Dünya Dönüyor
Üzerinde yaşadığımız dünya artık bizim çocukluk dönemimizin dünyası değil.
Üzerinde yaşadığımız dünya artık bizim çocukluk dönemimizin dünyası değil.
O günlerde Amerikalıların, Avrupalıların evlerinde izlemekte oldukları televizyondan bizim çoğumuzun haberi bile yoktu. Oralarda kimi taşıt markaları devirlerini tamamlamış, yeni ve daha modern araçlar kullanılmaya başlamıştı. Bizde olanların sayısı sınırlıydı, çoğu ithaldi ve Anadol marka otomobiller yeni yeni üretiliyordu.
Yerleşim yerlerini birbirlerine bağlayan yollar dar ve yetersizdi.
Haberleşme olanakları kısıtlıydı. Merkez postanenin üst katındaki santralde çalışan sınırlı sayıda hanım personel şehirlerarası telefon görüşmelerini sağlayan bağlantıları kurmaya yetiyordu. Otomatik santrallerin gelmesi de, kablolu telefonların işyerlerine, evlere yaygınlaşması da yaşadığımız zaman diliminde oldu.
Biz çocuklar Türkçeye çevrilmiş yabancı kaynaklı Tommiks, Teksas, Zagor, Teks, Kinova, Pekos Bill, Tom Braks, 1001 Roman ve bizim yazarçizerlerimizin çizdikleri Tarkan, Karaoğlan, Bahadır gibi çizgi romanlarla, Doğan Kardeş dergisiyle, hayal dünyamızı zenginleştirirken, ödevlerimizi İl Halk Kütüphanesi'ndeki Hayat Ansiklopedisi ile Küçük Ansiklopedi'den yaparken büyüklerimiz kış aylarında bazen üç - dört günde ve üç dört günlük gelen gazeteler, dergiler aracılığıyla dünyadan haber alıyorlardı.
Genç bayanlar için cep fotoromanlar, Ses ve Hayat mecmuaları vardı.
Bir de Pazar mecmuası vardı ama onu kim alırdı bilmem.
Karayolu işçisi olan babam yaz aylarında şantiyelerde, kış aylarında kar ekibi çalışmalarında olurdu. Çok sık göremezdik. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun gelir düzeyi aşağı yukarı bizimki gibiydi. Dolayısıyla başka ülkelerde, başka şehirlerde tam olarak insanlar nelere sahip; nasıl yaşıyor bilmezdik. Teksas çizgi romanındaki kırmızı urbalıların sömürgeci İngiliz askerleri olduklarını da bilmezdik.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ