ARVAS CEMAATTEN MEMNUN

Hacı Yılmaz
Arvas, camilerde gelişi güzel oturmamanın gerektiğini belirterek, "Cami'nin adabına, usulüne, riayet etmek lazım. Bunların başında temizlik geliyor. Özellikle çoraplara çok dikkat edilmelidir" dedi.
Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, cemaatten memnun olduklarını söyleyerek, "Van ilimizde bütün camiler de hem mukabele, hem teravih namazı var. Özellikle ramazan ile birlikte sabah namazına ilgi çok. Yaz kuran kursu camiiler de olduğu için ramazan ayı dop dolu geçiyor. Eskiden Van ilimizde cami sayısı az ve şehir küçük olduğu için her akşam bir camii de namaz kılma hususunda kendilerine usul ittihaz edenler vardı. Şuanda da hala devam ediyor. Sadece 7 camii değil diğer uzak camiiler hatta Vatandaşlarımız kale altındaki Horhor mescidinde ve Kale üzerinde Sülayman Han Camii'nde hem teravih hem cuma namazı kılınıyor. Özellikle oraya giden vatandaşlarımız var. Onları tebrik ediyorum. Ramazan ayı dolayısıyla sabah saat 10- 11 arasında kadınlarımız tarafından mukabeleler okunuyor. Biz erkeklere de ikindiden sonra mukabelelerimiz var ve yoğun bir katılım var. Bayanlara yönelik 140 cami'de mukabele var. Durum böyle olunca vatandaşlarımız gün boyu cami'de kuran okuyarak, tefekkür ederek zaman geçiriyorlar" dedi.
Arvas, aynı zamanda camilerin usulüne riayet etmenin gerektiğini belirterek, "Mevsim yaz olduğu için cami'nin adabına, usulüne, riayet etmek lazım, bunların başında temizlik geliyor. Özellikle çoraplara çok dikkat edilmeli. Örnek verirsek, temizlik ile ilgili ayet bile var. Ayette şöyle diyor; Orada bazı kişiler vardır, temizlenmeyi severler, temizlenirler. Allahü Teala temiz olanları sever. Bu ayet nazil olunca peygamber efendimiz sahabeleri çağırdı. Siz ne yaptınız ki Allah hakkınızda böyle bir ayet buyurdu. Sahabelerde, " Abdestsiz olduğumuz zaman abdest, gusül ihtiyacı olduğu zaman gusül alırız. Ayrıca taharette (tuvalette) bol su ile paklanırız" dediler.
Arvas, camilerde oturmaya da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Camilerde gelişi güzel oturmamak lazım aslında. Ancak oturanlar varsa kasıtlı değillerdir. Bir yorgunluk ya da rahatsızlıktandır. Camiiler müminlerin sığınacağı yerdir. En ehemmiyetli yer camilerdir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme