Stadyum tartışması: Mevcut yer mi, yeni alan mı?

Yapılması planlanan şehir stadyumu ile ilgili somut adımlar atılırken, taraftarlar yeni stadyumun yapılacağı alan ve kapasitesi konusunda farklı görüşler dile getiriyorlar.

Sosyal medyada paylaşılan görseller üzerine başlayan tartışmalarda, stadın mevcut yerinde yapılmasını doğru bulanlar olduğu gibi, bu kararın yanlış olduğunu savunanlar da var. Kentin nüfus oranı göz önüne alındığında, yeni yapılacak stadyumun 15 bin kişi seyirci kapasiteli olmasını eleştirenlerin sayısı ise hayli fazla.

2011 depremlerinden bu yana yapılması planlanan yeni şehir stadyumu için son zamanlarda somut adımlar atılıyor. Ancak stadyumun yeri ve kapasitesi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Vali Ozan Balcı, kente yeni bir stadyum yapılması için girişimlerin sürdüğünü açıklamış, ardından Vanspor Kulüp Başkanı Erol Temel, yeni stadın mevcut yerinde inşa edileceğini belirterek iki sezon boyunca maçların İstanbul veya Ankara'da oynanabileceğini ifade etmişti. Daha sonra yapılan yeni açıklamada ise Vanspor'un maçlarını Van'da oynamaya devam edeceği duyurulmuştu. Son olarak Türkiye'de ve yurt dışında stadyum mimarisiyle tanınan Vanlı Mimar Bahadır Kul, Van Stadyumu'na ilişkin görseller paylaştığını duyurmuştu.

Stadın yeri ve kapasitesi konusunda farklı görüşler

Yapılması planlanan 15 bin seyirci kapasiteli stat projesinin Gençlik ve Spor Bakanlığı'na sunulduğu belirtilirken, taraftarlar stadın yeri ve kapasitesi hakkında farklı görüşler ortaya koyuyor. Bazı taraftarlar stadın mevcut yerinde yapılmasını savunarak, 'Birçok şehirde stadyumlar yürüme mesafesindedir. İnsanların iki haftada bir stada gitmesi için spor amaçlı yürümesi gerekir. Ayrıca maç günleri taraftarların ellerinde bayraklarla stada yürümesi, şehirde maç olduğunu hatırlatır ve bir coşku oluşturur. Bu nedenle stadın mevcut yerinde yapılması doğrudur,' görüşünü dile getiriyor.

Farklı yerde yapılmasını isteyenler de var

Yeni stadın şehir dışında yapılması gerektiğini savunan taraftarlar ise, bu sayede kent trafiğinin olumsuz etkilenmeyeceğini belirtiyorlar. 'Van her geçen gün büyüyor, araç sayısı artıyor, en büyük sorunlardan biri trafik. Yollar dar ve park edilen araçlar nedeniyle trafik tek şeritten akmak zorunda kalıyor. Mevcut yerde yeni stadyum yapılırsa, birçok kişi yine aracıyla maça gelecek ve trafik kilitlenecek. Ayrıca mevcut stadın yıkılması durumunda en az iki sezon maçlar başka bir şehirde oynanmak zorunda kalacak, çünkü TFF'nin şartlarını sağlayacak başka bir stat yok. Mevcut stadımızda bile birçok eksiklik varken bu süreç daha da sıkıntılı olacaktır,' yorumunu yapıyorlar.

Stadın 15 bin kişilik kapasitede planlanması da eleştiri konusu oldu. Taraftarlar, nüfusu Van'dan daha az olan birçok şehirde bile daha büyük kapasiteli stadyumların yapıldığını hatırlatarak, '15 bin kapasite oldukça yetersiz. Stadın çevresinde bile bu sayıdan fazla insan yaşıyor. Madem yatırım yapılacak ve kaynak kullanılacak, kapasite artırılmalı,' şeklinde görüş bildiriyorlar.

Öte yandan stadyumun Vanlı Mimar Bahadır Kul tarafından projelendirilecek olması, kentte birçok kesim tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yorumlar 2
Sultan ASLAN 12 Temmuz 2025 12:35

Yeni Van Stadyumu Neden Mevcut Yerine Yapılmamalı? İşte şehircilik, ulaşım ve toplumsal fayda açısından temel gerekçeler: Şehir Merkezindeki Trafik Yükünü Artırır Maç günlerinde binlerce kişi aynı anda bölgeye akın edecek. Zaten yoğun olan İskele, Sıhke ve Cumhuriyet caddeleri gibi ana arterler kilitlenecek, toplu taşıma duracak, acil müdahale araçları için risk oluşacak. Otopark ve Erişim Sorunları Derinleşecek Mevcut alanda büyük otopark alanı yapılsa bile çevresindeki sokaklar bu yoğunluğu taşıyamaz. Yayalaşmaya müsait bir merkezde araç trafiğini teşvik etmek, çağdaş şehircilik anlayışına aykırıdır. Şehrin Nefes Alanı Kaybedilir O alan, Van merkezinin ender kalan açık boşluklarından biridir. Sosyal donatılarla halka açık, yeşil, kamusal bir yaşam alanına dönüştürülmesi gerekirken tekrar betonlaştırmak, kent yaşamını daha da sıkıştıracaktır. Uzun Vadeli Büyüme ve Gelişim Aksına Ters Düşer Van batıya (Erciş Yolu, YYÜ çevresi) doğru büyüyor. Stadyum gibi kitlesel projelerin bu aksa kaydırılması, gelecek 20–30 yılın planlı şehirleşmesi açısından daha doğrudur. Yeni Bir Ulaşım Düğüm Noktası Yaratılabilir Stadyum Erciş Yolu veya çevreyolu yakınındaki kamu arazisine yapılırsa; metro, tramvay, otobüs ve otopark entegrasyonu ile modern bir spor kompleksi yaratılabilir. Mevcut alanda bu tür bir dönüşüm mümkün değil. Şehircilik Vizyonu Açısından Kayıptır Koca bir stadyumu, geçmişin alışkanlıklarıyla yine merkezde inşa etmek; vizyon eksikliği göstergesidir. Modern şehirler, stadyumlarını şehir dışı ulaşım merkezleriyle bütünleşik planlar. Alternatif Alanlar Mevcutken Israr Anlaşılır Değil YYÜ civarı, Erciş Yolu üzeri gibi kamuya ait, geniş ve boş araziler dururken; şehir merkezine sıkışmak teknik, sosyal ve ekonomik açıdan savunulamaz hale gelir. Sonuç: Yeni stadyum yapılmalı, evet. Ama doğru yere yapılmalı. Aksi takdirde Van’a yıllarca hizmet etmesi beklenen bir proje, daha ilk günden şehir yükü hâline gelir.

Birazcık öngörü, birazcık kamu yararı, birazcık kentin menfaati... 11 Temmuz 2025 22:06

Son on senede 40 bin, 30 bin, 20 bin kişilik stadyum konuşuldu. Şimdi 15 bin kişilik stadyum gündemde. Van 1 milyon 150 bin nüfuslu. Genç nüfus oranı ülkemizde en yüksek olan ilk on şehirden biriyiz. Sürekli göç alıyor. Doğurganlık oranı yüksek. Spora ilgi çok fazla. Mevcutta ilçe stayumlarını andıran sadece 8 bin kişilik küçük bir stadımız var. Takımımız 1. ligde ve üstelik önümüzdeki kısa vadede Süper Lig' i hedefliyor. Bu şartlar altında mevcut stadı sadece iki katına çıkarmak ( 15 bin kişi) bir iki yıl iş görse bile çok değil, sadece beş sene sonra 40 bin kişilik bir stad yç ihtiyacı yine de doğacak. Beş sene sonra yine büyük bir stad mı yapılacak? Bu nedenle kamu kaynakları israf edilmesin. Uygun bir yerde 30 - 40 bin kişilik modern bir stadyum yapılmalı. Mevcut stad ise amatör ligdeki takımlarımıza, Van Spor'un antrenmanlarına, hazırlık ve dostluk maçlarına yönelik hizmet versin ve sakın ha yıkılmasın.

Bakmadan Geçme