Aşkın ağacı ıhlamur ve çınar İskele Caddesi'nde

Dünyanın ikinci, Türkiye'nin en uzun caddelerinden biri olan, şehir merkezi ile Van Gölü'nü birleştiren İskele Caddesi'nde yenileme çalışmalarına başlanmış.

Dünyanın ikinci,  Türkiye’nin  en uzun caddelerinden biri olan, şehir merkezi ile Van Gölü’nü birleştiren İskele Caddesi’nde yenileme çalışmalarına başlanmış.  Haberi okuyunca ister istemez aklıma göğü delecekmiş gibi gökyüzüne uzanan  kavaklar geldi. Zira bu cadde yıllar yıllı kavak ağaçlarıyla tanınırdı.

 

Öyle ki sanatçılar fotoğraflarını çeker, ressamlar resimlerini yapar, şairler şiirler yazardı bu eşsiz güzelliğe. Ancak ağaçlar kesilerek o güzellik maalesef korunamadı. Bu caddeye sonradan karaağaç dikildi. Şimdi bu ağaçların sökülüp yerine  çınar ve ıhlamur ağaçlarının dikileceğini öğrenince bütün yol kenarlarına çınar ve ıhlamur ağaçları dikilmeli diye aklımdan geçirdim. Çınar ve ıhlamurla bezenen İskele caddesi sevgi ve aşkın yolu olacaktır. Çünkü çınar ve ıhlamur mitolojide aynı kökten beslenen birbirine sevdalanan iki yüce aşk ağaçlarıdır.

 

Tohumun çatlamasıyla yavaş yavaş dal vermeye başlayan ulu çınar beş parmaklı bir ele benzeyen yapraklarıyla uzanır ıhlamurun narin dallarına. Sarar, sarmalar adeta narin dallı bu ağacı korur. Kalp şeklinde yapraklar çıkartan ıhlamur sevgiyle bırakır kendini ele benzeyen yapraklar üzerine. Sevgi ve aşkın ağaçları çınar ve ıhlamur bir aradadır. Şefkatle okşayan sevgilisi çınara sarı göbekli mis kokulu sarkık demetli bembeyaz çiçekler verir ıhlamur.

 

Ömürleri de sevdaları gibi uzundur bu iki ağacın. Bin yıllık ömre sahip olan bu ağaçlar büyüdükçe ihtişamlı olur, geliştikçe kullanım alanı genişler, insanlığa hizmet eder sevgi deposudur ıhlamur. Ve onlar insanlığa örnek birbirlerine sevgiyle dokunan iki ağaçtır.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme