Bakan Yazıcı, İran Yollarını Yenilemesi Gerekiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran sınırında tren X-ray cihazının resmi açılışını yaparak, “İranlı dostlarımızın kendi sınırları içinde yük taşıyan araçların sağlıklı şekilde seyrüseferlerine imkan verecek yolu yapmaları halinde bizde buranın modernizasyonuna başlayacağız” dedi.

Van’daki temaslarının ardından Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı’nda tren X-ray cihazının resmi açılış törenine katılan Bakan Yazıcı, bu sistemin Türkiye’de ilk kez Van’da hayata geçirildiğini söyledi. Kapıköy Sınır Kapısı’nın 5 sınır kapısıyla birlikte modernize edileceğini ve bunlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini anımsatan Yazıcı, sınır kapılarının bir paket halinde yenilendiğini ancak İran tarafında yol sıkıntısının giderilememesinden dolayı buradaki çalışmalara başlayamadıklarını dile getirdi. Van’daki kapının modernizasyonunun 6 ay içinde tamamlanmasının mümkün olduğunu belirten Yazıcı, “Ama sonra büyük araçların geçişine imkan verecek kapının geri dönüşümünü sağlayacak bir aktiviteyi henüz sağlayamıyoruz. İran tarafının yolu yapması gerekiyor. İnşallah bu konuları İran Cumhurbaşkanı Türkiye’ye geliyor, yapılacak olan yüksek stratejik iş birliği toplantıları çerçevesinde bu konuları istişare edeceğiz. İranlı dostlarımızın kendi sınırları içinde yük taşıyan araçların sağlıklı şekilde seyrüseferlerine imkan verecek yolu yapmaları halinde bizde buranın modernizasyonuna başlayacağız” dedi.
Konuşmasının ardından cihazın açılış kurdelesini kesen Bakan Yazıcı, beraberindeki yetkililerle cihazın çalışma sistemi ve yapılan kontrollerle ilgili görevlilerden detaylı bilgiler aldı. İran tarafından gelen bir trenin geçişi sırasında kameralarla kayıt altına alınarak yapılan anlık denetimleri dikkatlice izleyen ve bilgisayarları kontrol eden Yazıcı, daha sonra Kapıköy Sınır Kapısı’nda da incelemelerde bulunarak, Van’a hareket etti.

Bakmadan Geçme