• Haberler
  • Güncel
  • Arıcı: Selçuklu Mezarlığını Ayağa Kaldıracağız

Arıcı: Selçuklu Mezarlığını Ayağa Kaldıracağız

Van’da fuar açılışı sonrası tarihi mekanlar da incelemelerde bulunan Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Halime Hatun Kümbeti’nin yapısını bozan, tepkilere neden olan lise yurt binasını hoş görmediklerini belirterek “ Biz Selçuklu Mezarlığının görünümünü de hoş bulmuyoruz. Orayı projelendirip Ahlat ‘taki gibi ayağa kaldıracağız” diye konuştu.

İlhan Siyahtaş

5. Turizm ve Seyahat Fuarı açılışı için Van’a gelen, Van Kalesi, Akdamar Adası Gevaş Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Türbesi, Urartu Bölge Müzesi’nde incelemelerde bulunan Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı onuruna Türkiye Seyahat Acentelerı Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı tarafından yemek verildi. Yemekte konuşan Arıcı, hoş bir görünümü olmayan Gevaş Selçuklu Mezarlığı’nın projelendirilerek ayağa kaldırılacağını söyledi.

Gevaş sahilinde verilen yemeğe Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Adalet ve Kalkınma Partisi 23. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti)  Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu,  Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, AK Parti Edremit İlçe Başkanı Halis Bayram, TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Cevdet Özgökçe ve TÜRSAB üyeleri katıldı.

 “Van’ın turizm potansiyelini ayağa kaldıracağız”

Van’da bulunmaktan mutlu olduğunu vurgulayan Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı,  “Turizm ve Seyahat Fuarı için gündür Van ilimizdeyim. Dün müzemizi ziyaret ettik. İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde teşhir tanzim yapılarak hizmete girecek. Bunun yanında Van kalemizin güneyinde yer alan eski şehirde arkeolojik kazılarımız devam ediyor. Orayı da gün yüzüne çıkarıp yine ziyaretçilerimize açacağız. Van Kalesinin restorasyonu büyük ölçüde tamamlandı. Bugün de Akdamar Adası’nı ziyaret ettik oradaki Kiliseyi gördük. Tabi bu inanç turizmi açısından önemli bir kilisedir. Hem yurt içinden hem de yurtdışından birçok ziyaretçisi var. Ayrıca komşumuz İran’dan da buraya yoğun olarak gelen ziyaretçilerimiz var. Kültür turizm açısından misafirlerin olağanüstü ağırlanacağını biliyoruz. Çünkü bu bölgeye baktığımız zaman sadece Van’ı kastetmiyorum. Hatay’dan başlayarak Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Van hem müzelerimiz hem açık hava müzelerimiz, hem  de arkeolojik kazılarımız ve  kalelerimiz yanında  birçok kültür miraslarımızın olduğu ortak bölgedir. Dünde turizmci arkadaşlarımızın açıklamış olduğu bir rakam vardı. 500 binli rakamları bulduk dediler. Bu yılsonuna kadar 1 milyona yaklaşacak ve bunu geçecektir. Bacasız sanayi dediğimiz turizm geçen yıl Türkiye’nin yüzünü güldürdü. 2013 rakamlarıyla 36 milyon misafirimiz vardı. Turizmden 33 milyar dolara yakın bir gelirimiz oldu. 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefimiz var. Biz bu hedeflerimizin üzerine çıkacağız. Nasıl çıkacağız? Van ve diğer bölgelerde bulunan turizm potansiyellerini ayağa kaldırarak çıkacağız. Van’da bunu yapabilecek kapasitede bir ilimizdir. Dinamikleri hazır.  Dün fuara çok büyük bir katılım vardı. Dışarıdan gelen illerimizin katılımı ve coşkusu iyiydi. Bunlar bir birilerine eklenince olamayacak şey yoktur. Akdamar Adası’ndaki kilise de bir süre  önce ayin yapıldı. Bu hem yurt içinde hem de yurtdışında bu bölgenin tanıtımı için önemlidir. Bunların artarak genişlemesi gerekiyor. Eskişehir’de baktığımız zaman kiliseler var. Bunlar restore edilecek ve gün yüzüne çıkarılacak. Bunlarla Van ilimiz, Van Kedisinin yanında, kültür turizmiyle de çok iyi yerlerde yer alacağına inanıyorum”  diye konuştu.

“Tüm yerel yönetimlere destek olacağız”

Van ile ilgili yeni bir proje olup olmadığı sorusu üzerine Arıcı: “ Proje yapmak yerel yönetimlerin, yerel dinamiklerinde işidir. Bize proje getirildiği sürece biz kültür ve turizm bakanlığı olarak alt yapı çalışmalarında destek olacağız. Bugün devletin hiçbir oteli yok. Hep özel sektör otelleri var. Ama devlet ne yapıyor, arıtmayı, havalimanını, yolları yapıyor ulaşımı sağlıyor bunları tabi ki de hükümetimiz yapacak. Türkiye Cumhuriyeti hükümetimiz son 12 yılda çok iyi işlere imza attı. 10 yıl önce bu yollar böyle miydi?  Van’ın çıkışı veya girişi veya Van’ın diğer illerle bağlantısı veya uluslararası düzeye getirilen havalimanı. Bunların altyapı çalışmaları hükümetimiz tarafından yapıldı. Şehrin dinamikleri, yerel yönetimleri yani belediyeleri kastediyorum, bize proje ile geldiklerinde bunlar olacaktır. Gevaş’ı gezdim ve bizim kendi katkımızla olan bir şeyler var. Selçuklu Mezarlığı var. Belediye başkanımız onu projelendirerek inşallah orayı ayağa kaldıracağız. Yanındaki kümbeti ile beraber. Yolları, altyapısı için destek olacağız. Bunu Tuşba belediyesi de bir proje ile yaptı. Onlara da destek sağlayacağız. Bize proje gelen tüm yerel yönetimlere olanaklarımız içerisinde destekleriz”  diye konuştu.

Selçuklu Mezarlığının görüntüsü hoş değil”

Gevaş Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Kümbetinin siluetini bozan,  vatandaşların yoğun tepkisine neden olan, kamuoyu tarafından yıkılması istenilen lise yurt binası ile ilgili soruya Arıcı: “Selçuklu mezarlığına baktığımızda görüntü hiç hoş değil. Gönül isterdi ki arkasındaki o yüksek yurt binaları olmasın. Orası bir sit alanı olarak değerlendirilmesi gerekiyordu. Yurt binaları ile tarihi yapı hoş bir görüntü oluşturmamış. Ama biz Selçuklu Mezarlığının görünümünü de hoş görmüyoruz. Gevaş Belediyemiz, Gevaş Kaymakamlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizler orayı projelendirip Ahlat’taki gibi ayağa kaldıracağız” müjdesini verdi.

“Uçak firmaları yüksek fiyat uyguluyor”

Bakan Yardımcısı Arıcı’ya uçak firmaları ile ilgili sorunları aktaran Cevdet Özgökçe Arıcı’ya Van’a gelen uçak firmalarının yetersiz olduğunu, bundan dolayı da bilet fiyatlarının da çok yüksek olduğunu kaydederek Van’a gelen mevcut uçak firmalarının dışında da başka firmalarında Van’a sefer başlatması konusunda yardımcı olmalarını istedi.  TÜRSAB BYK Başkanı Cevdet Özgökçe, ”  Uçak firmaları üç aylık yaz dönemi içinde Van’a uçuşlarda çok yüksek fiyat uyguluyor. Defalarca firmalara yazı yazmamıza rağmen 300 TL’nin altında uçak bilet satmıyorlar. Bu arda toplantıların, seminerlerin ve konferansların en azından bir kısmının güzel kentimizde yapılmasını istiyoruz. Bakanlık olarak burada yapılan organizasyonlarda Van’da faaliyet gösteren acenteler ile birlikte çalışılmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme