Van Seçime Hazır

7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan siyasi tablo sonrası yürütülen koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla Türkiye olası erken genel seçime hazırlanıyor. Gazetemize konuşan siyasi partilerin Van İl Başkanları erken seçime hazır olduklarını açıkladılar.

Hacı Yılmaz

Koalisyon hükümeti görüşmelerinde sonuç alamayan Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etmesi üzerine siyasi partiler erken genel seçim hazırlıklarına başladı.

Kasım ayında yapılması beklenen seçim öncesi siyasi partilerin Van İl Başkanlıkları seçime hazır olduklarını söylediler. AK Parti, HDP, CHP, MHP ve Saadet Partisi Van İl Başkanları Kasım ayında yapılması öngörülen erken seçimde başarılı sonuç alacaklarını ifade ettiler.

Günlerdir merakla beklenen koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından, ufukta erken genel seçimin göründüğünü söyleyen parti başkanları seçime ilişkin düşüncelerini Vansesi'ne anlattılar.

'Secim barış, huzur isteyenlerle isteyemeyenler arasında geçecektir'

Seçime 8 Haziran gününden itibaren hazır olduklarını, erken genel seçimde başarılı sonuç alacaklarını belirten AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda 'Erken genel seçim barış, huzur isteyenlerle isteyemeyenler arasında geçecektir. Sağduyulu seçmenlerin barıştan yana oy kullanacaklarına inanıyorum. Ak Parti 13 yıllık iktidarında gösterdiği performansı, hizmetleri halkımız yakından biliyor ve takdir ediyor. Seçim sonrası yaşanan kısa süreçte Ak Parti dışındaki partilerin ülkenin kalkınmasını, huzurunu sağlayamayacağı görüldü. Bölgede ilimizde demokratik ortamda demokrasinin vazgeçilmezi, olan seçmenler tercihlerini oylarıyla sandığa yansıtabilmelidirler. Bu konuda partilere dayanışma çağrısında bulunuyorum. Milletvekili aday listesi güçlenerek değişebilir. Eylül ayında kongremiz var. Kongre sonrası Ak Parti ilkeleri doğrultusunda seçim stratejisi ortaya çıkacak. Ak Parti bütün Türkiye'de olduğu gibi Van'da da başarılı sonuç alacaktır' dedi.

'Erken seçimde mevcut tablonun değişebileceğine inanıyoruz'

Halkların Demokrat Partisi Van İl Başkanı M.Veysi Dilekçi HDP Van İl Başkanlığı olarak seçime hazır olduklarını ve herhangi bir sıkıntılarının olmadığı dile getirerek, 'Erken genel seçim için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu anlamda seçim kararının çıkmasını ve tarihinin belli olmasını bekliyoruz. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık ve partimizin alacağı kararlara göre hareket edeceğiz.Yerel iktidar olarak da, HDP olarak da seçime her zaman hazırız. Türkiye tarihinde ilk defa 7 Haziran'da yetersiz de olsa, eksikte olsa Türkiye'de yaşayan farklı kimlikler, farklı inançlar, farklı kişiler bu kez özellikle HDP çatısı altında parlamentoda temsilcilik yetkisini aldılar. Bu anlamda önemli bir sonuç elde edildi. Yani eksik ve yetersiz bir sisteme rağmen önemli bir sonuçtu. Ancak ne yazık ki bu ülkede demokratik işleyişi esas almayan, halkın tercihini esas almayan ve bunu demokrasinin gereği olarak kabul edip buna göre politika geliştirmeyen başta mevcut AKP yönetimi ve kimi siyasi partilerin tutumundan kaynaklı bu kazanımın bir onumlu sonuç elde etmesine, bu ülkenin geleceğine bir katkı sunulmasına müsaade edilmedi. Özellikle 2,5 aya aşkındır yürütülen koalisyon görüşmeleri, çalışmaları başta Cumhurbaşkanının ciddi anlamda engeli ve AKP'nin tutumundan kaynaklı bir sonuca dönüşmedi. Bunun ülkemizin demokrasisi bağlamında bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Bu kadar güçlü bir parlamento alternatifine rağmen bir hükümetin çıkmaması ülkemiz açısından bir kayıptır. Bunun elbette sebebi olanlar gelecek dönemde de kaybetmeye mahkumdurlar. Yani artık toplum gerçekleri görebiliyor, okuyabiliyor, anlayabiliyor. Buna göre de kararını veriyor. Buna inanıyorum ki bunun sebebi olanlara da gerekli cevabı verebileceğine inanıyorum. Bizim isteğimiz, dileğimiz bu parlamentonun içerisinde bir hükümetin çıkmasıydı. Ama ilk başta bunu engelleyen bir tutum, bir davranış içerisine girildiğini herkes gördü. Tek başına iktidar olamamanın yarattığı psikolojik durumu hazmedemeyen AKP Cumhurbaşkanı maalesef bu ülkeyi hükümetsiz bırakmış ve bu meclisin bir iş yapmasını engellemiştir. Erken seçime mevcut adaylar mı, yoksa yeni adaylarla mı gitmemiz için bir şey söylememiz erkendir. Genel merkezimizin, merkez yürütme kurulumuzun alacağını karar doğrultusunda hareket edeceğiz. Şimdiden bir şey söylememiz doğru olmaz. Bizim için fark etmiyor, mevcut aday veya yeni adaylar, önemli olan siyasal ilkelerimizdir. Siyasal duruşumuzdur. Erken seçimde mevcut tablonun değişebileceğine inanıyoruz. Şöyle inanıyoruz. Meclisin çalışmasını engelleyenler kaybedecektir. Kentimizde de bu böyle olacaktır. Biz inanıyoruz ki o bir takım kaybı da halkımız doğrudan yana kullanarak, HDP'den yana kullanarak iyi bir cevap verebileceğine inanıyoruz. Van Türkiye genelinde AKP'nin oy kaybedeceğine inanıyorum. 'şeklinde konuştu.

'Erken genel seçim için çalışmalara başlayacağız'

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı İlkay Gökdere, koalisyon hükümetinin kurulmasının Türkiye açısından faydalı olacağını belirterek, 'Bilindiği gibi yeni bir seçimden çıktık. Her zaman olduğu gibi bugünden itibaren seçime hazırız. CHP Van İl Başkanlığı olarak kongre çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabi erken seçim olmasından dolayı bu kongre hazırlıklarımızı bırakıp erken seçim için çalışmalara başlayacağız. Yani bir koalisyon olsaydı, ülkemizin geleceği için çok iyi olacaktı. Malum bilindiği gibi Türkiye yangın yerine dönmüş. Bir koalisyon hükümeti ortaya çıksaydı parti olarak destekliyorduk. Türkiye'nin geleceği için çok iyi olacaktı ama maalesef olmadı. Erken seçime mevcut adaylarla mı veya farklı adaylarla mı gidilmesi yönünde karar almadık. Partimizin vereceği kararı bekliyoruz. Erken seçimde oylarımızın artacağına inanıyorum. AK Parti'nin oylarında ise bir gerileme olacağını düşünüyorum. Çok çok önemli bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. İnsanlarda şok yaratacak bir değişimin olacağını tahmin etmiyoruz. Fakat AK Parti'nin oylarında azalma olacaktır. Artık insanların gözü açıldı, her şeyi görebiliyorlar. Bunun değerlendirmesini halk en iyi şekilde yapacaktır. Bunun cevabını halk sandıkta verecektir' diye konuştu.

'Burada seçime gitmenin doğru olmadığını söyleyebiliriz'

Erken seçim çalışmalarına 20 gün önce başladıklarını söyleyen Milliyetçi Hareket Partisi Van İl Başkanı M.Salih Güngöralp, 'Bilindiği gibi Genel Başkanımız 20 gün önce birçok ili gezerek seçimin startını verdi. MHP Van İl Başkanlığı olarak da seçime hazırız. Türkiye'nin tekrar erken seçime gitmesini doğru bulmuyorum. Genel Başkanımızda bugünkü Türkiye şartlarında erken seçimi doğru bulmadığını söyledi. 7 Haziran seçiminden sonra Genel Başkanımız erken seçime gidilmesi gerektiğini söylemişti. Fakat o günkü Türkiye şartları bir değil. Durum %90 değişti. Şuanda Türkiye'de bir savaş var. 9 ilçe, 2 tane il bugün özerklik ilan etmiş. Mahallelerin birçoğu hendekler kazılarak yollar kapatılmış. Bu şartlarda burada seçime gitmenin doğru olmadığını söyleyebiliriz. Ama Tayyip Erdoğan bir Başkanlık sistemi için ülkeyi ateşe atmış ille de seçim diyor. Erken seçime mevcut adaylarla mı yoksa yeni adaylarla mı gideceğimizi şimdi söylemek doğru olmaz. İleriki günlerde kimler aday olacak, kimler talepte bulunacak ona göre bir karar alacağız. Mevcut adaylarda olabilir, yeni adaylarda olabilir. Erken seçimde tablonun değişeceğine inanıyorum. Anneler ağlamasın dediler ama şimdi babalarda ağlamaya başladı. AK Parti'nin oylarının %30+35'lere ineceğine inanıyorum. Bu ülkeyi bu duruma getiren, MHP, CHP, HDP değil ki onların oyu düşsün. Bu ülkeyi yönetenler onlardı. Erken seçimin çok doğru yürüyeceğine inanmıyorum' dedi.

'Erken seçime yeni adaylarla da girebiliriz'

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan seçime her zaman hazır oldukların belirterek, 'Biz Saadet Partisi olarak seçime her daim hazırız. Herhangi bir sıkıntımız yok. Eğer 4 parti bir hükümet kuramıyorsa Saadet Partisi olarak biz hükümeti kurmaya talibiz. Hükümeti kurabilecek gücümüz var. Erken seçime yeni adaylarla da girebiliriz, mevcut adaylarla da gidebiliriz. Yeni seçimde mevcut tablo değişebilir. Gün doğmadan neler doğar, 24 saat çok uzun bir süre, tablo değişebilir. Çok farklı şeklerde olabilir. Saadet Partisi olarak her zaman olduğu gibi bu seçime de hazırlıklıyız' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme