katılan bazı vatandaşlar Başbakan’ın söylemlerinden memnun kaldığını belirtirken, bazı vatandaşlar ise burukluk yaşadıklarını söylediler.

Fazıl ERÜŞ

Ak Parti tarafından 26 Ekim cumartesi Beşyol meydanında düzenlenen, Başbakan Erdoğan’ın Vanlılara hitap ettiği mitinge katılım büyük oldu. Katılımda izdihamlar yaşanmasına rağmen vatandaşlar Başbakandan duymak istediklerini duyamayınca hayal kırıklığına uğradılar. Mitinge katılan vatandaşlardan bazıları alandan ayrılmadan önce düşüncelerini gazetemizle paylaştılar.

TOKİ sorunlarına değinmeliydi

Memur-Sen TOKİ konut sakinlerinden Hikmet Kına, “ Bugün bu alana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı dinlemeye geldik. Depremden sonra Van’ın sorunları arttı. Ama bunların hiçbirine değinilmedi. En azından Başbakanlık tarafından yapılan konutların sorununa değinmeliydi. Çok kısa sürede birçok TOKİ konutları ve bu konutlar için geniş modern yollar yapıldı. Ancak TOKİ’lerde hala eksiklikler sürüyor. Su, elektrik gibi birçok sorunumuz var. Başbakan mitingden sonra sesimi duyunca bizi Ak Parti İl binasına davet etti. Orada Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüştüm.  Bayraktar’a şu şunları dedim:: “Kurubaş TOKİ 1058 konutlarında sorunlar bitmek bilmiyor. Biz deprem mağdurları olarak bu konutlara geldik. Kurubaş TOKİ 5,6 deprem üssü bir yerdir. Burada yapılan konutlar sağlam değil. Bu konutlar uzman ekipler tarafından bir daha incelenmeli. Konutlar incelensin ve su, elektrik gibi ana sorunlar çözüldükten sonra konut ücret ödemeleri başlasın talebinde bulunduk. Eğer bu işlemler ve çalışmalar yapılmasa Memur-Sen TOKİ’de yaşayan 7 bin vatandaş anahtarları teslim etmek zorunda kalacağız.  Bakan Bayraktar, gerekli uzmanların gönderileceğini belirterek sorunlarınızı çözeceğiz sözünü verdi.” Başbakanın TOKİ sorunlarından bahsetmese de kendileriyle özel ilgilenmesi sevindirici olduğunu belirten Kına, “ Depremden sonra büyük bir hızla yapılan TOKİ konutların bu sorunları çözülürse işte o zaman Başbakanlık eksiksiz hizmet yapmış olacaktır ve projeleri gururla anlatacaktır” diye konuştu.

Belediye Başkan adayını açıklamasını bekliyorduk

Başbakan’ın bu meydanda Van’ın geleceğine şekil verecek, seçimi kazanabilecek güçlü bir Belediye Başkanı ismini açıklamasını beklediğini belirten Gürgün Nergiz, “ Başbakan Belediye Başkan adayını açıklamadı. Bu nedenle miting alanından üzgün ayrıldım. Çünkü şehrimizin bekleyen yol, temizlik, su, imar planı, ulaşım, trafik, otopark,  yeşil alan gibi bir yığın sorunu var. Bu sorunları çözecek ve Van’da seçimi kazanacak bir Belediye Başkanı açıklamalıydı” dedi.

İşsizliğe çözüm projelerini anlatmalıydı

 İşsiz olduğunu belirten Tahir Kocaman, “ Başbakanımız bana göre heyecan yaratan,  tatmin edici bir konuşma yapmadı. Van deprem sonrası ekonomik kriz içerisindedir ve bundan hiç bahsetmedi. Fabrikalardan, sanayiden,   hayatımız etkileyecek gelişmelerden bahsetseydi. Van’da işsiz gençleri nasıl kurtaracağında dair projeler anlatsaydı. Bölgenin kalkınmasına yönelik sürprizlerini bekliyordum. Bu nedenle hüsrana uğradım diyebilirim. Çünkü büyük ümitlerle bu mitinge katılmıştım” diye belirtti.

Fatih projesini Van’a getireceğini söylemeliydi

Mitinge katılan ilköğretim öğrencisi Muhammet Yeşilgül, “ Başbakanımızın eğitimde uyguladığı Fatih projesiyle Batı illerindeki bütün okullara tablet bilgisayarlar dağıtıldığını belirtti.  Ancak hala Van’a bu tabletler gelmedi. Burada kış şartları zor. Ağır çantalarımızı bu çamurda karda taşıyacağımıza teknoloji ile tanışıp sadece tabletlerimizle okula götürmek isterdik. Keşke bugün bizler içinde tablet vereceği sözü verseydi” dedi.

 TOKİ sorunlarına değinmesini bekliyordum.

Mitingde TOKİ konutlarında oturan vatandaşların beklediği açıklamalar olduğunu ifade eden Halil  Kızıltan, “  Başbakanımızın TOKİ konut fiyatları ve geri   ödemelerin ertelenmesi müjdesini vereceğini  arzu ediyordum.  TOK’lerde yığınla sorun var. Bunlar hiç değinmedi. Alandan buruk ayrıldım” diye ifade etti.

Esnafları rahatlatacak açıklama bekliyordum

Deprem sonrası Vanlı esnafların çok zor günler geçirdiğini anlatan Mustafa Balakçı “Mitinge heyecanla katıldım. Başbakanımızdan özellikle esnaf kredileri, SSK, vergi konularında rahatlatıcı son bir düzenleme yapılmasına ilişkin müjde bekliyordum. Başbakanımız bu konulara hiç değinmedi. Belediye başkan adayının açıklanmasını da bekliyordum o da olmadı.  Miting bana göre bu nedenle beklentilerimizi karşılamadı”  dedi.

Önemli olan çözüm barış sürecidir

Başbakan Eroğan’ın Van gezisinin önemli olduğunu anlatan Hasan Uyarkoç, “ Bende herkes gibi heyecanla alana geldim.  Vanlıları heyecanlandıran açıklamalar bekliyorduk. Bunlar olmadı. Ama Başkan Erdoğan beklediğimiz açıklamaları ilerde yapacağını düşünüyorum.  Önemli olan bölgemizde barışın sağlanmasıdır. Ben barış, demokratikleşmenin devam etmesini istiyorum. Diğerleri sonradan gelir”    diye konuştu.  

Bakmadan Geçme