Sayğın'dan Van'daki olaylarla ilgili açıklama

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Van'da son zamanlarda artış gösteren ölümlü ve yaralamalı kavga olaylarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Van'da son birkaç ayda yaşanan şiddet olayları, kamuoyunda derin bir endişeye yol açmaya devam ediyor. Silahlı, bıçaklı, taşlı ve sopalı kavgaların sıklaştığı kentte, son 2 ay içerisinde en az 7 kişi hayatını kaybederken onlarcası da yaralandı.

Yaşanan bu üzücü olaylar, kentte güvenlik endişesini artırırken, toplumsal barışın zedelenmesine de neden oluyor.

ŞİDDETE KARŞI 'KARDEŞLİK' VURGUSU

İl Başkanımız Rasim Sayğın, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Yaşadığımız bu topraklar, asırlardır kardeşliğin, misafirperverliğin ve insanlığın kadim birikimine ev sahipliği yapmış; yürekleri bir, duaları ortak, acıları ve sevinçleri paylaşan insanların yurdu olmuştur. Fakat son zamanlarda, şehrimizde yaşanan üzücü hadiseler hepimizin vicdanını kanatmakta, sokaklarımızda huzurun sesini susturmaktadır.

Bizler, bu toprakların çocukları olarak şunu biliyoruz ki: Şiddet, kin, öfke ve nefret; insanın hem dünyasını hem de ahiretini karartan en büyük felaketlerdendir. Bir cana kıymak, bir kalbi kırmak, bir ailenin ocağını söndürmek asla çözüm değildir. Allah'ın emri, Peygamberimizin sünneti ve insanlığın ortak vicdanı hepimize barış, adalet ve merhamet içinde bir yaşamı emretmektedir.
Her gün bir annenin gözyaşı döktüğü, bir babanın boynu büküldüğü, kardeşlerin hüzünle suskunlaştığı bir şehir; hiçbirimizin arzulayacağı bir yer değildir. Oysa ki Van; güzelliği, dostluğu, kardeşliği ve insan sevgisiyle anılmayı hak eden bir şehirdir.

İslam ahlakı bizlere diyor ki; 'Müminler ancak kardeştir.' (Hucurat 10)

Bu şehirde yaşayan herkesin birbirine borcu, kardeşliktir. Kardeşliğin olduğu yerde huzur, huzurun olduğu yerde adalet, adaletin olduğu yerde de Allah'ın rahmeti tecelli eder.

Toplumun huzurunun tesisi için yetkililerden adaletin sağlanmasını, halkımızdan ise sabırla, sağduyuyla ve İslami bir sorumlulukla davranmasını temenni ediyoruz.

Her birimizin bu şehrin geleceğine karşı sorumluluğu vardır. Çocuklarımıza güvenle oyun oynayacak sokaklar, huzurla yaşanacak bir şehir bırakmak elimizdedir.

Rabbimizden dileğimiz; Van'ı ve ülkemizi fitne ve felaketlerden, şiddet ve kargaşadan muhafaza etmesi, birlik ve kardeşlik iklimini daim kılmasıdır.

Kavga Olaylarının Temel Nedenleri

1. Ekonomik Sebepler

Alacak-verecek ilişkilerinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, toplumda büyük bir huzursuzluk oluşturmaktadır. Borçların ödenmemesi ya da tahsil edilememesi bireyler arasında ciddi gerilimler doğurmakta, bu da fiziki çatışmalara yol açmaktadır.

2. Mülkiyet Anlaşmazlıkları

Özellikle arsa ve mülk kaynaklı anlaşmazlıklarda taraflar arasında ciddi sürtüşmeler yaşanmaktadır. Arsaların gasp edilmesi gibi iddialar, çözüm yollarının etkili işletilmemesi nedeniyle büyüyerek kavga ve hatta ölümle sonuçlanan olaylara dönüşebilmektedir.

3. Sosyal ve Psikolojik Etkenler

Günlük yaşamın getirdiği stres, gerginlik ve bireylerin tahammül sınırlarının azalması, küçük anlaşmazlıkların hızla çatışmaya dönüşmesine neden olmaktadır.

4. Emniyet Müdahalesinin Yetersizliği

Olaylara geç ya da hiç müdahale edilmemesi, kavgaların büyümesine ve toplumda güvenlik algısının zedelenmesine neden olmaktadır.

5. Caydırıcı Cezaların Yetersizliği

Kavga ve şiddet olaylarında uygulanan cezaların yetersiz ya da hiç olmaması, bireyleri bu tür eylemlerden caydırmamakta; aksine şiddetin sıradanlaşmasına zemin hazırlamaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

A. Uzlaşma Mekanizmalarının Güçlendirilmesi

Aileler arası arabuluculuk ve uzlaşma sistemleri kurulmalı, bu mekanizmalar mahalle ve semt düzeyinde etkin hale getirilmelidir.

B. Toplumsal Dayanışmanın Artırılması

Toplumun farklı kesimleri arasında empati, anlayış ve hoşgörüyü güçlendirecek sosyal programlar ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

C. İslami Ahlaka Dönüş

Yaşanan olayların temelinde ahlaki ve manevi değerlerin zayıflaması yer almaktadır. Borç hukuku, komşuluk ilişkileri, sabır, dürüstlük ve kul hakkına riayet gibi İslami ahlak kurallarının yeniden hatırlatılması ve toplumda yaygınlaştırılması gerekmektedir.

D. Güvenlik Güçlerinin Etkinliğinin Artırılması

Emniyet güçlerinin olaylara zamanında ve etkili şekilde müdahale edebilmesi için gerekli eğitimler ve kaynaklar sağlanmalıdır.

E. Cezai Yaptırımların Gözden Geçirilmesi

Caydırıcı nitelikteki cezaların uygulanması sağlanmalı, şiddet içerikli davranışların toplumda meşruiyet kazanmasının önüne geçilmelidir.

'HUZURLU BİR TOPLUM İNŞA ETMEK MÜMKÜN'

Van'da artış gösteren kavga olayları, çok boyutlu nedenlere dayanmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için sadece güvenlik önlemleri değil; toplumsal, hukuki ve ahlaki düzenlemelerin bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. İslami değerlerin ışığında, hem bireysel hem toplumsal anlamda sorumluluklarımızı yerine getirerek huzurlu bir toplum inşa etmek mümkündür.'

Bakmadan Geçme