Şahin: Emekliler seyyanen zam istiyor
1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücretin net 28 bin 75 TL olarak belirlenmesinin ardından, kamuoyunun gözü bu kez emeklilere yapılacak yeni yıl zammına çevrildi.
Aralık ayı enflasyon verileriyle birlikte 5 Ocak'ta açıklanacak emekli maaşlarına uygulanacak zam oranı netlik kazanacak. Açıklanacak oran ne olursa olsun, emekliler mevcut ekonomik koşullar altında geçinmekte zorlandıklarını belirterek, yalnızca enflasyon zammının yeterli olmayacağını vurguluyor. Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek hükümete 'seyyanen zam' çağrısında bulundu.
Şahin, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların tüm kesimleri olumsuz etkilediğini ancak bu durumdan en fazla etkilenen kesimin emekliler olduğunu ifade etti. Artan hayat pahalılığı, kira fiyatları ve temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş artışlar karşısında emeklilerin alım gücünün neredeyse tamamen eridiğini söyledi. 'Bugün gelinen noktada emekliler geçinemiyor. Kira fiyatları, en düşük emekli maaşını aşmış durumda. Emeklilerin alım gücü kalmadı. Bu nedenle yeni yılda seyyanen zam istiyoruz' dedi.
Şahin, sadece oran bazlı zamların emeklilerin sorunlarını çözmediğini belirterek, seyyanen zammın artık zorunlu hale geldiğini dile getirdi. 'Enflasyona endeksli zamlar, maaşlar arasındaki adaletsizliği daha da artırıyor. Düşük maaş alan emekliler her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Seyyanen zam, tüm emeklilerin maaşlarında eşit bir iyileştirme sağlayacağı için en acil ve en adil düzenlemedir' ifadelerini kullandı.
Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların günden güne derinleştiğini belirten Şahin, bu durumun emeklilerin yaşam koşullarını her geçen gün daha da zorlaştırdığını vurguladı. Tüm Emekliler Derneği olarak emeklilerin sorunlarını kamuoyuna taşımayı ve çözüm önerileri sunmayı görev edindiklerini ifade ederek, 'Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, en çok emekli kesimini vurmuştur. Bugün en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira. Bu rakam, büyük şehirlerde bir evin kirasını bile karşılamaktan uzak' dedi.
Emeklilerin sadece maddi değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik sorunlarla da karşı karşıya kaldığını ifade eden Şahin, barınma krizinin emekliler için ciddi bir tehdit haline geldiğini söyledi. Artan kira bedelleri nedeniyle birçok emeklinin ev sahibiyle sorun yaşadığını, hatta evini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını, 'Kiracı-ev sahibi tartışmaları emeklilerin huzurunu kaçırmış durumda. İnsanlar yaşlılık dönemlerinde huzur içinde yaşamak isterken, bugün barınma kaygısıyla mücadele ediyor' diye konuştu.
Temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarının da emeklileri derinden etkilediğini kaydederek, gıda fiyatlarının özellikle dar gelirli emekliler için erişilemez hale geldiğini dile getirdi. 'Emekliler, günlük yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli olan gıda ve zaruri ihtiyaçlara ulaşmakta büyük zorluk yaşıyor. Pazara, markete gitmek artık emekliler için lüks haline geldi. Birçok emekli, ay sonunu getirebilmek için gıdasından kısmak zorunda kalıyor'
Emeklilerin fatura ödemekte de ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, elektrik, doğal gaz ve su faturalarının maaşlar karşısında çok yüksek kaldığını ifade etti. 'Bir emekli maaşıyla kira, fatura ve gıda giderlerini karşılamak neredeyse imknsız. Üzerine bir de sağlık harcamaları eklendiğinde emekliler tamamen çaresiz bırakılıyor' şeklinde konuştu.
Sağlık hizmetlerine erişimin de emekliler için giderek zorlaştığını söyleyen Şahin, katkı payları ve ilaç fiyatlarındaki artışların emeklileri mağdur ettiğini belirtti. 'Yıllarca çalışmış, prim ödemiş insanlar bugün hastaneye gitmekten, ilaç almaktan çekinir hale geldi. Sağlık, emekliler için lüks olmamalı. Ancak mevcut gelir düzeyiyle sağlık hizmetlerinden faydalanmak bile zorlaşıyor' dedi.
Emeklilerin yıllarca çalışarak ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sunduğunu hatırlatan Şahin, emeklilik döneminde insanların fedakrlıklarının karşılığını almak istediğini söyledi. 'Emekliler, ömürlerinin sonbaharında rahat, huzurlu ve onurlu bir yaşam sürmek istiyor. Ancak bugün karşılaştıkları tablo, bu beklentilerin çok uzağında' ifadelerini kullandı.
Yeni yıl öncesinde hükümete çağrıda bulunarak, emeklilerin taleplerinin görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı. 'Yeni yılda sadece enflasyon oranında zam yapılması emeklilerin sorunlarını çözmeyecek. Seyyanen zam artık bir zorunluluktur. Emekliler geçinemiyor, sesimizi duyun. Yeni yılda seyyanen zam istiyoruz' diyerek sözlerini tamamladı.