Avukatlar Gönüllerince Eğlendi

Van Barosu’na kayıtlı avukatlar 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü’nü Rescate Otel’de düzenlenen gecede kutladı Geceye YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van TSO yönetim Kurulu Üyesi Faruk Biner avukatlar ve aileleri katıldı.

İlhan Siyahtaş

Geleneksel olarak düzenlenen avukatlar gecesi bu yıl Rescate Otel’de yapıldı. Van’da görev yapan avukatların katıldığı gece türküler eşliğinde gece geç saatlere kadar devam etti. 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü’nü nedeniyle düzenlenen gecede buluşan baro üyesi avukatlar doyasıya eğlendi.

“YARGI ÜÇ TEMEL UNSUR ÜZERİNE KURULMUŞTUR”

Gecede bir konuşma yapan Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur “ İnsanlık tarihi kadar eski olan savunma hakkının, bir vekil-temsilci aracılığı ile kullanılması avukatlık mesleğini yaratmıştır.  Yargılamanın tarihsel süreci içinde, savunmayı farklı isimler altında hep avukatlar üstlenmiş, avukatların örgütlerini de barolar oluşturmuştur. Çağımızda, Hukuk devletinin özü temel haklardır. Hukuk devleti, bu kuruluş ve otoritenin sınırlandırılmasını, savunmaya güçlü ve bağımsız konum tanıyarak gerçekleştirebilir. Bağımsız savunmayı temsil eden Avukat, halkın hak arama özgürlüğünün sesi ve teminatıdır. Temel hak ve özgürlükleri güvence altına alacak, yasama ve yürütme erkini eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu bakımından denetleyip dengeleyecek olan erk, yargıdır. Yargı, İddia-Savunma ve Karar’dan oluşan üç temel unsur üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, bağımsız savunmanın temsilcisi olan avukat, yargının kurucu unsurlarındandır. Savunmanın temsilcisi avukatın olmadığı, savunma ve avukata gereken önemin verilmediği yerde hak ve adaletten, hukuk devletinden söz edilemez” dedi.

“SAVCI KİRAZ’A YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUM”

Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan rehine eyleminde hayatını kaybeden savcı M.Selim Kiraz’a yapılan saldırıyı kınadıklarını kaydeden Başkan Timur, “Yargının üç kurucu unsurundan biri olan iddia makamını temsil eden İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a yapılan saldırıyı kınayarak kendisini rahmetle anıyor ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi Saldırıyla birlikte iktidarın avukatlara yönelik tutumunu da eleştiren Timur,” avukatlar birer “olağan şüpheli” şeklinde görülerek, hedef tahtasına konulmuştur. Adliyede bir tür “sıkıyönetim” rejimi uygulanarak güvenlik zaafının giderilebileceğine ilişkin anlayış ve uygulamayı kabul edebilmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme