Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Biden'e tepki

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak tanımlamasına Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği sert tepki gösterdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada 'Biden'ın yapmış olduğu talihsiz açıklamayı şiddetle kınıyoruz. Başkan Biden'ın açıklamadan geri dönmesini bekliyoruz. 1915'te Van'da isyan eden, Müslümanlara soykırım uygulayan, Ruslarla işbirliği yapan, ihanet eden Ermenilerdir. Ermenilere arşivlerini açmalarını ve tarihle yüzleşmeleri çağrısında bulunuyoruz' ifadelerine yer verildi.

Vansesi Haber Merkezi

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanımlamasını kınayarak, reddeden,  Ermenileri tarihi gerçeklerle yüzleşmeye davet eden Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği basın açıklaması yaptı. 

“Osmanlı’nın cephelerde savaştığı dönemi fırsat bilerek isyan etmişlerdir”

Açıklamada şu ifadelere yer verdi:  “Türkiye Cumhuriyeti 'Yurtta barış, dünyada barış' prensipleri üzerine kurulmuş, dini inanç ve etnik kökenlerine bakmaksızın tüm vatandaşlarının eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu demokratik bir ülkedir. Ülkemizi sözde soykırım ile suçlayan ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanımlamasını kınıyoruz, reddediyoruz.  Ermeni lobilerinin etkisinde kalarak yapılan açıklama tarihi gerçeklerle bağdaşmamaktadır.  19. yüzyıldan itibaren uygulamaya koyulan Şark Meselesi adlı politikaya bağlı olarak birçok emperyalist ülke tarafından üretilmiş böl- parçala -yönet projeleri doğrultusunda Osmanlı Devleti’nin yıkılmasına ve pay edilmesine yönelik siyasi hamleler yapılmıştır. Batılı emperyalistler, kendi menfaatleri doğrultusunda Türkleri ve Ermenileri birbirine düşman edecek misyonerlik gibi faaliyetlerle Ermeni toplumu içinden devşirdikleri marjinal grupları hiçbir tarihi, sosyal ve ekonomik temeli olmayan denizden denize Ermenistan Devleti hayalini hayata geçirme peşine düşürmüşlerdir. Emperyalistlerin desteklediği Taşnak, Hınçak, Ramgavar gibi çeteler Osmanlı’nın cephelerde savaştığı dönemi fırsat bilerek isyan etmişlerdir” denildi.

“Van’ı işgal ederek yakıp yıkmışlardır”

Açıklamanın devamında; “15 Nisan 1915’te Van’da Rusların desteğinde isyan başlatan Ermeniler Van’da 30 bin Müslüman ahaliyi acımasızca katlederek eski Van şehrini yakıp yıkmışlardır. On binlerce Vanlı canlarını kurtarmak için Güney illerine göç etmek zorunda kalmış, bunlardan büyük çoğunluğu yollarda hayatını kaybetmiştir.  Van Kalesi güneyinde harabe halinde bulunan eski Van şehri Ermeni katliamlarının canlı tanığı olarak durmaktadır. Van’da 7 köy ahalisinden 2 bin 500 Müslüman kadın, çocuk yaşlı eli silahsız masum Vanlı canlarını kurtarmak üzere sığındıkları Zeve köyünde Ermenilerce toplu şekilde katledilmiştir. Çarlık Rus Ordusu ve gönüllü Ermeni birlikleri 20 Mayıs 1915’te Van’a girerek Van’ı işgal ederek yakıp yıkmışlardır.  Van 3 yıl işgal altında kalmıştır.  Ermeniler her türlü ihanetin içinde olmuşlardır. 1915’te en büyük acıyı bu aziz vatanın evlatları olan Türk ve Kürt ahali yaşamıştır” ifadelerine yer verildi.

“İftiraları kabul etmiyoruz”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; “Osmanlı Devleti Van başta olmak üzere Anadolu’nun çeşitli köşelerinde isyan ederek Van’ı Rus ordularına teslim eden Ermeni katliamlarını önlemek üzere 24 Nisan 1915’günü kendisini zayıf düşürecek bu isyana karşı, gerekli tedbirleri almak üzere Ermeni komitecileri tutuklamıştır. Osmanlı Devleti bu şekilde vatanın bütünlüğünü korumak üzere her devletin yapması gerekeni yapmıştır. Bu tedbirler, devletin yönetme hakkı ve meşruiyet sınırları içerisinde alınmış ve uygulanmıştır. Dünyayı bir asırdır kandırmaya, yanıltmaya çalışan, yalanlardan medet uman Ermeni diasporası, Ermeni Devleti ve kuruluşları 1915’te isyan ettiklerini, Müslümanları katlettiklerini, şehirleri yakıp yıktıklarını, emperyalist güçlerle, düşmanlarla işbirliği yaptıklarını gizleyerek dünya kamuoyunu kandırıyorlar.  Ne yaparlarsa yapsınlar tarihi gerçekleri gizleyemezler, işledikleri suçlarıyla yüzleşmekten kaçamazlar.  ‘Soykırım’ın bir yalan olduğu, Ermenistan’ın ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni tarafından bizzat kayda geçirilmiştir. Ülkemize ve atalarımıza yönelik bölücü yıkıcı amaçlar içeren alçakça iftiraları kabul etmiyoruz. Biz acı hikâyelerle büyümüş bir nesiliz. Kimseye düşmanlığımız kinimiz yoktur. Gün birlik olma günüdür. ABD Başkanı Biden Ermeni çete liderlerinin tutuklandığı gün olan 24 Nisan’da sözde soykırım ifadesi kullanması siyasidir, talihsizliktir.  1915’te yaşananların tarihçilere bırakılması gerekir. Siyasiler kendilerini tarihçilerin yerine bırakamaz. Soykırım iddialarının hiçbir tarihsel gerçekliği yoktur.  Başkan Biden’ın iki ülke ilişkilerine onarılması güç zarar verecek talihsiz tarihle çelişen açıklamadan geri dönmesini bekliyoruz.”

 

 

Bakmadan Geçme